Mit gondoltok a kötelező olvasmányok jelenlegi helyzetéről? Klasszikus vagy kortárs olvasmányok lennének a helyesebbek?
Figyelt kérdés
Sziasztok, kutatáshoz kellene pár vélemény arról, hogy mi lenne a leghelyesebb a kötelező olvasmányok frissességével kapcsolatban. Előre is köszönöm a válaszokat!dec. 24. 21:37
1/2 anonim válasza:
Mint tanár mondom, hogy vannak olyan kötelező olvasmányok, amiktől falra mászom (pl. Egri csillagok, A koppányi aga testamentuma) és vannak, amiket kimondottan szeretek én is és a gyerekek is (A Pál utcai fiúk, Szent Péter Esernyője, Abigél). A gyakorlatban nem olvasnak a gyerekek, én meg szoktam velük nézni filmen.
Véleményem szerint a kortárs és a klasszikus műveknek is van létjogosultsága, de ennyire nem tenném merevvé a struktúrát. Egy témakörön belül lehetne A, B, C stb. Változat, a pedagógus (akár a gyerekekkel együtt) eldönthetné, hogy mit szeretnének feldolgozni.
2/2 anonim válasza:
Szerintem túlságosan elavultak a kötelező olvasmányok, nem tartanak lépést a mai fiatalokkal. A Pál utcai fiúk rendben van, egy Egri csillagok szerintem húzós egy hatodikos gyereknek, átvinném későbbre, a Szent Péter esernyőjét, Kőszívű ember fiait kukáznám. Gimiben is vannak túlságosan ósdi művek, Candide (bár azt végül elolvasnunk nem kellett, de vettük), Közöny, Átváltozás. Hogy őszinte legyek, én az Aranyembert szerettem. Tarruffel sincs baj, Mario és a varázslóval sem szerintem. Amit viszont meg kéne lépni, az az irodalomoktatás teljes megváltoztatása. Ugyanis valóban nem olvasnak már a mai gyerekek (végzős vagyok), legfeljebb rövidítve. Szerintem sokkal modernebbé kéne tenni a tantárgyat (ugyanúgy, ahogy a zenét is), ezáltal az olvasmányokat is. Vagy valóban legyenek választhatók, ahogy #1-es is írja
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!