Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mai világban csak szerintem...

Mai világban csak szerintem nincs értelme a diplomák több mint felének, és nem is lehet velük elhelyezkedni?

Figyelt kérdés
Én is teljesen másban tevékenykedek hamarosan, egyetemet követően nagy küzdelmek után sikerült a szakmám egyik területén elhelyezkedni (államigazgatás), ami gusztustalan volt, többi területre meg egyáltalán "nem kellek", mindig azt kapom "nincs hozzá tapasztalatom", bár nehéz is tapasztalattal rendelkezned, ha még nem rég végeztél az egyetemmel. Ha sehol nem adnak esélyt úgy sose lesz az embernek tapasztalata, nem tudom mi a fenét várnak, elég nagy bajok vannak a magyar társadalom fejében:D (Bár a graz-i diliházból szökött vezér mintájából, akit az EU legszegényebb országa 4 évente megválaszt nem csodálom:D) Szóval én feladtam, jelenleg teljesen más területen kezdtem el mozogni, ahova be is jutottam. Érdekelne, hogy sokán mások is így vannak ezzel? (Hozzáteszem nem diplomás melóra jutottam be, de a fizetés duplája, mint amit államigazgatásban megkerestem, szóval nem sok értelmét látom az egyetemeknek, minthogy hozzájáruljanak a város költségvetéséhez, lásd Debrecen).

nov. 29. 12:37
 1/5 anonim ***** válasza:
17%

Férjemnek noncs diplomája, mégis diplomás munkakörben dolgozik 10+ éve, mert akkor is dolgozott, ha nem kellett sehova.

Én is diplomás munkakörben dolgozom, magamnak csináltam a munkákat, szintén diploma nélkül.

Lehet közhely és hallottad már, de a diploma semmit se ér valós tudás nélkül.

nov. 29. 13:38
 2/5 anonim ***** válasza:
87%

Nem, nem csak szerinted nincs. Ha megnézed, csak ezen a fórumon viszonylag gyakran szoktak hasonló tartalmú kérdéseket kitenni, úgyhogy ha csak nem te írod ki mindegyiket, akkor a kérdésedre a válasz egyértelműen az, hogy mások szerint sincs értelme egy csomó szaknak.

Az más kérdés, hogy ezek az emberek jellemzően nem oktatáskutatók, társadalomtudósok, közgazdászok, és kevésbé a felsőoktatás össztársadalmi haszna érdekli őket, semmint az, hogy "nekem több pénzem és jobb munkám lesz-e, ha már végigszoptam 3-4-5 évet az egyetemen". Ebből a szempontból valóban van egy csomó olyan képzés, aminek "nincs értelme", hiszen nem okvetlenül garantálja egy-egy képzés, hogy biztos jól fizetett, keresett szakember leszel. Jelzem, a kapitalizmusban ezt nagyjából egyik diploma sem teszi. Mind maga a papír, mind a mögöttes tudás csupán eszköz, amit valahogyan kamatoztatni tudsz.

Ennél a felsőoktatásnak viszont lényegesen több hozzáadott értéke van mind egyéni, mind társadalmi szinten, bár ehhez kétségtelenül többet kell elvárni egy képzéstől, hogy jól tudj vele keresni. Teszem hozzá, minden jogod megvan ahhoz, hogy eszerint rangsorold a képzéseket, sőt, ahhoz is, hogy értelmetlennek tartsd egyiket-másikat. Annyi, hogy utóbbi esetben nem lesz igazad.

nov. 29. 13:41
 3/5 anonim ***** válasza:
11%

Nem, igazad van. Sok diploma olyan, ami nem könnyíti meg az elhelyezkedést.

Viszont én nem értem miért vannak olyan diplomások, akik nullkilóméteres pályakezdők. Ha diplomád van, akkor már minimum 3 éve tanulod az adott dolgot, ebből 2 évet dolgozhatnál mondjuk gyakornokként, kutatásokban, szakkoliban részt vehetnél stb.

Amikor végzel az MSc-vel, addigra lehetne 1-2 szakmai cikked, 3-4 év szakmai tapasztalatod, több konferencián részt vettél, vannak hobbiprojektjeid stb. Azon ne csodálkozzunk már, hogy nem vágnak pénz a fejünkhöz csak mert valahogy, valamilyen egyetemet elvégeztünk.

(Nem a semmibe beszélek, én ezeket csináltam BSc mellett és csinálom most MSc mellett is. Nem is volt nehéz elhelyezkedni se idén, se tavaly, se előtte.)

nov. 29. 18:54
 4/5 anonim ***** válasza:
87%

Hát hallod én nem tudom... Egyik oldalról azt hallgatom 10 éve, hogy kell a diploma, mert anélkül örökké minimálbért fogsz keresni valami szar pozícióban. Persze mesterrel együtt kell, vagy két alappal, mert egy alapja mindenkinek van már. Csak végig kell tanulnod azt a pár évet és utána minden jó lesz az életedben, nem lesznek anyagi gondjaid halálodig. A másik oldalról meg azt hallom, hogy ma már elértéktelenedett a diploma, anélkül is kaphatsz munkát, hacsak nem IT-s vagy, mérnök, vagy orvos, akkor inkább ne is akarj diplomát, mert nem ér a többi semmit és fizuban se jelent többet, ha van.

Nekem nincs, de szeretnék. Bezzeg amikor nem akartam, akkor folyamatosan kaptam, hogy semmi nem lesz belőlem. Most, hogy szeretnék, azonban nem a fent említett területek közül valamelyiken, most azt vágják folyton hozzám, hogy fölösleges, mert úgysem tudok elhelyezkedni benne, akkor meg minek. Ja és ha nem mérnöki, programozói vagy orvosi diplomád van, akkor csak "büfé" lehet, amit a mai napig nem tudok pontosan, hogy mit jelent, vagy azt, hogy túl könnyű, vagy azt, hogy max vendéglátásban tudsz vele elhelyezkedni. Ami megint hazugság, mivel most érettségivel is irodában vagyok.

dec. 1. 10:33
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

A diplománál teljesen rendbe van, ha nem következlen felismerhető szakmát lesz. Felsőoktatás nem a szakképzés inkább a diploma alatti szakmás alulalkalmazotságot nézétek meg és lehet az a bölcsész diploma mégse rosz ötlet másodjára. Vagy bocsánat nem rögtön helyezkedik el benne, mert Magyarország nem Hollandia, hogy munkakeresés döcögmentes legyen.

A legelső egyetemek teológiai papképzők voltak. Ott se a piacképes nézték, amikor alapítóták, de jól jött, hogy tud olvasni reklámtáblák szintje felett valaki a jobbágyok között.

dec. 10. 23:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!