Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mai világban csak szerintem...

Mai világban csak szerintem nincs értelme a diplomák több mint felének, és nem is lehet velük elhelyezkedni?

Figyelt kérdés
Én is teljesen másban tevékenykedek hamarosan, egyetemet követően nagy küzdelmek után sikerült a szakmám egyik területén elhelyezkedni (államigazgatás), ami gusztustalan volt, többi területre meg egyáltalán "nem kellek", mindig azt kapom "nincs hozzá tapasztalatom", bár nehéz is tapasztalattal rendelkezned, ha még nem rég végeztél az egyetemmel. Ha sehol nem adnak esélyt úgy sose lesz az embernek tapasztalata, nem tudom mi a fenét várnak, elég nagy bajok vannak a magyar társadalom fejében:D (Bár a graz-i diliházból szökött vezér mintájából, akit az EU legszegényebb országa 4 évente megválaszt nem csodálom:D) Szóval én feladtam, jelenleg teljesen más területen kezdtem el mozogni, ahova be is jutottam. Érdekelne, hogy sokán mások is így vannak ezzel? (Hozzáteszem nem diplomás melóra jutottam be, de a fizetés duplája, mint amit államigazgatásban megkerestem, szóval nem sok értelmét látom az egyetemeknek, minthogy hozzájáruljanak a város költségvetéséhez, lásd Debrecen).

ma 12:37
 1/2 anonim válasza:

Férjemnek noncs diplomája, mégis diplomás munkakörben dolgozik 10+ éve, mert akkor is dolgozott, ha nem kellett sehova.

Én is diplomás munkakörben dolgozom, magamnak csináltam a munkákat, szintén diploma nélkül.

Lehet közhely és hallottad már, de a diploma semmit se ér valós tudás nélkül.

ma 13:38
 2/2 anonim ***** válasza:

Nem, nem csak szerinted nincs. Ha megnézed, csak ezen a fórumon viszonylag gyakran szoktak hasonló tartalmú kérdéseket kitenni, úgyhogy ha csak nem te írod ki mindegyiket, akkor a kérdésedre a válasz egyértelműen az, hogy mások szerint sincs értelme egy csomó szaknak.

Az más kérdés, hogy ezek az emberek jellemzően nem oktatáskutatók, társadalomtudósok, közgazdászok, és kevésbé a felsőoktatás össztársadalmi haszna érdekli őket, semmint az, hogy "nekem több pénzem és jobb munkám lesz-e, ha már végigszoptam 3-4-5 évet az egyetemen". Ebből a szempontból valóban van egy csomó olyan képzés, aminek "nincs értelme", hiszen nem okvetlenül garantálja egy-egy képzés, hogy biztos jól fizetett, keresett szakember leszel. Jelzem, a kapitalizmusban ezt nagyjából egyik diploma sem teszi. Mind maga a papír, mind a mögöttes tudás csupán eszköz, amit valahogyan kamatoztatni tudsz.

Ennél a felsőoktatásnak viszont lényegesen több hozzáadott értéke van mind egyéni, mind társadalmi szinten, bár ehhez kétségtelenül többet kell elvárni egy képzéstől, hogy jól tudj vele keresni. Teszem hozzá, minden jogod megvan ahhoz, hogy eszerint rangsorold a képzéseket, sőt, ahhoz is, hogy értelmetlennek tartsd egyiket-másikat. Annyi, hogy utóbbi esetben nem lesz igazad.

ma 13:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!