Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Manapság is azzal baszogatják...

Manapság is azzal baszogatják a szülők a gyerekeket, hogy ha rosszul tanulnak, akkor csövesek lesznek?

Figyelt kérdés

Engem speciel annyira átbasztak ezzel, hogy azért állok a csövesség határán, mert tanultam. Az emberek 90 százalékánál jobban tudom a magyart, a törtenelmet és a földrajzot. A matekot és fizikát az emberek 95 százalékánál tudom jobban, valószínűleg kis tanulással megírnám ötösre bármely mérnök szak matematika vizsgáját. És mire megyek vele? Semmire. Még azok a készségek se jók semmire, amiket a tanuláshoz társítanak. Azt mondják, hogy a verstanulás fejleszti a memóriát, mégse látom, hogy bárhol is hasznát venném a fejlett memóriámnak (jelentsen bármit is ez). A törtenelemről is szeretik elmondani, hogy nem csak évszámok magolásából áll, és egyet is értek vele, de még egy munkahelyet nem láttam, ahol értékelnék, hogy az összes munkatársnál jobban ismerem a múltbéli dolgokat. Sokkal inkább azt látom, hogy a 25 éves törtető picsából osztályvezető lesz, és annyit tud Kádárról, hogy politikus volt.

Szóval szerintem alá kellene íratni minden tanévben legalább egyszer a szülőkkel és a gyerekekkel, hogy az iskolában felszedett tudás ha nem is káros, de semmilyen összefüggésben nincs a későbbi sikerrel és karrierrel.

tegnap 22:06
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Szülőtől függ.

A mostani 40-50 éveseket persze, hogy ezzel cseszegettek, akkor egyébként volt is némi alapja. Akkoriban lehetett jobban érvényesülni diplomásként, még nem dobtak minden hülye után egyet.

Most vannak újabb, trendi gyermekpszichológiai irányzatok. Ott van pl. Vekerdy, a Sz.ard le az iskolát elvével (szó szerint ezt írta az egyik cikkében). Ő nagyjából ezt mondja, mint te, de szerintem az is extrém, amikor azt mondja, hogyha nem tanul a gyerek, hát majd megbukik, és legközelebb tanul belőle. Mert nem fog. Amelyik gyerek megbukik, annak az akkora kudarcélmény, hogy onnan nehéz már felállni. Ilyenkor szerintem elég csapnivaló az a szülő, aki nem avatkozik be.

Szóval én szülőként igyekszem megtalálni a középutat. Ha egy-két tantárgyból 3-as tanuló, nem dől össze a világ, de azért ne bukjon meg! De egyébként a mi neveltetésünk után nagyon nehéz ezt elengedni. Az meg a másik, hogy a gyereknek nem dolga bírálni a tanárt, a tananyagot. Lehet, hogy nem lesz rá soha szüksége, de ott, abban a pillanatban neki az a dolga, hogy megtanulja, amit feladtak neki. Tehát a gyerekek az iskolában megtanulnak feladatot teljesíteni, együttműködni, szót fogadni egy felettes egyénnek. Ami szerintem jó dolog.

És abban nincs igazad, hogy feleslegesen tanultad meg ezeket, mert megtanultál tanulni. A tanulás igenis fejleszti a memóriát, a szókincset meg még nagyon sok mindent.

Csak sokszor az iskola túltolja. Nagyon sokszor. Pl. amikor a tanár direkt olyat kérdez, ami benne sincs a könyvben.. Meg a gyerek hazaesik délután 4-kor és utána még tanuljon 4-5 órát a dolgozatokra, hát szerintem ez túlzás.

A fiamnak van olyan kretén tanára, ahol most már konkrétan a kettes a cél, és nem is érdekel, nem szidom meg érte.

tegnap 22:27
 2/3 anonim ***** válasza:

"Szóval szerintem alá kellene íratni minden tanévben legalább egyszer a szülőkkel és a gyerekekkel, hogy az iskolában felszedett tudás ha nem is káros, de semmilyen összefüggésben nincs a későbbi sikerrel és karrierrel."

Nagyon igazad van. De ez egyrészt a tanárok érdekével ellentétes, másrészt össztársadalmilag nem elfogadott gondolat.

Akik valamilyen módon sikeresek az életben, azok ezt már úgyis tudják, akik meg nem, a többség, azok továbbra sem képesek elereszteni ezt a mentőövet.

tegnap 22:36
 3/3 anonim ***** válasza:
Nem. Most azzal, hogy hajléktalanok lesznek.
tegnap 23:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!