Szóbeli érettségi alól kaphatok felmentést?
- Felraktak egy szájpadlás tágítót(hyrax) fogászaton, ami még 1 évig fent lesz a szájpadlásomon. Mivel a szájpadlásomon van, emiatt érintkezik a nyelvemmel, és akadályozza azt. Röviden és tömören akadályoz a beszédben.
-Alapból beszédhibás vagyok, nem tudom kimondani az r betűt(raccsolok) és ezt elég jól leplezem mert kerülöm az r betűs szavak használatát, de ezt szóbelin nem tehetem meg.
-Van egy minimális dadogásom, van hogy megakad egy szó a mondatban, amit újra meg kell ismételnem, néha többször is mert csak nem jön össze a kimondása.
-Ezen okok miatt szűkszavú is vagyok, nem szeretek szerepelni.
Ha jól olvastam lehet ilyen mentesítést kérni. Amit vagy az iskola végez el a pedagógiai szakszolgálatnál, vagy egyénileg kell kérvényezni a ELTE Gyakorló Gyógypedagógiai és Logopédiai Szakszolgálat, Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Országos Gyógypedagógiai-szakmai Szolgáltató Intézménynél.
Ilyen indokokkal szerintetek megkapnám ezt a mentesítő engedélyt?
Az igazgató eldönheti azt, hogy elfogadja e a mentesítést, és ha igen, akkor van olyan opció, hogy a szóbelin egy külön szobában felügyelet alatt leírom a szóbeli feleletemet a tételről, és azt egy tanár felolvassa és azt a bizottság elbírálja
Dadogás miatt elképzelhető, de ezt a szakszolgálat tudja csak megmondani (ők végzik a vizsgálatot, nem az iskola). Ha megadják, akkor te még mindig dönthetsz úgy, hogy nem akarod, hogy ezt a könnyítést figyelembe vegyék az érettségin, az igazgatónak viszont nincs beleszólása, ugyanis az iskolát jogszabály kötelezi, hogy a neked járó engedményeket biztosítsa.
Tipp: ha tényleg el akarsz indulni ebbe az irányba, akkor időben indítsd el a folyamatot a járási/kerületi szakszolgálatnál, mert az érettségi jelentkezésre (talán február?) meg kell lennie az esetleges felmentésnek, és több hónapot is igénybe vehet ezeknek a dolgoknak az átfutása.
Szerintem erre nem adnak felmentést, mert nem akadályozza a szóbeli teljesítményt, és a tanáraid is megszokják egy év alatt. Az emelt szinten vizsgáztatók is képesek viszonyulni hozzá, és a tudásodat értékelni.
Ha mégis meg akarod próbálni, most tedd meg, mert az érettségin csak arra adható felmentés, amire a tanév közben is volt. 16 év felett valószínűleg fizetni kell a vizsgálatért és szakvéleményért, ez a mostani rendszer.
Ha valakinek ilyesféle beszédhibái vannak, akkor azt kb. 3 éves és 6 éves kor között szakértői bizottság állapítja meg, és erről hivatalos igazolást adnak, amelyben benne van, hogy a tanulás során ezt az akadályt milyen módon kell kezelni. Pl. adhatnak felmentést a szóbeli felelés alól (helyette írásban kell)... Ezt a szakértői véleményt bizonyos időközönként megújítják, közben az iskolai felmentést is módosíthatják. A szakvélemény alapján az igazgató ad ÍRÁSOS HATÁROZATBAN konkrét tantárgyakra szóló felmentéseket. Ennek az érettségi előtt már régen meg kellett lennie.
Olyasmi nehezen képzelhető el, hogy valaki 12 éven át a szokásos módon, felmentés nélkül végezte az iskolát, és csak az érettségire kap valamilyen mentesítést.
Egyébként sem a dadogás, sem a raccsolás, stb... nem akadályozza a szóbeli felelést. (A tanáraid már régen megszokták, és minden bizonnyal megértéssel, türelemmel állnak hozzá.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!