Egyetemi óráknál mit jelent az, ha egy tárgy kötelezően választható? Miben különbözik a szabadon választható tárgytól? A képzés ideje alatt az összes kötelezően választható tárgyat teljesíteni kell?
Általában a kötelezően választható tárgyak szorosabban kapcsolódnak a kötelező tárgyakhoz és ezeknél komolyabban veszik a számonkéréseket, mint a szabadon választható tárgyaknál.
Nem kell az összeset teljesíteni, de meg van adva, hogy a képzés végéig minimum hány kreditet kell összeszedni kötelezően választható tárgyakból, hogy megkapd a diplomát.
1, nekem pl a kötválok pont nem kapcsolódtak a szakhoz. Volt pl filozófiából, szociológiából, tehát pont az általános tárgyakból.
A mostani szakomon meg nincs is.
Kérdező, a kötelezően választható csak annyit jelent, hogy megadott x (általában nem túl nagy számú) tárgyból adott kredit teljesítése kötelező.
Ahogy nekem magyaraztak egyszer regebben, a szabvalt ha folveszed de nem sikerul a kutyat sem erdekli, ezzel szemben ha folveszed a kotvalt de nem sikerul akkor tudtommal ujra fol kell vedd
addig mig nem mesz at. (Tehat kotelezokent fog "viselkedni" a targy) Tapasztalatom nincs ezzel mert soha egyet se vettem fol (debrecenben vegeztem 2022ben kozgazon)
Egsetemenként lehet változik, a DE-IK-n így működik:
Kötelező: Ezek az alaptantárgyak, amik ide tartoznak, azok közül mindet meg kell csinálni.
Kötelezően választható: X kreditet kell belőlük teljesíteni, van belőlük kb egy tucat. Ez általában szorosan kapcsolódik a szakhoz
Szabadon választható: Ez bármi lehet. Tényleg bármi. Gombavizsgálattól kezdve, klasszikus zenehallgatáson át a csillagászatig minden. Ezekből kell a legkevesebb.
Kötelező: mindet fel kell venni.
Kötvál: megvan adva pl. 10 tárgy, abból pl. 7-et fel kell venni.
Szabvál: minden más, akár más karon is, 4-et pl. fel kell venni. Akár az is beleszámít, ha külföldre mész erasmusszal és szuahéliül tanulsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!