Szerintetek angolt vagy németet érdemesebb egy gyereknek 3.osztálytól kezdve tanulni ?
Angol a hivatalos világnyelv, még a német multiknál is angolul folyik német kollégákkal a kommunikáció annak ellenére, hogy a csapatban mindenki tud felsőfokon németül (IT szektor).
Úgyhogy ha csak nem tudod előre hogy a gyereked szellemileg visszamaradott aki max 8 általánost fog elvégezni és mehet német nyelvterületre hűtőházba dolgozni vagy robotolni a szalag mellé akkor mindenképp piacképesebb tudás az angol aminek sokkal több hasznát fogja venni.
"még a német multiknál is angolul folyik német kollégákkal a kommunikáció annak ellenére, hogy a csapatban mindenki tud felsőfokon németül"
Az egyik legnagyobb S-betüs multinál csak akkor beszélpnk angolul, ha van indiai a vonalban, róluk köztudott nálunk, hogy itt élnek tizenéve, és a többség képtelen megtanulni.
Amúgy igen, az angol sokkal piacképesebb, csak annyira gagyi igénytelen nyelv, hogy utána szinte képtelenség második idegennyelvnek valami mást mégtanulni, föleg neolatint.
A franciát is 3. osztálytól tanulná? Három közül is lehet választani? Vagy nem az iskolában tanulná kötelező jelleggel?
Ha nem kötelező, akkor egyelőre az anyanyelvét tanulja csak, tanuljon meg írni meg olvasni minél stabilabban, szeresse meg az olvasást, a tanulást, az iskolát, stb. - ezekkel lehet a legjobban megalapozni a későbbi nyelvtanulást.
Ha kötelező tantárgy lesz neki az iskolában, akkor ilyesmik alapján próbálnék dönteni:
Eddig mennyire jó tanuló? Mik a nehézségei? Van-e már bármilyen idegen nyelvvel bármilyen kapcsolata és ha igen, melyikkel, milyen? A szülei milyen nyelveken beszélnek?
Ilyen idős korban még egyáltalán nem mérvadó, hogy mi lesz majd a munkaerőpiacon - azon, amelyiken ő majd évtizedek múlva akar csak elhelyezkedni, addig meg még úgyis sok víz lefolyik a Dunán.
És amennyit az általános iskolában megtanul majd hosszú évek alatt, annyit középiskolás korában kezdve ugyanazt a nyelvet néhány hónap alatt meg tud majd tanulni, úgyhogy nincs értelme sürgetni. Ha akar, nézzen idegen nyelvű rajzfilmeket, stb., hogy találkozzon a kiejtéssel, de konkrétan tanulni még nem sok értelme van, sőt, értelmesebb még halasztani. Semmiről se fog lemaradni.
Én németet tanultam első nyelvként, és szerintem nagyon jó, hogy nem angollal kezdtem.
Amikor bekerültem középiskolába, akkor vágtam bele az angolba, és mivel elég egyszerű nyelv, ezért pár év alatt sikerült is elsajátítanom. Ezzel szemben a némettel keveset találkozik az ember a hétköznapokban, így határozottan jól jött, hogy jóval több ideig tanultam, mint angolt.
Egy kis statisztika az osztályunkból: 9-en kezdtünk német első idegennyelvvel, ebből 8-an raktunk C1-et németből 12. végére, és mind a 9-en C1-et angolból (még mielőtt bárki kérdezi, a sulinkban szinte minden nyelvtanárnak az volt a fókusza, hogy nyelvvizsgára készítsenek fel minket, ezért is születhettek ilyen eredmények). Az angol első nyelveseknél pedig 18-an raktak (a 21-ből) angol C1-et és négyen német B2-őt.
Szerintem megéri némettel kezdeni, ráadásul mivel hasonlít az angolra, ezért német után még egyszerűbb az angol megtanulása.
Látom már itt is divik a politikai fórum szívonala.
Egyest alátámasztom, de az egységsugarú gyökér gyakoris egyiket felpontozza, másikat le.
Köszönöm az eddigi válaszokat! 3-nak a franciát azt még semmiképp nem most tanulná, csak úgy érdeklődtem, hogy a jövőben esetlegesen milyen előnyei lehetnek a francia tanulásának.
7-nek nyelveket illetően még mondhatni egyáltalán nem alakult ki az érdeklődési köre, csak harmadik osztálytól muszály valamilyen nyelvet választani.
Franciat semmikepp! Csak ha mar tud legalabb angolul felsofokon.
Amugy meg az emlitett 3 nyelv kozul a francia a legnehezebb.
Ha utalja a nemet hangzasat ( ami sok embernek/gyereknek problema), akkor inkabb angollal erdemes kezdeni. Azt hamarabb hasznositja, ha Magyarorszagon el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!