Mennyire jó matek-informatika tanárnak továbbtanulni?
Jelenleg informatikát tanulok középiskolában, de nemsokára eljön a továbbtanulás ideje.
2 dolgon gondolkozom, valami informatika képzés, vagy az említett tanári pálya.
Mind a kettőt szívesen választanám, de talán a tanári pálya jobban vonz :), viszont abból nem nagyon lehet megélni, azt sem tudom mennyire nehéz megcsinálni egy tanári diplomát.
Az is jó lenne, hogy a lakhelyemen tudnék dolgozni, nem kellene elmennem meszzebbre.
Igazából tanácstalan vagyok!
Mi a véleményetek? Ti mit javasolnátok?
Én a helyedben elmennék egy proginfó alapszakra, és utána, ha még mindig megvan benned a tanítás iránti vágy, akkor max. egy tanári mesterképzést hozzácsapnék.
Sokkal könnyebb informatikusból infótanárnak lenni, mint fordítva.
Olyasmiket gondolj át, hogy
- úgy akarod-e majd nevelni a gyerekeidet, hogy mindent megadj nekik anyagilag, vagy úgy, hogy az átlagos (illetve minél több gyerek, annál inkább valamennyire átlagon aluli) életszínvonallal is meg tudjanak elégedni, meg azt, hogy
- úgy akarod-e majd nevelni a gyerekeidet, hogy minél több időt tölthess velük, vagy úgy, hogy minél több magánórára, tanfolyamra, edzésre, stb.-re járathasd őket.
Ha tanárnak mész, inkább időd lesz rájuk, mint pénzed... de azért nem kell majd a küszöböt rágni hó végén se.
Az informatikusok munkáját nem látom közelről, de a tanári pálya még mindig elég kiszámítható, ezért eléggé családbarát, ami fontos szempont.
Eszedbe ne jusson tanárnak menni!
Végezz egy jó infós szakot és keress jó pénzt. Aztán, ha szeretnél, baromi gyorsan (1-2 féléves gyorstalpalón) tudsz szerezni info/matek tanári végzettséget is. Fordítva, tanárként nehezebb lesz betörni az IT világba.
(Egy tanár most kb 360-400-at keres nettóban. Szerintem a képzés nehézségével nincs arányban és ennyi pénzből az évi 1 balatoni nyaralás is neccesen jön ki. Ez pedig már az emelt fizetésük, ebben az országban soha nem lesznek ennél magasabb tanári bérek reálértéken)
"ennyi pénzből az évi 1 balatoni nyaralás is neccesen jön ki"
Viszont minden iskolai táborba, kirándulásra, mindenféle programra viheti a tanár a saját gyerekeit is a kedvezményes, csoportos áron.
Én sokkal inkább munkának élem meg, úgyhogy értem, mire gondolsz, de vannak tanárok, akik szeretik, és a családjuk is szereti, ezért együtt vesznek részt az iskolai programokon.
De egyébként nem beszéltem "nagy karrierről". Arról beszéltem, hogy akkor menjen a kérdező tanárnak, ha megelégszik egy kb. átlagos életszínvonallal - és akkor így is eltöltheti majd a családjával a szabadidejüknek egy részét, vagyis úgy, hogy nem kerül sokba, mégis sok jó programokon vehetnek részt.
Kedves 8-as: én is voltam régen tanár, tudom miről van szó.
Ha valaki szereti a magyart, történelmet vagy földrajzot akkor nincs nagyon más választása, mint a tanári pálya és persze, hogy nem fog éhenhalni.
Én csak arról beszéltem, hogy ha valaki jó infóból és matekból, azzal annyi lehetősége van, mint égen a csillag és az összes lehetőség közül a tanári a legkevésbé kifizetődő. A tanári legyen csak B terv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!