Hogyan néz ki pontosan egy magyar szóbeli érettségi?
A tanárunknak nem sikerült felkészítenie minket (csak az utolsó évben kaptuk meg tanárnak, és még soha nem is érettségiztetett), ezért fogalmam sincs, hogy kellene kinéznie egy középszintű magyar érettséginek. A tételeket megkaptuk, ki is dolgoztam. Annyit tudok, hogy van irodalom és nyelvtan rész, a nyelvtanhoz feladat, és hogy kb. mennyi időnek kellene lennie. Főként az érdekelne, hogy az irodalom rész hogy néz ki? Kapunk szempontokat a tételen belül, amikre ki kell térnünk, vagy teljesen szabadon kell beszélni a címről? Megadják, hogy milyen művekről beszéljünk pontosan az adott témán belül, vagy szabadon válaszható? Csak egy, vagy több művet kell elemezni? És milyen elemeket kellene megemlíteni az elemzésben: versek esetében például rátérjek-e a rímképletekre, stb?
Bármilyen segítségért nagyon hálás lennék! :)
Mindent mondj el a kidolgozott és megtanult tételből, amit tudsz.
Igen, a műfaj, szerkezet, rímkélet.
A mű helye az élrtműben.
A szerző elhelyezése a magyar irodalomtörténetben.
Ha domináns, akkor történelmi háttér tömören ( pl Babits, Radnóti) .
Bele fognak kérdezni, segítenek, rávezetnek.
Tételt húzol. Arról beszélsz.
A nyelvtan pedig lehet az adott irodalmi műn keresztül is kifejthető.
40 éve én egy Jókai körmondston keresztül kellett beszéljek az alárendelt és mellérendelt összetett mondatokról.
Persze azóta már biztos egyszerűbbek.
1#-es vagyok.
Az általad felsoroltak szerint bármelyikre lehet példa.
Tanárnéni is érettségizett valamikor. Érdeklődjön a kollégáktól, ha már elfelejtette.
Szégyellje magát! Szakmai alap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!