Mit gondoltok Herczeg Ferenc életművének kötelezővé beemeléséről az érettségibe?
"nem is olvastam tőle semmit, kíváncsi vagyok a véleményetekre"
Ne gyárts magadnak előítéleteket. Inkább olvass tőle valamit, mielőtt vélemények után nézel, hogy legalább sejthesd, hogy kb. miről beszélnek majd, akik véleményt mondanak.
Az okok: a magyartanárok többsége tisztában van vele, hogy
1. ez egy ideológiai döntés, nem szakmai
2. sok, HF-nél értékesebb szerző, mű nincs benne az érettségi tételsorban
"közepes szerző" - nincs ennek objektív mércéje. Kb. olyan, mint Gárdonyi, tehát idealizált hősök vannak a műveiben. Szerintem a felső tagozatos korosztálynak jobb lenne, mint mondjuk a Kincskereső Kisködmön vagy a Légy jó mindhalálig, amik igazából nem gyerekeknek írt regények, csak gyerekek szerepelnek benne.
Sem stílusában sem mondanivalójában nem hoz újat, de "egy újszülöttnek minden vicc új", szóval akár lehetne Herczeg Ferenc is tananyag, meg kötelező olvasmány, de ne gimnáziumban :) Legalábbis szerintem hasznosabb az önismeret magasabb foka, tehát a "mi (svábokból lett) magyarok különleges anyagból vagyunk gyúrva" nemzeti büszkeség helyett a "bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép" bölcsessége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!