Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mit gondoltok Herczeg Ferenc...

Mit gondoltok Herczeg Ferenc életművének kötelezővé beemeléséről az érettségibe?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy nemzeti konzervativizmus jellemezte, a Horthy-korszak ünnepelt szerzője volt, sokak szerint azonban közepes szerző, mégis jelölték Nobel-díjra. Mi még nem vettük, majd jövőre, nem is olvastam tőle semmit, kíváncsi vagyok a véleményetekre

jún. 12. 18:51
 1/8 anonim ***** válasza:
27%

"nem is olvastam tőle semmit, kíváncsi vagyok a véleményetekre"

Ne gyárts magadnak előítéleteket. Inkább olvass tőle valamit, mielőtt vélemények után nézel, hogy legalább sejthesd, hogy kb. miről beszélnek majd, akik véleményt mondanak.

jún. 12. 18:54
 2/8 anonim ***** válasza:
90%
Egy vicc. Nem az a szint, és egyébként is vicc, hogy tucatnyi magyar verset, regényt, novellát kell ismerni, ellenben magyar festményből jó ha egyet, magyar zenei kompozícióból annyit sem ismer egy átlagos érettségizett ember.
jún. 12. 18:58
 3/8 anonim ***** válasza:
88%
Siralmas, szánalmas.
jún. 12. 19:41
 4/8 anonim ***** válasza:
0%
Kérdező, látod, jönnek a vélemények, de közben fogalmad se lehet róla, hogy valóban siralmas meg szánalmas-e, hogy az érettségi részévé tették, hiszen azt se tudod, miről van szó... Akkor így most mire mész a véleményekkel? Csak gyártod magadnak az előítéleteket, mondom...
jún. 12. 19:59
 5/8 A kérdező kommentje:
Bocsánat, azt elfelejtettem hozzátenni, azért érdekel, mert rengeteg magyartanár kiakadt, és ennek az oka érdekelne leginkább, hogy miért van ez a felháborodás
jún. 12. 19:59
 6/8 anonim ***** válasza:
81%
Ja, azt tőlük kéne megkérdezni. Az itt válaszolóknak csak egy nagyon elenyésző része magyartanár, és eleve nem is lehet tudni, hogy melyik része. :)
jún. 12. 20:01
 7/8 anonim ***** válasza:
89%

Az okok: a magyartanárok többsége tisztában van vele, hogy

1. ez egy ideológiai döntés, nem szakmai

2. sok, HF-nél értékesebb szerző, mű nincs benne az érettségi tételsorban

jún. 12. 20:15
 8/8 anonim ***** válasza:
95%

"közepes szerző" - nincs ennek objektív mércéje. Kb. olyan, mint Gárdonyi, tehát idealizált hősök vannak a műveiben. Szerintem a felső tagozatos korosztálynak jobb lenne, mint mondjuk a Kincskereső Kisködmön vagy a Légy jó mindhalálig, amik igazából nem gyerekeknek írt regények, csak gyerekek szerepelnek benne.

Sem stílusában sem mondanivalójában nem hoz újat, de "egy újszülöttnek minden vicc új", szóval akár lehetne Herczeg Ferenc is tananyag, meg kötelező olvasmány, de ne gimnáziumban :) Legalábbis szerintem hasznosabb az önismeret magasabb foka, tehát a "mi (svábokból lett) magyarok különleges anyagból vagyunk gyúrva" nemzeti büszkeség helyett a "bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép" bölcsessége.

jún. 12. 20:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!