Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mennyire nehéz bekerülni a...

Mennyire nehéz bekerülni a Semmelweis egyetem ÁOK karára?

Figyelt kérdés
Gazdasági egyetemre járok jelenleg, azonban mindig is hivatásomnak éreztem az orvosi pályát. Őszintén megbántam, hogy családi nyomás révén nem az orvosi pályát választottam, amikor mindig is hatalmas álmom volt. Most szedtem össze magam ténylegesen lelkileg, hogy belevágjak. Aki jártas ebben, mennyire veszik figyelembe a reál tárgyak által szerzett osztályzataimat? Egy jól megírt érettségi a követelt tárgyakból nagyobb előnyt jelent? Itt is az lenne a kérdésem, hogy pl. a többit mennyire veszik figyelembe. Jövőre szeretnék jelentkezni, mert tényleg elhatároztam magam, addig pedig készülök az adott tárgyakból, hogy sikeresen megírjam az emelt érettségiket az őszi érettségi időszakban. Azonban nagyon félek a csalódástól. Ezért is kérem azokat, akik jártasak ebben, mi mindent kell megtennem, hogy biztosan bekerüljek? Nagyon köszönöm a válaszokat!
máj. 25. 11:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Baromi nehéz bejutni... Sokszor a legmagasabb ponthatárok egyike az ÁOK.
máj. 25. 12:41
 2/11 anonim ***** válasza:
85%

Nagyon nehéz bejutni, nézd meg a ponthatárokat. Oda általában azok mennek, akik tagozatosak voltak, és évek óta orvosira készülnek, szóval jogosan tartasz tőle, én nem ajánlom hogy belevágj.

Egy jól megírt érettségi? Ha duplázással mennél akkor 90% feletti emelteket kellene írnod, plusz szóbeli is van. Az orvosi nem gazdasági szak, nagyon más irány. Merkely egyik évben mondott egy olyat, hogy a medikusok két hét alatt el tudnának végezni egy gazdasági szakot. Nem túl kedves kijelentés, de azért szemlélteti a kettő közötti különbséget.

máj. 25. 12:51
 3/11 anonim ***** válasza:
71%

Azért nem értek egyet a 2-es felvetésével...

Pont azért nem, mert egyik előző mondatával lényegében keresztbe veri a Merkely féle kijelentést.

A SOTE orvosija totál más, mint a BCE közgáza (és mindkét irányban más sulikra uez igaz). Nem több, nem kevesebb, más. Más, mert más személyi kompeteciákat kíván meg. A közgázban a gondolkodás, a struktúrák ismerete, a logika, az analitikus gondolkodás elsődleges, ez nem kell az orvosin. Viszont az orvosin szintúgy kellenek olyan érzékek, amik a közgázon indifferensek.

Szóval ahogy a közgázosok szenvednének az orvosin, így az medikus hallgatók is vért izzadnának pl egy matekon. Azért, mert hasonló a nevük, az anatómia nem egyenlő az analízissel. :)

máj. 25. 12:56
 4/11 anonim ***** válasza:
85%

Mi az hogy mennyire veszik figyelembe a reál tárgyak által szerzett osztályzataid?

Ha ennyire elhivatott vagy, akkor miért nem néztél utána egyáltalán a követelményeknek?

Válasz: semennyire. Az átlagodba beleszámít az 5 kötelező tárgy osztályzata, köztük a matek. De ha duplázol akkor nyilván csak a két emeltet (biosz- kémia/fizika nézik).

Nem gondolom hogy be tudnál kerülni a leírtak alapján, habár nem sok mindent árultál el magadról. Megvan hozzá egyáltalán a képességed, és a beállítottságod?

Mellesleg nem csak bekerülni kell, hanem bent maradni is, ami erős alapok nélkül nem túl esélyes.

A saját érdekedben azt tanáncsolom, hogy ezt felejtsd el.

máj. 25. 13:00
 5/11 anonim ***** válasza:
72%
Merkely most pl kiadta, hogy nem lehet senkit tárgyismétlésre buktatni... Úgyhogy jelenleg bekerülni nehezebb, mint bent maradni (férjem PhD miatt tart ott órákat, olyanokat kell étengedni, hogy fájdalom)
máj. 25. 16:00
 6/11 anonim ***** válasza:
86%
#5 ez erős túlzás, nagyon sokan kibuknak az elején és közben is csúsznak
máj. 25. 18:02
 7/11 anonim ***** válasza:
82%
5: ez lehetetlen
máj. 25. 19:02
 8/11 anonim ***** válasza:
72%

Nehéz bekerülni, mint ahogy bent maradni is, de itt azért van egy pár olyan komment, amit erős csúsztatás.

Én ÁOK-ot végeztem. A csoporttársaim döntő többsége rohadtul nem tagozatos gimiben járt, sokunk (én is) 1 év kihagyással felvételiztünk, ennyi idő azért elég volt, hogy érettségire fel lehessen készülni bioszból és kémiából is emelt szinten. A bent maradás pedig SAJÁT TAPASZTALAT ALAPJÁN marhára nincs összefüggésben azzal, amit az ember középiskolában tanult. Minden szükséges alap elhangzik, nálunk pl direkt volt bevezető kémia azok számára, akik fizikával felvételiztek (Pécs), de más egyetemen maximum nem úgy hívják, be tudja mindenki hozni a lemaradást. Én anno pl fizikából kifejezetten gyenge voltam, de a biofizika relatíve j ól ment, részint a sok gyakorlat miatt, ahol elég szemléltető volt az adott tananyag, részint pedig szegről végről mindennek volt valami orvosi vonatkozása, de volt olyan száraz megfoghatatlan hülyeség, mint középiskolában.

Teljesen felesleges az egyes szakokat egymáshoz hasonlítgatni. Az orvosihoz elsősorban s3gg kell, akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik. Igen, emellett nem fogsz dolgozni és qrva sz@rul eső, mikor minden más szakon tanuló barátod 2 hét alatt lezavarja a vizsgaidőszakot néhány beadandóval, te meg még a 7. héten is ott görnyedsz a könyv felett úgy, hogy csak ismételsz, és mehetsz be boncterembe formalinos tetemek felett vizsgázni. De nem lehetetlen, főleg ha elhivatott vagy. Én nem vettem észre, hogy az ország legokosabb embereivel jártam volna egy egyetemre, 1 közös volt mindenkiben, hogy mindenki tanult, nem csak vizsgaidőszakban néhány órácskát, hanem rendszeresen. Itt nem elég nagyjából tudni az anyagot, főleg mikor latinul kell tudni pl az anatómiát, azt vagy tudod, vagy nem, nincs mellébeszélés.

máj. 25. 20:52
 9/11 anonim ***** válasza:
14%

Oké utolsó, de elmondásod alapján nem is a SOTE-ra jártál, a kérdés pedig arra vonatkozott:)

Nem a pécsi orvosiról, vagy általában az orvosikról beszéltem, hanem konkrétan a SOTE-ról. Látom nem megy a szövegértés.

máj. 25. 20:56
 10/11 anonim ***** válasza:
88%

Kiválóan megy a szövegértés, köszönöm. De mivel mindig el van mondva, hogy az egyes egyetemek között nehézségben végeredményben nincs különbség, így azt gondolom, hogy releváns a válaszom, relevánsabb, mint azé, aki az életben nem járt orvosira.

Egyébként felhívom a figyelmed (mert látom a családodban ezt senki nem tette meg), már az első válaszod is elég tahócira sikerült és világos, hogy engem is csak provokálni akarsz. Amennyiben ebben a hivatásban képzeled el a jövődet, így jobb ha megtanulsz úgy kommunikálni az embertársaiddal, ahogy te is szeretnéd, hogy veled kommunikáljanak. Mert most csak egy pitiáner dologba kötöttél bele, de ha valaha jártál orvosira, akkor kellett tanuljál arról, hogy a rendelőben a betegek tudata beszűkült, az elhangzott infók döntő többsége nem marad meg nekik, még ha az írásban is át lett nekik adva és bizony újra és újra el kell majd nekik mondani akár olyan dolgokat is, ami neked esetleg alap, vagy már a könyöködön jön ki. Ott is majd beszólogatsz a betegnek, a demens 75 éves Mari néninek, vagy a riadt 18 évesnek, hogy "látom a szövegértés nem megy"?

máj. 25. 21:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!