Miért nem tudok elhelyezkedni vidéken pedagógusként? Ezek szerint a tanárhiány csak Pest megyére korlátozódik? Ennyire meghozta a lelkesedést a fizetésemelés sokaknak?
Pontosabban hol és eddig hogyan próbáltad?
Nálunk a környékben lévő megyékben mindenhol keresnek tanárokat és az iskolákban ahol van ismeretségem ott több emberről is tudok akik készülnek felmondani.
Nem tudok arról, hogy megoldódott volna a probléma.
Én arra tippelnék inkább, hogy hogyan rész lesz a problémára a válasz.
Én azt látom, hogy az iskola hivatalosan kiteszi a hirdetményt, hogy ilyen-olyan szakos tanárt keres, de aki jelentkezik, azt elutasítják/ el sem olvassák a jelentkezését. Ezt amiatt van, mert mondjuk Mari néni, a 42 éve, még nyugdíj mellett is tanító nénike, aki az igazgató családi jóbarátja olcsóbb az iskolának, mintha felvennének egy normális tanárt. Viszont a tankerület és a szülők követelik, hogy vegyenek fel végre egy épkézláb szakos tanárt. Hogy az igazgató továbbra is csücsülhessen a pocsolyájában, ezért falból kiírja a hirdetményt, de a beérkező jelentekők "sajnos nem felelnek meg" kategóriában landolnak a kukában.
A mi falunkban egy teljes felsős tanári kar van "szabadon", és tanítanánk is szívesen a helyi iskolában, de mi nem vagyunk a jelenlegi igazgató haveri körében (szülőként kifejezetten utáljuk az igazgatót), ezért nem is jelentkezünk a hirdetésekre. Az én évfolyamomban (2002) annyi tanár végzett, hogy Dunát lehet velük rekeszteni. Tanár végzettségű ember dömpingben van Magyarországon, csak éppen a fent említett kisebb porszemek a gépezetben megakadályozzák, hogy tanítsanak is. Amikor végeztem, akkor éppen kirúgdosták a tanárokat, nem volt állás, átképeztük magunkat, és sikeresek lettünk abban. Aztán családalapítás. de most, hogy a legtöbbünknek már iskolás a gyereke, szívesen mennénk vissza a pályára, ha lehetne.
Én azt mondanám, hogy menj el pedasszisztensnek, vagy napközisnek első körben. Utána nézd meg, hogy egyáltalán mi van odabent az iskolában, aztán döntsd el, hogy akarsz-e ilyen közösségben tanítani, létezni? Kontraszelekció van, könyöklés, taposás, felfelé nyalás, a gyerekek érdekei a legutolsó helyen. Nekem ez nem jön be, nem tudnék így létezni. Maradok "kint". Neked sok szerencsét!
Nálunk például hallgatókkal és nyugdíjasokkal "oldották meg" a tanárhiányt, egy vidéki gimiben.
Én a helyedben konkrétan kinéznék iskolákat és személyesen érdeklődnék, vinnék be önéletrajzot (persze a végén majd a tankerület dönt, de az iskola ad ajánlást)!
Pont jó időben van, mert nyáron szoktak a felmondások lenni. Szeptembertől tuti lesznek felszabaduló helyek.
Valószínűleg nem jól keresel. Az iskolákba nem úgy lehet bekerülni mint a többi helyre, max papíron.
Hogyan keresel állást?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!