Olvastam hogy hivatalosan a téli szünetnek január 7-ig kell lennie, és az első tanítási nap január 8. Az én iskolámban meg már január 2.-án kell menni. Ez hogy lehet? Technikumi és szakképző iskoláról van szó.
Nektek már nem volt szünet a héten?
Nekem van egy technikumos haverom, ők múlt hét pénteken mentek utoljára, 2-án mennek. Én gimis vagyok, mi ma voltunk utoljára, 8-án megyünk
Szóval mennyiségben nincs eltérés.
A szakképzésnek saját "tanév rendje" rendelete van, a közoktatástól független. Jan. 2. az első tanítási nap. Mi egy nappal eltoltuk, mert a kollégisták egy nappal előbb bejönnek, de újévkor még nem jó ehhez a közlekedés. Cserébe egy szombat munkanap lesz (tanítás nélküli, így a tanulókat nem érinti).
Hogy egy technikumban hogy lehet egy héttel hosszabb a téli szünet, arra két tippem van:
1. törvénytelenül
2. nem is technikum, hanem szakgimnázium - arra a közismereti tanév rendje vonatkozik.
Itt a rendelet: [link]
"(4) Az igazgató az (1)–(3) bekezdésben meghatározott szünetek mellett – a tanítási év kezdő és befejező napjának változatlanul hagyásával – más időpontban is elrendelhet szünetet, valamint a szünet kezdő és befejező napját módosíthatja, ha – a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet 110. §-ának megtartásával – heti pihenőnapon tartott tanítási nappal ehhez a szükséges feltételeket megteremti."
Nálunk a SZC ezt úgy értette, hogy csak a szombati munkanapok bevállalásával hosszabbítható a szünet, az 5+1 tanítás nélküli munkanap felhasználásával nem. Ha valahol máshogy értelmezik (szakképzésben ez nem ritka, mert elég lazán van megfogalmazva), akkor ott meg érettségi szünet meg más ilyenek nem lehetnek, amiket azok felhazsnálásával szoktak kiadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!