Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Nem lenne logikusabb az...

Nem lenne logikusabb az irodalmat időrendi sorrendben visszafelé tanítani?

Figyelt kérdés
Hogy az Antigonéval, Odüsszeiával a 12-es szívből, ne egy kilencedikes. Kezdhetnék a könnyebb kortárs művekkel, majd ahogy idősödnek a diákok, jöhetnének a komolyabb, nehezebb művek. Ha már ragaszkodunk az időrendhez...

2023. dec. 13. 16:14
 1/6 anonim ***** válasza:
85%
Nem az Antigónával kezdünk, hanem a mesékkel, meg a Kincskeresővel. Van ugye általános iskola is.
2023. dec. 13. 16:19
 2/6 anonim ***** válasza:
91%

A probléma csak az, hogy egymásra épülnek.

Hogy értesz meg egy intertextust ami korábbi művekre alapszik, ha nem ismered azokat a korábbi műveket?

2023. dec. 13. 16:33
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

2es vagyok

Illetve hát az intertextusnál nagyobb probléma:

Hogy érted meg a korra jellemző jegyeket, ha az a kor a korábbiakhoz nyúl vissza?

ugye jellemző a művészettörténelemben, hogy az adott kor az előtte lévőnek kb az ellentéte, de az azt megelezőből táplálkozik. Pl a reneszánsz emberközpontú kor volt, szemben az előtt elévő transzcendens középkorral... és emiatt nagyot merített az ókori kultúrákból, amire sizntén jellemző volt a tudományosabb megközelítés, emberibb fókusz.

2023. dec. 13. 16:36
 4/6 anonim ***** válasza:
70%

Arról van szó, hogy először vannak a mesésebb olvasmányok, gyerekeknek. Aztán bejön a kronológia.

Kortárs művek könnyűek? Ezt vitatom. Értem én, hogy A funtineli boszorkány az talán emészthetőbb, de hogy a Sorstalanság könnyű lenne... hát...

2023. dec. 13. 17:44
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
A Sorstalanságot meg az ókori görög tragédiákat kivenném a KÖZÉPISKOLAI tanrendből. Vagy a görögöket csak nagyon röviden említeném, mondjuk összesen 1 vagy 2 tanóra erejéig. Ha rajtam múlna, pl. Dantén is gondolkodnék, hogy kell-e egy, a tizes évei közepén járó kamasznak. Néhány, az első, második középiskolai évben oktatott irodalmi művet (korszakot?) áttennék 12.-be, vagy az egyetemista időszakba. Viszont a XIX-XX-XXI. századi magyar irodalom "könnyen emészthető" alkotóit bővebb terjedelemben mutatnám be, népszerűsíteném. Hátha kedvet kapnak a diákok a további olvasáshoz.
2023. dec. 15. 16:47
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Valamikor olvastam egy cikket arról, hogy a kronológiai elv tévedés. Amikor bejön a kronológia, attól kezdve elvágja az irodalom népszerűségét. Úgy kellene lefedni az irodalom történetét, hogy az megfeleljen a korosztály számára is.
2023. dec. 15. 17:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!