Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mit tanuljak, mihez kezdjek?

Mit tanuljak, mihez kezdjek?

Figyelt kérdés
14 éves lány vagyok, 8.-os. Ebből adódóan idén felvételizek, ami nagyon szuper dolog és egyáltalán nem félek tőle, viszont nem tudom, hová fogok. Nem arról van szó, hogy nem érdekel semmi, vagy semmiből sem vagyok jó, épp ellenkezőleg: rengeteg minden érdekel és talán néhányhoz van tehetségem. Szeretnék tanácsokat kérni, ti mit tennétek a helyemben? Szóval... Szívem szerint a Bartók Konziba járnék BP-n (zeneművészeti szakközép.), ahova, ha szeretnék, még fel tudnék készülni annyira zeneelméletből meg zongorából, hogy fel is vegyenek (anyukám zenetanár, ő is idejárt, de viszont nagyon-nagyon nem akarja, hogy én is zenész legyek). Nagyon-nagyon szeretem a biológiát és a kémiát, mert logikus és érthető, a tanárom is mondta egyszer, hogy szerinte érdemes lenne ilyen tagozatos suliba járnom, amit jó ötletnek tartok, mert nagyon hozzám való lenne, nem szenvednék a tanulástól, jó lenne. Viszont az orvosi pálya... hát nem tudom, annyira nem vonz, nagyon félek, hogy béna lennék, tudom, persze, azelőtt hogy emberhez nyúlok azért tanítanak is valamit talán, de... félek. A 3. lehetőség pedig az lenne, ha humán tagozatos iskolába járnék, ugyanis imádom az irodalmat, a nyelvet, és gyakran járok versenyekre, jól ki tudom fejezni magamat, szeretek írni, ha nem is jól, de szeretek, aztán egyszer csak jobb lenne, nem? De az meg inkább szórakozás lenne, mert ezt tényleg nagyon-nagyon könnyen megtanulom, és ahogy magamat ismerem, jobban szeretem az olyan dolgokat, amihez tanulni is kell, hogy elérj valamit, nem csak úgy az öledbe pottyan. Nem is merem visszaolvasni azt, amit írtam, ezeket a hatttalmass szavakat egy 14 éves szájából, de hátha valaki megérti, és tud valami értelmeset válaszolni rá, és akkor jobb lesz nekem.
2010. okt. 19. 23:47
 1/8 anonim válasza:
Én ha a helyedben lennék, és ilyen sok mindenhez értenék, akkor orvos lennék. Bölcsészként és zenészként (zenetanárként) nehéz boldogulni az életben, betegek pedig mindig lesznek.
2010. okt. 20. 01:59
 2/8 anonim ***** válasza:

Megértem a helyzeted, nagyon hasonlóban voltam én is. Szerintem adj magadnak 2 évet és menj egy olyan (nem zenei) iskolába, ahol érettségid lesz a végén az alaptárgyakból, majd 10. és 11. között pedig mérlegeld, hogy mi tetszik. Anno ráébredtem, hogy szeretem a természettudományokat, de 8.-ban még inkább azt éreztem, hogy bármi lehetek, mert minden megy.

Viszont nem bántam meg, hogy nem a zenét erőltettem, mert abból alig lehet megélni. Most fizikusnak tanulok és az ösztöndíjam, részidős munkámért kapott fizetésem együttesen több, mint a 15 éve zenetanárként dolgozó nagybátyámé (nem minden a pénz, de azért jól mutatja, hogy mennyit lehet keresni a zenével).

2010. okt. 20. 07:28
 3/8 anonim ***** válasza:
Én vmi természettudományos suliba mennék a helyedbe, és a zenét, irodalmat pedig meghagynám hobbinak:)
2010. okt. 20. 10:16
 4/8 anonim ***** válasza:
Szia! Örülhetsz neki, hogy ennyi mindenhez értessz! Kis zseni vagy! :) Anyukám hasonló cipőben járt szeretett volna orvos lenni, mivel nagyon jól mentek neki a természettudományi tárgyak. De aztán magyartanár lett, és informatikus könyvtáros... Humán pálya és egyáltalán nem fizetik meg! (sajnos, pedig nagyon szép pályák) Én most 20 éves vagyok, csak az irodalom és a humán dolgok mentek jól a gimiben (versenyeken is voltam) de mégsem kerületm be az egyetemre...Csak büszke lehetsz magadra, hogy ilyen jó fejed van! Olyan pályát válassz, amiből tényleg meg is tudsz élni, és örülj neki, hogy ilyen könnyedén megy a tanulás, én szenvedtem a fizikával, kémiával nameg a matek!! Sok sikert a továbbtanuláshoz! Legyél jó orvos, vagy kutató!
2010. okt. 20. 12:16
 5/8 A kérdező kommentje:
Hmm, köszönöm szépen a sok jó választ, elgondolkodtató minden :). Anyukám is mindig ezt mondja, hogy nem szeretné, hogy rossz életem legyen, mint neki, mármint pénzügyileg, amiben teljesen igaza van, úgyhogy látom lassan ezt nekem is el kell fogadnom. Nagyon örülök a válaszoknak, mert általában mindenki hasonlót javasol, úgyhogy lassan bennem is ki fog világosodni, mit szeretnék :).
2010. okt. 20. 16:00
 6/8 A kérdező kommentje:
Ó, és elnézést kérek, azt még el szeretném mondani, hogy nagyon-nagyon szépen köszönöm a dicsérő szavakat, nem fogok mentegetőzni, hogy "nemis", inkább bezsebelem :D.
2010. okt. 20. 16:02
 7/8 anonim ***** válasza:
Én is azt tudnám neked javasolni, hogy próbálkozz az orvosi felé menni. Ha igazán érdeklődő vagy és nyitott, ráadásul szeretsz bíbelődni, belemélyedni a témákba akkor később zseniális lenne neked a kutatói munka. Biztos élveznéd!
2010. okt. 21. 07:44
 8/8 A kérdező kommentje:
Igen-igen, nagyon érdeklődő vagyok, nem is igazán nagyon tehetséges, de borzasztóan érdekel minden!
2010. okt. 21. 17:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!