Mi miért csak ennyi szociális ösztöndíjat kapunk?
Nagyon idegesít ez az egész eljárás. Kezd elegem lenni a nagycsaládosokból, elnézést kérek előre is, aki tényleg rászorul, de a környezetemben nincs egy olyan sem, aki rászorulna.
A lényeg az, hogy igényeltem szoc. ösztöndíjat, mert nagyon rossz az anyagi helyzetünk. Egyetemen tanulok felsőfokú szakmát és ezért nem kapunk már családi pótlékot, ami hatalmas kiesés nálunk (13800, mert emeltet kaptunk) Anya egyedül nevel, mindössze havi 75ezer forintból amiből 21ezer forint lakáshitel lejön minden hónapban. Nincs testvérem, de ígyis elég nehéz 54ezerből élni, úgy, hogy abból még a rezsit is ki kell fizetni, örülünk, ha marad 20e forint a havi jövedelemből minden másra a rezsin kívül. Gyerektartásunk nincs, apám elhagyott minket mikor megszülettem, mert lány lettem és nem viszem tovább a nevet. Nem is tudna fizetni mivel nem dolgozik, mert rokkant és egy tanyán él egy kis viskóban. :S (Elváltak még akkor)
Alig tudunk megélni és mégis csak 6-10 ezer ft szociális ösztöndíjat kapok majd, mert nem vagyok előnyben részesített, mivel nincs 100 testvérem, nem vagyok fogyatékos, és nem vagyok árva, sem félárva és nincs testvérem sem, amelyik megfelelne bármelyik kritériumnak.
De persze, aki nagycsaládos vagy van fogyatékos testvére vagy bármi, amivel előnyben van az 30-40 ezret kap. Mire ez a nagy különbség? És ami a legjobban dühít, hogy rengeteg szaktársam nagycsaládos és röhögve mondják, hogy mire költik majd el (műköröm, jogsi, ruhák stb.) a 30-40 ezret (tényleg ennyi jár, mert kérdezősködtem még az elején olyanoktól, akik kapják. :( ). Miért nem nézik a családi hátteret? Csak azért kapják meg mert nagycsaládosok pedig olyan gazdagok, hogy semmi gondjuk nincs. Szaktársaim nagy része hatalmas házban él, a testvéreik már dolgoznak, sőt ők maguk is páran, medence a kertben, kocsit kapnak, de nem is akármilyet. Azon vannak kiakadva, hogy a szüleik egy swift-et akarnak alájuk rakni, persze újonnan, és hogy az mennyire sz*r kocsi. Hogy kaphatják így mégis meg a rengeteg ösztöndíjat? :( Volt osztálytársaim is röhögnek, hogy milyen jól jártak. Az egyik nagycsaládos a másik félárva. Mindketten nagyon gazdagok, hírük van régóta a faluban (mamám ott él) is a hirtelen gazdagodásuk miatt és persze most is a legújabb divat szerint öltöznek és mindent megvesznek. :( Olyan házuk van, amit más megirigyelne, luxus dolgokkal.
Idegesít a pofátlanságuk, meg a kárörömük, hogy nekik ez milyen jó, aki tényleg rászorul az meg szívjon. Az egyetem is hogy lehet ekkora marha, hogy ezt nem veszi figyelembe? Nagyon elvagyok keseredve, mert reméltem, hogy én is kapok legalább 20at, mert jelenleg még fénymásolva sem tudom megvenni a jegyzeteim, de hát hiába. :( Dolgozni nem tudok, mert nehezen tanulok, és az óráim is olyanok, hogy minden nap menni kell, diákhitelt pedig nem fogok felvenni, mert nem tudnánk visszafizetni. :( Sok nagycsaládos rászorul, meg mindenki, aki másmilyen ok miatt nehezen él, de mégis nyomják azokat pénzzel, akiknek nem lenne komolyan létszükségük rá. Miért?
Én csináltam értékelést a fősulimon anno (2-4 éve), és nálunk is pontrendszer alapján osztottuk ki az ösztöndíjakat. Mivel objektíven csak hozott anyagból tudtunk dolgozni (egy főre eső fizetés igazolása), ezért tudtuk, hogy néha igen pontatlanul jöttek ki a dolgok, és hogy sokszor ez igazságtalan.
Ha mi tudtuk, hogy valakit felvet a pénz, és mégis kezünkbe akadt a szoctám papírja, akkor először rákérdeztünk, hogy tényleg szeretné ezt végigcsinálni, nem gondolja, hogy esetleg másnak nagyobb szüksége van rá. Ez nagyon ritka eset volt, mert tényleg csak azoknál alkalmaztuk ezt, akiknél nagyon kilógott a lóláb.
Viszont alkalmaztunk egy szubjektív pontozást is, ez olyan 10%-ot számíthatott a teljes eredményben. Itt az emberismeretünkre kellett támaszkodni, ha valakiről tudtuk, hogy pontok alapján nem, de amúgy nagyon rászorult a támogatásra, akkor itt tudtunk közbeavatkozni. De ezt nem vertük nagy dobra, mert itt meg is támadhattak volna minket, hogy biztos magunknak több pénzt utaltatunk... szóval a baj az, hogy vagy objektíven számolsz, vagy nem tudod alátámasztani a döntésedet.
Azt, hogy ők igényelték a szoctámot, azt a saját lelkiismeretükkel kell elszámolniuk.
Örülj a kevésnek is. Itt az egyik szülő leszázalékolt, másik munkanélküli. Keményen elutasítottak. 2 fillért nem kaptam. (ELTE PPK)
Úgy,hogy örülj inkább mint majom a farkának.
Anyagilag az én családom is hasonló helyzetben van. Édesanyám rokkantnyugdíjas volt ezidáig, van egy testvérem. Anyukám egyedül nevel minket.
Én 12000 Ft szociális ösztöndíjat kapok. De ezt is csak azért mert hátrányos helyzetűnek számítok (az anyagiak miatt), pontszám alapján kevesebbre lennék jogosult.
Az pedig aki halmozottan hátrányos helyzetű 2x ennyit kap.
Nem tudom te hátrányos helyzetű vagy-e. Az számít annak akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem x összegnél kevesebb. Én ez alapján fogok kapni az egyetemtől kezdő támogatást.
Ez érdekes, mert pont tegnap tettem fel erről egy kérdést.
"Elsőéves vagyok az NYME-GEO-n. Félárva vagyok, édesapám 2001-ben hunyt el. Édesanyám regisztrált munkanélküli, munkanélküli segélyt nem kap, se semmilyen más juttatást. Van egy általános iskolás testvérem. Bejárós vagyok. A családban egy kereső van, a nevelőapám. A gond csak az hogy a pályázati lapon meg kell adni az egy főre jutó nettó havi jövedelmet:
20000 Ft alatt
20000 - 23000 Ft
23000 - 26000 Ft
26000 - 29000 Ft
29000 - 32000 Ft
A megfelelő mellé X-et kell tenni. Nálunk az egy főre jutó nettó havi jövedelem árvaellátással, családi pótlékkal együtt meghaladja a 32000 Ft-ot, ilyen lehetőség viszont nincs az űrlapon. Ez azt jelenti, hogy nem is érdemes pályáznom, mert nem fogok támogatást kapni?"
Erre kaptam két lehurrogó választ, hogy mit képzelek magamról, hogy ez egyáltalán eszembe jut, hogy esetleg kaphatnék. Pedig mi nem vagyunk gazdagok, és a legkevésbé sem élünk luxusban...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!