Mitől túlterheltek a tanárok?
Mindig mondják a tanárok, hogy milyen sok dolguk van és ők is nagyon fáradtak. Főleg a magyar tanárom mondja mindig milyen sok órája van és már utolsó óra neki is, ő is fáradt, stb. mégis ugrál mint egy majom. Évnyitó napján is volt vele egy óránk amikor bent hagyta az órarendjét az asztalon és egy napon maximum 3 órája van, és van mikor csak 1.
Akkor mitől olyan túlterhelt szegényke?
Egy tanárnak van hetente kb 24 tanórája. Ez nem azt jelenti, hogy egy héten csak 24 órát dolgozik. Erre a 24 tanórára fel kell készülni.
Egy egyetemi tanárnak heti 10 előadást kell megtartania. Ez nem azt jelenti hogy csak heti 10 órát dolgozik. Erre a 10 előadásra fel kell készülni.
Nagyanyám általános iskolai tanító volt falun. Ő meg nagyapám takarított, fűtött, ők vették az iskolatejet, de még a krétát is ők vették, a fa mellett, amivel fűtöttek. Igen, saját pénzen. A tanításon túl, még meg kellett küzdeni a kezelhetetlen gyerekekkel is egész nap. Utána mehetett haza dolgozatotokat javítani, készülni a következő napra, hogy minden gördülékeny legyen, mert beállíthatott a tanfelügyelő ellenőrizni. (Akkor még más volt, viszonylag sűrűn ellenőriztek). Neki kellett tartani attól, hogy ha rá mer szólni a neveletlen gyerekre, akkor mennek a szülők jelenteni a felügyeletre, persze ok nélkül, mert hát olyan jó az a gyerek, csak a Tanárnő egy kegyetlen vadállat. Persze a mintagyerek kikerülve az iskolából még nagy nehezen összehozott egy szakmát, aztán azóta a börtönben vendégeskedik, mert az élő fába is beleköt és addig provokálja, ameddig egy újabb garázdaság vagy testi sértés össze nem jön.
Nem azt mondom, hogy mindig a tanár a szent, vannak borzalmas tanárok, nekem is volt ilyen. Volt olyan aki kivételezett velünk arcra, nem is egy. Álltam mindkét oldalán a mérlegnek, mert volt olyan tanárom, aki pusztán azért utált, mert léteztem és ez nem túlzás, ott éreztette velem, hogy nem szeret, ahol ért, pedig sosem tettem ellene semmi rosszat. De más gyereknél is láttam ezt, hogy utálja a tanár, pedig alapvetően nincs vele gond, meg se mert már szólalni sosem, nem csinált semmit, de akkor is belekötött. Volt olyan tanárom, aki lelkiismeretesen készült órákat otthon minden nap, de volt olyan is aki csak beesett az iskolába, levezényelte az órát úgy-ahogy, a dolgozatokat félév végére vagy év végére kijavította, aztán kaptál egy jegyet. De mutass egy kis tiszteletet, ne nevezd a tanárodat majomnak, mert lehet, hogy minden délután azon izzad még otthon is, hogy ragadjon rátok valami a koszon kívül.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!