Az egyetem hibázott a felvételi eljárást illetően. Hogyan kell a jogorvoslat jogával élni?
Megjelentem az alkalmassági vizsgán ,teljesítettem is mindent. Adategyeztetés is megtörtén és a névsor olvasáskor is jeleztem ,hogy jelen vagyok.
Mindezek ellenére a döntési határozatban elutasították a felvételi kérelmemet arra hivatkozva ,hogy nem jelentem meg az alkalmassági vizsgán.
Fellebbezés már nincs csak jogorvoslati lehetőség.
Az e felvételi rendszerben az szerepel ,hogy: az alkalmassági, szakmai vagy gyakorlati vizsgákkal, és az egyetemek saját felvételi döntéseivel nem az Oktatási Hivatal foglalkozik, a jogorvoslatot ilyenkor az adott intézmény vezetőjének kell benyújtani az egyetem által meghatározott módon, általában írásban. Ezeknek az intézményi honlapokon tudtok utánanézni.
Az egyetem felvételi szabályzatában pedig csak ennyi szerepel:
A vizsga értékelésével szemben jogorvoslati kérelem terjeszthető elő a tanulmányi értékeléssel szembeni jogorvoslat általános szabályai szerint.
A kérdésem az ,hogy milyen formában kell a jogorvoslatot benyújtani az intézményvezetőnek?
Nyomtatványt nem találtam. Elég egy sima általam megfogalmazott email amelyben az eljárás felülvizsgálatát kérelmezem?
A magyar oktatási rendszerben a jogorvoslati eljárásoknak vannak általános és intézményenként változó szabályai. Mivel azt írtad, hogy az egyetemi felvételi szabályzatban nincs külön formanyomtatvány a jogorvoslatra ezért csak néhány általános követelményt tarts be a levélben amelyben a felülvizsgálatot kérelmezed pl:
1. Formalitások: Mivel nincs kifejezetten előírt nyomtatvány a jogorvoslati kérelem benyújtásához, egy általad megfogalmazott dokumentum is elegendő. A legtöbb egyetemnél az írásbeli forma a hivatalos, tehát egy levelet vagy emailt is elfogadnak.
2.Tartalmi követelmények: A levélnek vagy emailnek tartalmaznia kell a következőket:
- Személyes adataid (név, születési dátum, lakcím stb.)
- A vizsgával kapcsolatos adatok (vizsga időpontja, helyszíne stb.)
- Az érintett döntésre hivatkozás (pl. elutasító határozat dátuma és száma)
- Az elutasítás oka és az, hogy miért tartod azt tévesnek
- Kérj egyértelműen egy felülvizsgálatot vagy egy új elbírálást
3. Bizonyítékok: Csatolj minden olyan bizonyítékot, amely alátámasztja az állításaidat.
Köszönöm szépen a választ! Mindenképp szem előtt tartom a válaszodban felsoroltakat!
🙏
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!