Mi értelme van a 4-5 éves gimnáziumi képzéseknek?Miért ne lehetne 3 év?
Nyilván, lehet ezt magasztosan ideologizálni, mint "tudásszomj" és hasonlók meg tenni az agyunkat, de az egyetemre jelentkező emberek kb 2/3-a azért jelentkezik,hogy a jövőben kényelmes szellemi állása legyen, országos átlag feletti bérrel.
Ez alól kivételek, akik természettudományos, orvosi pályára akarnak menni.Ők más kategória, de nem ők a többség.
Nyilván, ezt sokan nem mondják ki, meg önmaguknak is letagadják, de így van.Nálam az a különbség,hogy nem tagadom le.Ha megkérdezik, miért diplomáztam, azt mondom azért, mert jó szellemi pozíciót, meg jó fizetést akartam.
Ezért is tartom teljesen feleslegesnek a 4-5 éves gimnáziumi képzéseket.
Bőven elég 3 év alatt felkészülni az érettségire.
Adja ki az oktatási minisztérium a követelményeket és kész.Nem kell ilyen tanterv meg olyan tanterv.A tanárok individuális tempójukban feltudják készíteni rá a diákokat 3 év alatt.Aztán, mehetne 1 évvel korábban egyetemre és ha ügyes,nem csúszik, már 20 évesen lenne egy BSC diplomája és beléphetne a munkaerőpiacra.
Levelezőn meg mehet az Msc.
Én se értem, én pl érettségit estin csináltam meg, 3 év alatt. Ugyanazt az érettségit kaptuk mint a rendes diákok, illetve ugyanazt az érettségit írtuk, csak épp nekünk heti 2x5 órában adták le az anyagot.
Innen nem igazán értem hogy mire kell a 4-5 év és a napi 5-8 óra, ha egyszer így is lehet.
Könyörgöm, ne akarjuk már 16 évesen, hormonok által vezérelt éretlen aggyal megmondani, mi kell nekünk az elkövetkezendő életre évtizedekre vetítve...
Annyi diszciplina van, és sokhoz annyira éretlen egy 15-16 éves agy, hogy nem megoldható, hogy a közoktatás 16 évesen véget érjen. Nem véletlen a 18... Pszichológiailag, szociológiailag egyaránt fontos, hogy ne rövidüljön le.
Max akkor lenne értelme, ha 16 évesen kiszórnák az összes olyat, aki csak melegedni jár be, mondván, nem tankötelesek, és a tanulni akarókkal kicsit komolyabban tanulnának. Ez ettől még közoktatás lenne, csak megszabadulnak azoktól, akik zavarják az oktatást..
A szakokkal meg lehet differenciálni, de mindamellett, hogy specializálódsz valamire, kell még mozogni, illik a matek alapdolgaival, az irodalommal, történelemmel stb. tisztában lenni, és minthogy ezt nem mindenki tudja még, nem árt mindenkinek biztosítani a terepet.
Nem kifejezetten jogos a felvetés, inkább csak dühös
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!