Orvostanhallgatók tudtok tanácsot adni?
Másodéves orvosis vagyok. Sima hatosztályos gimnáziumba jártam, utolsó két évben volt fizika és biológia faktom. Ezen kívül otthon készülgettem az érettségire, és szerencsére eléggé ponthatár felett voltam:)
Én személy szerint bánom, hogy anno nem feküdtem rá jobban a nyelvekre. Igaz, van két középfokú nyelvvizsgám, de mindkettőt csak a pontok miatt csináltam meg, azóta sem foglalkoztam vele. Amit tudtam, azt is elfelejtettem:(
Pedig a nyelvtudás nagyon fontos manapság. És nem csak azért, mert nem adnak nélküle diplomát...
Egy orvosnak kötelessége folyamatosan képeznie magát, hiszen nagyon gyorsan fejlődik a tudomány. És bizony vannak olyan cikkek, amiket le sem fordítanak magyarra.
Szerintem önállóan sokkal nehezebb megtanulni egy nyelvet, mint mondjuk a biológiát vagy a kémiát.
Ha most kellene választanom, szerintem inkább kéttannyelvűbe mennék, és otthon szorgalmasan tanulnám a biológiát és kémiát/fizikát. Ha nagyon nem menne, akkor pedig tanárhoz járnék.
Amúgy egyetem első három évében szerintem sem sok idő van nyelvekre. Vagyis szintentartás még oké, de pl. egy új nyelvet megtanulni szerintem elég nehéz.
aranka1985@freemail.hu
Írj, kérdezz nyugodtan, bár én már végeztem a sulival :)
Szia! Én most vagyok 4. éves az orvosin.
Én biosz-kémia tagozatra jártam, de annak idején egy jó hírű gimnázium angol tagozatán kezdtem. Csak az nagyon meglepett, hogy az első évben (már akkor is sejtettem, hogy főleg orvos szeretnék lenni, de mindenképp reál irányba kívánok menni) nincs is biológia, és kémia is csak 2 évig van, ezért az első két hét után(!) átjelentkeztem ugyanannak a gimnáziumnak a biológia-kémia tagozatára és nem bántam meg.
Az biosz és kémia is emelt szinten 90% felé sikerült (a többiek is 80% felett teljesítettek, szintén mindkettőből emelt szinten) és egyetemen sokat jelentett a kémiából megszerzett plusz tudás (mivel hetente 2x annyi órám volt és ezen felül még 2 évvel hosszabban tanultam, mint a nem tagozatosok. Arról nem is szólva, hogy a tananyag köszönő viszonyban sem volt az "általános" tagozatok kémiájával, pl. ők nem számoltak sokat, holott az emelt érettségi 80%-a számítás).
A nyelvvizsga fontos, de pl. én már általános iskola 8.-ban megcsináltam az angol középfokot egy intenzívebb felkészülés után, ezért szerintem felesleges a nyelvvizsga miatt nyelvtagozatra járatnod a gyermekedet. Biosz-kémián is meglehet csinálni a nyelvvizsgát, arról nem is szólva, hogy könnyebb és olcsóbb jó nyelvtanárt találni, mint egy jó kémia tanárt, aki a mínusz 2 éves "lemaradást" behozza a tagozathoz képest.
További "veszély" a nyelvszakon, hogy 4 év után a gyerek úgy fogja érezni, hogy "kárba vész a gimnáziumi munkája", ha nem humán irányba fog továbbtanulni, ezért inkább BTK-ra megy, amely után jó nehezen fog munkát találni, mert mindenki humán irányba akar továbbmenni...
De nálunk is vannak olyanok, akik nyelvszakról jutottak be az orvosira, szóval onnan sem lehetetlen, de jó sok plusz munkát fog igényelni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!