Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Orvostanhallgatók tudtok...

Orvostanhallgatók tudtok tanácsot adni?

Figyelt kérdés
Nagylányom most 8. osztályos és gimnázium választás előtt állunk. Nagy dilemmánk, hogy válasszunk nyelvi tagozatos osztályt vagy biológia-fizika, esetleg biológia-kémia szakot. Behozható-e a különbség egy későbbi fakultáción? Legnagyobb megdöbbenésemre a bio-kémián azt mondták nem feltétlenül innen mennek az orvosira. Inkább leendő kutatók és mérnökök válnak belőlük. Apuka szerint egyetemen már nem lesz ideje a nyelvvel foglalkozni /saját tapasztalatból mondja/. Mondjuk szeretnénk ha addigra már túl lenne a felsőfokú nyelvvizsgán. Lányom egyébként szorgalmas és elég "hajtós".
2010. okt. 14. 10:49
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Most előrebocsátom, hogy nem vagyok szupertehetség. Matek-angol szakra mentem ha lehet így fogalmazni elitgimnáziumba egy falusi kis iskolából. Oda jártam, azt annyi. Angolt előtte nem tanultam, 3 év alatt felsőfokig vittem. Matekkal semmi problémám nem volt, talán végig csak 5ösöm volt, holott nem vagyok belőle olyan szinten kiemelkedő, csak van hozzá egy átlagos tehetségem. Semilyen csodaképzésre nem jártam, nem voltam külföldön. Eleinte picit szokatlan volt a nagyobb tempó, meg picit voltak lemaradásaim, de ez pár hónap alatt rendbejött. De az egész csak szorgalom, hozzáállás kérdése szerintem. Szóval én úgy veszem ki, hogy felesleges idegeskedni. Hozzáteszem egyetemen már sokkal nagyobb probléma, ha az ember valamiből kisebb előképzettséggel rendelkezik.
2010. okt. 14. 12:28
 12/21 anonim ***** válasza:
Szerintem még nem igazán tudja a kislány, hova akar menni, de ez nem gond. A természettudományos osztályból, ahova én jártam, összesen 3 ember ment orvosira, a többiek mind máshova, a legtöbben műszakira, de mentek nyelv szakra, magyar szakra, tanárnak, minden felé. Egy erős gimnáziumban minden tárgyat jól tanítanak, nem csak a kiemelteket.
2010. okt. 14. 12:28
 13/21 A kérdező kommentje:
Igazából szerintem is elég ritka ,hogy amit most mond az úgy is lesz 4-5 év múlva. Nekem is az a véleményem vagy inkább reményem ,hogy egy olyan gimnáziumban ahol egyébként is jó az oktatás és eleve van természettudományos szak, ne tudnák jól felkészíteni egy későbbi emelt szakra. Hozzáteszem nem vagyunk vallásosak,sőt! Még meg sincs keresztelve a gyerekem, konkrétan ateisták vagyunk. Mégis a Nagy Lajosos óralátogatásos nyílt nap után a lányom ódákat zengett a suliról. Jó tanárok , élvezhető órák, rend és fegyelem. A Babitsból most jöttem egy általános tájékoztatóról ahol a leendő diákok és szülők is ott voltak. Megijedtem kicsit. Mindenesetre úgy beszéltük meg, hogy menjen el több helyre előkészítőre. Akkor ott látja a leendő tanárokat és az esetleges leendő osztálytársakat. Ez is segíthet a döntésben.
2010. okt. 14. 12:45
 14/21 anonim ***** válasza:

Másodéves orvosis vagyok. Sima hatosztályos gimnáziumba jártam, utolsó két évben volt fizika és biológia faktom. Ezen kívül otthon készülgettem az érettségire, és szerencsére eléggé ponthatár felett voltam:)

Én személy szerint bánom, hogy anno nem feküdtem rá jobban a nyelvekre. Igaz, van két középfokú nyelvvizsgám, de mindkettőt csak a pontok miatt csináltam meg, azóta sem foglalkoztam vele. Amit tudtam, azt is elfelejtettem:(

Pedig a nyelvtudás nagyon fontos manapság. És nem csak azért, mert nem adnak nélküle diplomát...

Egy orvosnak kötelessége folyamatosan képeznie magát, hiszen nagyon gyorsan fejlődik a tudomány. És bizony vannak olyan cikkek, amiket le sem fordítanak magyarra.

Szerintem önállóan sokkal nehezebb megtanulni egy nyelvet, mint mondjuk a biológiát vagy a kémiát.

Ha most kellene választanom, szerintem inkább kéttannyelvűbe mennék, és otthon szorgalmasan tanulnám a biológiát és kémiát/fizikát. Ha nagyon nem menne, akkor pedig tanárhoz járnék.

Amúgy egyetem első három évében szerintem sem sok idő van nyelvekre. Vagyis szintentartás még oké, de pl. egy új nyelvet megtanulni szerintem elég nehéz.

2010. okt. 14. 13:28
 15/21 anonim ***** válasza:
Most vagyok elsőéves az orvosin, úgyhogy tudok nyilatkozni :) Először is, rosszul tudták, a kötelező érettségi tárgyak az orvosira: biológia, és kémia/ vagy fizika, minimum egyik emelt szinten. Pedig számomra jobb lett volna, ha a matekot nézik, de nem így van. A kémia már első évben nagyon durva, a fizika kevésbé, így én mindenképpen a biosz-kémia szakot javasolnám. Drámatagozatra jártam (és sok nyelvi tagozatos ismerősöm van), és nagyon nehéz volt nem érdeklődő közegben biológiát, és kémiát tanulni (nyelviseknek úgyszintén). Nyelvvizsgát simán lehet csinálni természettudományos osztályban is, szóval mindenképpen a természettudományos osztállyal járna jobban.
2010. okt. 14. 15:13
 16/21 anonim ***** válasza:
tegnapelőtt 11:23-as írótól kérdezem, hogy valami elérhetőséget tudnál adni? nagyon fontos lenne!
2010. okt. 16. 18:20
 17/21 anonim ***** válasza:
vagy valaki aki itt írta, hogy az orvosira jár?! (valami elérhetőséget lécci)
2010. okt. 16. 18:22
 18/21 anonim ***** válasza:

aranka1985@freemail.hu

Írj, kérdezz nyugodtan, bár én már végeztem a sulival :)

2010. okt. 16. 18:27
 19/21 anonim ***** válasza:
83%

Szia! Én most vagyok 4. éves az orvosin.

Én biosz-kémia tagozatra jártam, de annak idején egy jó hírű gimnázium angol tagozatán kezdtem. Csak az nagyon meglepett, hogy az első évben (már akkor is sejtettem, hogy főleg orvos szeretnék lenni, de mindenképp reál irányba kívánok menni) nincs is biológia, és kémia is csak 2 évig van, ezért az első két hét után(!) átjelentkeztem ugyanannak a gimnáziumnak a biológia-kémia tagozatára és nem bántam meg.

Az biosz és kémia is emelt szinten 90% felé sikerült (a többiek is 80% felett teljesítettek, szintén mindkettőből emelt szinten) és egyetemen sokat jelentett a kémiából megszerzett plusz tudás (mivel hetente 2x annyi órám volt és ezen felül még 2 évvel hosszabban tanultam, mint a nem tagozatosok. Arról nem is szólva, hogy a tananyag köszönő viszonyban sem volt az "általános" tagozatok kémiájával, pl. ők nem számoltak sokat, holott az emelt érettségi 80%-a számítás).

A nyelvvizsga fontos, de pl. én már általános iskola 8.-ban megcsináltam az angol középfokot egy intenzívebb felkészülés után, ezért szerintem felesleges a nyelvvizsga miatt nyelvtagozatra járatnod a gyermekedet. Biosz-kémián is meglehet csinálni a nyelvvizsgát, arról nem is szólva, hogy könnyebb és olcsóbb jó nyelvtanárt találni, mint egy jó kémia tanárt, aki a mínusz 2 éves "lemaradást" behozza a tagozathoz képest.

További "veszély" a nyelvszakon, hogy 4 év után a gyerek úgy fogja érezni, hogy "kárba vész a gimnáziumi munkája", ha nem humán irányba fog továbbtanulni, ezért inkább BTK-ra megy, amely után jó nehezen fog munkát találni, mert mindenki humán irányba akar továbbmenni...

De nálunk is vannak olyanok, akik nyelvszakról jutottak be az orvosira, szóval onnan sem lehetetlen, de jó sok plusz munkát fog igényelni...

2010. okt. 16. 18:32
 20/21 A kérdező kommentje:
Mondjuk kicsit furának tartom, hogy a következő gimis felvételi időszakban nem lesz szóbeli kémia és-biológiából?! A matematika írásbelit veszik figyelembe. Azt a felvilágosítást kaptam ebben az iskolában, hogy akinek nem megy a matek, annak gondjai lesznek a kémiai számításokkal. Hát a lányom gazdasági pályára biztos nem való /függetlenül attól, hogy 5 matekból/de kémiából meredeken jobb. Hát ugye ez nekünk baj. Kémiából ugyanis nem tudják "megfogni". Viszont jó pár ismerős végzett ugyanebben az iskolában általános szakon, /itt csak heti 1 órával van kevesebb angol mint az angol tagozaton/ és mentek az orvosira. Nem tudom. Biztos, hogy ezt nagyon meg kell beszélnünk vele, hogy érez-e magában annyit, hogy bio-kémia szakra menjen? Volt olyan szülő a múlt héten lezajlott gimis tájékoztatón, aki megkérdezte:átviheti-e a gyerekét a másik osztályba ha ez mégsem jönne be? Nemleges választ kapott. A pécsi Ciszterci Nagy Lajos gimiről van szó.
2010. okt. 16. 19:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!