Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Milyen a jogász szak a Debrece...

Milyen a jogász szak a Debreceni Egyetemen?

Figyelt kérdés

Szinte csak rosszat hallottam, olvastam DE-ÁJK jogász szakáról. Tényleg ennyire rossz? Tényleg ennyire teljesíthetetlen? Tényleg inkább megbuktatni próbálnak a vizsgákon? Ha van erről véleményed, tapasztalatod, akkor szívesen meghallgatnám.:)

Esetleg vannak ellenvélemények, volt akinek ez a szak inkább egy pozitív élmény volt?

A válaszokat előre is köszi!

2023. júl. 3. 17:29
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
44%

Annyira rossz, hogy nem is kap diplomát senki!

"Tényleg inkább megbuktatni próbálnak a vizsgákon?"

Igen, mert nagyon féltékenyek a született zseni diákokra!

Ne menj oda, mert amennyi eszed van, rád is féltékenyek lesznek!

2023. júl. 3. 21:34
 2/14 A kérdező kommentje:
Saját tapasztalat híján kénytelen vagyok mások beszámolóira hagyatkozni és ezekből próbálnék egy képet alkotni, milyen állapotok uralkodnak ott. Márpedig jóideje számos fórum számos hozzászólását elolvastam, ezek nagyrésze kb. a Pokollal egy szintén említette a szakot. Gondoltam kiírom a kérdést, hátha van/volt olyan hallgató, aki megerősítené, vagy megcáfolná ezeket az állításokat.
2023. júl. 3. 23:13
 3/14 anonim ***** válasza:
68%
Úgy általában a pokol a jogász képzés, és nagyon szeretnek buktatni :D Károlin és Győrben elég könnyű (a többihez képest mindenképpen), ha csak papír kell, akkor ezeket javasolnám. Amúgy, az ELTE-Pázmány a két legnehezebb, egy szinten vannak, ami az egyiken nehezebb, a másikon könnyebb, talán az oktatói hozzáállás jobb csak a Pázmányon, közösségileg nem tudom, mindkettő elég nagy, a vallásos vonaltól félnek általában többen, ami miatt talán az Eltére többen jelentkeznek, de állítólag az nem olyan volumenű, hogy megérje miatta aggódni. Utánuk viszont én Szegedet hallottam a legerősebbnek, tehát vidéki viszonylatban az az első, és vidéki egyetemek anyagai közül én tényleg jónak találtam a szegedi tananyagokat. Az Eltéről a Pázmányra szoktak átmenni, onnan meg Szegedre (aki nem a papírra gyúr), régen ez volt a tendencia, úgy 5 éve még ezt hallottam. Tehát nem a Debrecen a legerősebb sem országosan, sem vidéki viszonylatban, én nem ott végeztem, de soha nem hallottam semmit Debrecenről más jogászoktól, szerintem a valóságban nem olyan durva az, mint amilyennek te hallottad. Azt viszont tedd hozzá, hogy nyilván sopánkodni mindenki szeret, én is bedőltem az egyetemi évek alatt mindenféle rémsztorinak, és sokszor teljesen alaptalanul, vagy nagyobb volt a riadalom, mint amennyit ténylegesen ért egy-egy tárgy, oktató. Az biztos viszont, hogy tanulni kell, méghozzá alaposan és pontosan - utóbbi kettővel szokott szerintem problémája lenni a joghallgatóknak.
2023. júl. 4. 10:29
 4/14 Justinianus ***** válasza:
91%
Pár napja láttam egy - sajnos néhány éves - statisztikát, a nyolc intézmény közül ott volt a legmagasabb a végzettek aránya (kevéssel 50% felett).
2023. júl. 5. 16:29
 5/14 anonim ***** válasza:
86%

Hát nem tudom, hogy ki milyen statisztikát olvasott. Színvonalban vidékiek közül lehet, hogy nem a debreceni jogász képzés van a köztudatban, viszont csak néhány apróság, döntse el mindenki, szerinte mennyire könnyű vagy nehéz.

Debreceni Egyetem jogász szak római jog 1-2 követelmények: zh és jogesetmegoldás az aláírásért. Pontlevonásos egyebként, tehát rossz válasz minusz pont. Mindezt egy aláírásért, míg más egyetemen az aláírás alanyi jogon jár mindenkinek. Vizsgán olyan 110-190 beugrót tanulj meg, meg vagy 80-90 tétel. Máshol beugró sincs, és valahol írásbeli tesztes vizsga van római jogból, 50% felett kettessel. Itt szóbeli, és komolyan is veszik. Mindez egy tárgy. Ugyanígy egy jogbölcseletből is zh az aláírásért, szóbeli vizsga. Büntető, polgári szintén beugrók, zh az aláírásért. Munkajogból több zh is van, beadandó stb. az aláírásért. Még itt nem tartok, úgy tudom, hogy tételek sincsenek, akárhonnan kérdezhetnek az anyagból össze vissza, és apró részletekre.

Szóval döntse el mindenki magában, hogy könnyű-e vagy nehéz, máshol vannak-e ilyen elvárások.

2023. júl. 6. 07:01
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
5: Én nem Debrecenre jártam, de nálunk is pontlevonásos volt a római jog (nem csak az amúgy, pl. munkajog, európai jog, stb. is volt ilyen), nálunk hol írásbeli, hol szóbeli beugróval, ahol minimumtanyag volt csak 40 tétel legalább, ha abból bármit nem tudott az ember, már nem is mehetett vizsgára, és vizsgán még mindig el lehetett bukni minimumtételbe tartozó kérdésen. Írásbeli beugrónál minden részen meg kellett lennie a nem tudom már hány százaléknak, szóval nem lehetett olyat csinálni, hogy nem tud valaki egy feladatra valamit válaszolni. Az aláírás meg sehol nem jár alanyi jogon senkinek, vagy max. nagyon kevés jogi karon, nyilván tanárfüggő is, de azért a félév során azért meg kell valamilyen formában küzdeni érte. Nem levonni akarok Debrecen értékéből, csak azt akarom mondani, hogy hasonló a helyzet szerintem a jogi karok többségén, és amiket leírtál, egyáltalán nem egyedülállóak a jogi képzésben. Pázmányon például még záróvizsgán is van beugró, polgári jogon legalábbis láttam. Illetve, beugró akár van, akár nincs, ahol nincs is beugró, attól még ugyanúgy lehet egy vizsga kegyetlen. Polgári perjogból például nálunk nem volt, de sokkal rosszabb és nehezebb vizsga volt, sokkal több bukás is volt, mint a római jognál a minimumpontszámos beugróival, igazából azok a vizsgák sokkal nehezebbek voltak számomra, amiknél nem volt beugró, mert azokat máshogy nehezítették meg :D Leginkább a tanár+tanszék+mennyiség+méltányosság+leadás minősége a meghatározó egy tárgy teljesítésénél, nem az, hogy milyen a vizsga típusa, lebonyolítása.
2023. júl. 6. 13:15
 7/14 anonim ***** válasza:
76%

"Az aláírás meg sehol nem jár alanyi jogon senkinek, vagy max. nagyon kevés jogi karon,"

Pedig rohadtul alanyi jogon jár több jogi karon pl. pont római jogból is. Miskolci tematikát néztem, ott pl. írja, hogy automatikusan megkapják tárgyfelvétellel. Sőt, ami nekem fura volt, gyakorlatra is azt írja, hogy akik a zh-t megírják, EREDMÉNYTŐL FÜGGETLENÜL megkapják az aláírást. Persze nyilván a sikeres gyakorlathoz el kell érni a minimumot, csak mégse mindegy, hogy külön aláírás, vagy ha megvan már egyben aláírás és teljesítés is.

Ja és 50% felett kettes, Debbe asszem 60%-tol kettes sok tárgy.

Károlin meg írásbeli vizsgát ír.

Nyilván egy ELTE meg Pázmány más kategória, viszont vidékiek közül a Debreceni nagyon is erős követelmenyekben.

2023. júl. 6. 14:46
 8/14 anonim ***** válasza:
85%
Ja azt viszont hozzátenném, hogy dolgozok is közigazgatásban, és itteni jogászok közül a Debrecenben végzettek sokkal jobban megértenek mindent, és több feladatot el tudnak végezni, míg más jogi egyetemet végzettekre meg többnyire alig lehet bízni valami érdemlegeset, és itt inkább meg se nevezek egyetemeket, nehogy vki magára vegye. XD
2023. júl. 6. 14:50
 9/14 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Nincs más lehetőség, meg kell próbálni, nem baj, ha a saját bőrömön keresztül tapasztalom meg. És ki tudja, hátha elegek lesznek a képességeim. Ha van még meglátása, véleménye valainek, nyugodtan ossza meg!:)
2023. júl. 6. 18:47
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Még annyit hozzáfűznék, hogy közel sem teljesíthetetlen, ne tántorítson el, csak tényleg érdemes precízen megtanulni a lényeget, beugrókat különösen. Mondom, itt inkább az a nehézség, hogy több mindent kell tenned egy tárgy teljesítéséhez, mint egy lazább jogi karon. Nyilván egy ELTE vagy Pázmány ettől is nehezebb, viszont itt is komolyan veszik, persze azért közel sem lehetetlen elvégezni, summa xum laude és cum laude végzettek is vannak minden évben szép számmal. Csak sokan nyilván feladják, vagy elmennek inkább könnyebb jogi karokra, ezt is szoktam hallani sokszor.
2023. júl. 6. 21:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!