Mióta írjuk a tanú-t hosszú ú-val?
Megvagyok győződve róla, hogy én még rövid u-val tanultam. Nekem így helyes: tanu
Ezt is kivételként tanították, mint az apu, anyu, hamu szavakat.
Mikortól helyes a tanú?
Én is úgy emlékszem, hogy rövid u-val írjuk. A Tanu című film is rövid u-val volt…
Mandela effektus?
Miután ezt tisztáztuk, következnek az igekötős igék.
Meggyőződve —-> meg vagyok győződve.
1954. (10. kiadás): tanú
1938. (7. kiadás): tanú
"A film kezdő képkockáin rövid U-val és csupa nagybetűkkel szerepel a cím, „A TANU” alakban. A mai és már az akkori helyesírás is hosszú ú-s írásmódot ír elő (AkH.12 23.). Az alkotók nyilatkozataiból kitűnik, hogy az eltérés mögött nem áll szándékosság, és a szövegkritikai gyakorlat sem támasztja alá, hogy a kiírt formához ragaszkodjunk."
Hogy a nyelvtanórán mennyi marhaságot tanítanak (és aztán hogy a tanultakra ki mennyire pontosan emlékszik), az egy más tészta...
(De vigasztaljon minden megvezetett pajtást, hogy nincs egyedül... Sőt, még egyes filmfelirat-készítők is rosszul tanulták annak idején. :-)
"Nekem így helyes: tanu"
Ja? Az más, az érzéseiddel nem tudok vitatkozni. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!