ELTE, Károli vagy Pázmány? Ki melyiket ajánlaná és miért? Illetve a Pécsi, a Szegedi és a Debreceni egyetemekről ki, mit gondol?
#8 Remélem tényleg nem trollkodásból tetted fel a kérdést, és nem feleslegesen írom le a saját tapasztalatomat.
Engem világ életemben érdekelt a csillagok, csillagászat. Amatőr csillagász közösségi oldalak tagja vagyok gyermek korom óta, teleszkópokat, objektíveket és egyéb csillagászati megfigyelésekhez szükséges eszközöket kértem gyermek korom óta karácsonyra, szülinapra stb... mert annyira érdekelt a téma. Épp ezért mentem fizikus BSc képzésre az ELTE-re viszont szembejött velem a valóság hogy csillagászként nem túl sok kilátásom és lehetőségem van a területen dolgozni ezért a fizikus BSc elvégzése után a versenyszférában helyezkedtem el adatelemző, később data scientist területen. Hobbiként mindig is megmaradt a csillagászat, munka mellett is szívesen foglalkoztam vele. Miután lehúztam pár évet a versenyszférában multinál mely hatására elég stabil anyagi biztonságot kiépítettem mégis úgy éreztem hogy jelentkeznem kell a csillagász MSc-re. Nem azért mert gazdaságilag jó döntés vagy piacképesebb lennék tőle, hanem egyszerűen ez a hobbim és a szenvedélyem. Az első publikációmat amit kiadtam csillagászat témában és megjelent egy nemzetközi tudományos folyóiratban a mai napig hatalmas örömet okoz. Egyszerűen én a csillagászat MSc elvégzése után éreztem azt hogy elértem az életem egyik nagy vágyát hogy elmondhassam magamról hogy "profi" (azaz egyetemi diplomával rendelkező) csillagász lettem.
Továbbá én sokkal izgalmasabbnak találom a kutatási projekteken való részvételt / kutató létet, ahol felhasználhatom a programozási és matematikai tudásomat valami új dolog megalkotására, mint hogy egy bankban vagy random cégnél gazdasági elemzéseket / kimutatásokat csináljak ugyanazzal a programozási nyelvvel vagy keretrendszerrel. Az utóbbi a pénzszerzésre tökéletes, mert magasabb a fizetés benne, viszont pár év után nagyon unalmassá tud lenni és ki lehet égni benne.
Szóval én nem feltétlenül tartom hülyeségnek ha az ember nem csak olyat tanul ami versenyképes és jól lehet vele keresni, szerintem sokkal fontosabb hogy olyat csináljon amit szeret, szívből csinál és motivált is a munkavégzése iránt.
"Bár én a GTK-n vegeztem, nem BTK-n."
Ez az aprósag mondjuk eléggé fontos szempont
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!