ELTE, Károli vagy Pázmány? Ki melyiket ajánlaná és miért? Illetve a Pécsi, a Szegedi és a Debreceni egyetemekről ki, mit gondol?
A kérdés, hogy milyen szakirány érdekelne. Nagyon nem mindegy. Ha konkrétan leírod, mit keresel, mi a célod, akkor lehet tanácsot adni.
Az első válaszoló a nagy büdös semmire alapozza a mondandóját.
Én úgy látom, a Károlin, Pécsett és Szegeden nincs ilyen specializáció.
A Pázmányon van, és alapvetően azért jó oktatók vannak nyelvészet területén. Itt pár éve megpróbálkoztak a számítógépes nyelvészetképzéssel (több, kevesebb sikerrel). Az ELTE-hez képest annyi eltérést látok, hogy talán több a közös, alapozó tárgy filozófia, esztétika területéről.
"Az, hogy melyik egyetem, az csak akkor számít, ha egy piacképes szakot végez el munkavégzés szempontjàból nemde?"
. Nem, k.ra nem. Egy egyetemi képzés a tudásról szól. Kifejezetten releváns kérdés, hogy az ember megkapja-e a tudást, amit keres.
Az felsőoktatás nem csak a piackészségről szól, ez egy tévhit. De ha valakinek ez a szempont, akkor tegye, válasszon ez alapján.
Sehol nem írta a Kérdező, hogy most ő jövőre érettségizni, vagy hogy éppen egy főállású vállalkozó-programzó, akinek sok a szabadideje, mert megtanulta ChatGPT-vel leprogramozni a szervereket, de mindig érdekelte ez a szak.
De ha csak egy bizonytalan végzősről van szó, akkor is egy diplomával és idegennyelv-ismerettel munkát fog találni, ugyanakkor nem fogja sajnálni azt a pár évet, amíg művelődött egy kicsit. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha tényleg az elméleti nyelvészet vonala érdekli, akkor azért vannak lehetősgek komoly karrierre, ha megvan a készsége hozzá.
"Nem, k.ra nem. Egy egyetemi képzés a tudásról szól. Kifejezetten releváns kérdés, hogy az ember megkapja-e a tudást, amit keres."
Komolyan, én igyekszek trollkodás nélkül megérteni, hogy milyen ambícióval mennek erre a szakra, ez viszont nekem értelmezhetetlen. Milyen tudás? Ez a "tudást" közvetlenül monetizálhatatlan. Egy fogyasztói világban elünk. Az a tudás, amit egy szabad bölcsészettel kap, azt könyvek tartalmazzák. A műveltség sajnos a mai világban piacképtelen. Az érdekel egy munkáltatót, hogy tudsz-e programozni, beszélsz-e nyelveket, értesz-e a joghoz, van-e bármilyen releváns tudásod, amivel növelni tudod egy cég bevételét, vagy el tudod látni a feladatait.
Kérdező, az elméleti nyelvészet képzést Szeged kezdte az országban, tehát ott biztos színvonalas oktatást kapnál. Ezen kívül az Eltét és a Pázmányt javasolnám jó szívvel.
(Lehet, hogy mesterképzésen majd találkozunk! Én Szeged magyar BA-jára jelentkeztem, mégpedig azért, hogy utána nyelvészetet tanulhassak 😊)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!