BME vagy ÓE villamosmérnöki?

Ha már némileg tájékozódtál, akkor gondolom az alap pro és kontrákkal tisztában vagy, nem részletezném őket.
Annyit tudok mondani, hogy a BME-et csak akkor válaszd, ha ott el is végzed az MSc képzést, mert tudtommal a BSc képzésük sokkal kevesebb reális kompetenciát ad, mint a Kandó BSc képzése (munkabeli visszajelzések alapján). A Kandón mondhatni "kerek" a BSc, sok laborral és olyan tantárgytematikákkal, amik szépen lefedik a szakmát. A BME-s alapképzésen erős elméleti alapozást kapsz rengeteg olyan dologból, amik csak az MSc-n érnek be, anélkül csak extra megterhelés volt, a gyakorlatias szemléletmód kialakításának rovására. A Kandós oklevél BSc szinten viszont önmagában is erős, ha az jó eredményű.
DE egy vérbeli mérnöki diploma továbbra is 3+2 éves, tehát jó tanulmányi útnak mondják azt a verziót is, hogy egy Kandós BSc + BME MSc.
(Amúgy én Kandós BSc+MSc kommbóval rendelkezem, és igazán nincs okom panaszra a szakmámban sem elismertség, sem pedig pénz tekintetében.)

Amelyik közelebb van. Ha sanszos, hogy hamarabb állsz munkába, minthogy végeznél (ami egy valós eshetőség), akkor inkább oe, mert ott tudod folytatni levelezőn munka mellett.
Mindkettő egy jó egyetem egyébként, jó képzéssel.

Majdhogynem teljesen mindegy, mivel mindkettő egy megbecsült képzés a magyar piacon (külföldön is max ezt a kettőt ismerik Magyarországról, de inkább csak mint "magyar egyetem" - ha egyáltalán nézik, és inkább a tapasztalataidra hagyatkoznak a felvételkor). Más szemléletmódot kapsz mindkét intézmény képzésén, de a nap végén úgyis az számít, hogy lehetőleg jó eredménnyel végezz, hogy mennyire érdekel a szakma és mennyire vagy hajlandó képezni magad tovább, plusz főként a "szociális" készségeid még azok, amik egy jó fizetéshez vezetnek.
Mi speciel öten vagyunk egy csapatban, mi hárman volt műegyetemesek, és két volt kandós kolléga, nagyon jól össze vagyunk csiszolódva, a bérezésünkben lényegileg semmi különbség.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!