Emelt kémián elfogadják ezt szerintetek?
Egy természettudományos tárgy emelt szintű érettségi vizsgán (mint pl kémia) a pontos és szakmai terminológia használata elengedhetetlen. A "kiváló vízmegkötő" kifejezés nem pontosan jelöli a hidrogénkötés képességét, amely specifikus molekuláris interakció, és nem csak a víz megkötésének képességét jelenti. Hasonlóan, a "sajátos térszerkezet" kifejezés sem egyezik meg teljesen a "sajátos konformáció" fogalmával, mert a konformáció az adott molekula szerkezetét és alakját jelenti, amely lehetővé teszi a specifikus biológiai funkciók ellátását, míg a térszerkezet általánosabb és kevésbé specifikus kifejezés.
Ezek alapján én nem fogadnám el.
A szöveg szerint:
“A hialuronán sok olyan funciós csoportot tartalmaz, amely hidrogénkötések kialakítására képes. EMIATT kiváló vízmegkötő képességű anyag.”
“Hosszú molekulái vizes közegben sajátos térszerkezetet hoznak létre”
A feladat kérdése pedig:
Sorolja fel a hialuronán azon szerkezeti sajátságait, amelyek miatt ez az anyag képes a porcszövet jellegzetes tulajdonságait kialakítani, illetve kenőanyagként viselkedni az ízületekben.
Ezért írtam azt, amit. Nem összekeverni akartam a hidrogénkötést a vízmegkötéssel, hanem a szöveg írta ezt, én meg leírtam. Erre vonatkozott a kérdés.
H-kötés kialakító képessége miatt képes vízmegkötésre, ahol a víz beszáll a H-kötésbe, de a H-kötésre való hajlam nem jelent vízmegkötő képességet!!!
Mindegy, ha elfogadják, örülj. Ha nem, akkor majd az egyetemen megtanulsz pontosan fogalmazni... mert ott viszont a körmödet le fogod rágni:)
"sajátos konformáció helyett sajátos térszerkezetet írtam"
En is🥲🥲 ugyanígy🥲
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!