Orvosin tanulók! Ti hogy látjátok ezt?
Csak kíváncsiságból kérdezem, mivel mindenhol hallom, hogy egyetemen meg lehet tanulni 100 oldalakat egy este, 2-3 nap alatt. Ti mit gondoltok? Mi a legrövidebb idő ami alatt tudnátok felkészülni a biosz-kémia emeltekre? Vagy csak külön a bioszra?
Utólag mit gondoltok róla?:D
Kérdés milyen legyen a tanulás minősége..
Ha maradandót szeretnék, akkor tuti nem csak 2-3 napot hagynék rá..
De én személy szerint ha most is gyorsan át akarok futni ismétlésképen egy anyagot, akkor egy nap alatt is meglehet 500-600 oldal. Ott viszont nem ismeretlen az anyag.
Ha most random le kellene tennem az érettségit és ugyanannyi tudásom lenne, mint akkor volt, akkor egy olyan 2 hét intenzív tanulással megtudnám írni az emelt bioszt olyan 80-85% körülire, az egy másik, hogy valószínűleg nem túlságosan okos ötlet a dolog. (akkor is humánbiosz ment jól többi nagyon gyenge volt)
Viszont most idő szűke és szerencsétlen vizsgajelentkezés miatt, van kb 1.5-2 hetem megtanulni 2000-2500 oldalt egy szigorlatra... Itt sem teljesen ismeretlen az anyag, de ahhoz hogy szépen szóban visszaadjam mind a 4 tételt, ahhoz ez az idő kicsit feszített lesz. De meg kell oldani :D
Én ventillálnék egy kicsit. Azzal nyugtatom magam így pár nappal az érettségi előtt, hogy ha az orvosisoknak megy napi 100 oldal, akkor rajtam miért fogna ki pl. a szervetlen kémia vagy az idegrendszer? Viszont ennyi tanulás ember feletti koncentrációt igényel, és tegyük hozzá, hogy amúgy nem a tanulás az időigényes, hanem a természettudományos szemlélet elsajátítása. Ez már szerencsére megvan, az általános kémiát is kívülről fújom, viszont ma kezdtem el pánikolva behabzsolni a szervetlen és a szerves kémiát, és 20 oldal után az agyam szó szerint "begyullad", néha a nevemre sem emlékszem, képtelen vagyok több mondatot elolvasni, mert csak betűket látok, de azt is homályosan. Fogalmam sincs, hogy mit csináljak.
És még a számolás is hátravan. Adjatok orvosisok tippeket kérlek! Kiprobáltam a pomodoro-t, most a 25 perc 5 perc szünet tűnik a legoptimálisabbnak. Szerintetek ADHD-m vagy valamiféle koncentrációzavarom van? :(
Szépen hangzik , hogy egy orvostanhallgató napi szinten meg tud tanulni 100 oldalt, de ez a valóságban nem így van.
Ez maximum a mese szintű közegészségtan( volt belőle 6 félév😅) vizsgáimra való tanulásnál volt így . Új anyagból napi 10-50 oldalt lehet szerintem hatékonyan napi szinten megtanulni. ( 10 oldal mondjuk az anatómia , gyógyszertan —> latin kifejezések+ atlasz használat ill.a hatóanyag nevek miatt ,50 oldal meg a klinikumi tárgyaknál van,ahol sok az alaptudás ).
Emelt érettségire szerintem tárgyanként 2-3 hét elég lenne, ha nulláról kéne indulni. Viszont nem lehet összehasonlítani a kettőt , mert az érettségin négy év van elsajátítani a tárgyakat, orvosin 1-2 év a nagy szigorlatokra, kémián sok a számolás ( itt könnyebb számolások vannak és más jellegűek ). Aztán más egy tesztes vizsga, egy 6 részből álló szóbeli és egy betegágy melletti vizsga . Illetve iszonyú nagy rutinja van már egy hallgatónak tanulás terén. Majd egyetem alatt meg kell tanulni hatékonyan tanulni .
Utolsó válaszoló , már tök felesleges szerintem így átnézni a dolgokat. Gyakorolj külön emelt feladatsorokat időre , nézz bele a nehezebben menő elméleti részekbe.
Én az eddigi szigorlataim előtti pár napban csak a lényeges és fontos ( buktató ) részeket néztem át saját jegyzetből. Amit addig nem tanultam meg, azt már úgy se jegyeztem volna meg. Eddig bevált.
Egy ötödéves
Attól függ mit értünk "oldal" alatt, tömött, sorkizárt tankönyvi oldalt (abból is mekkora?) vagy mondjuk egy szellősebb ppt-t?
Meg nálam attól is függ, hogy mi is az a tárgy, mennyire gyakorlatias, mennyire van már hozzá alaptudásom stb. Volt olyan vizsga, ahol 80 tételre adtam 4 napot kb. be se jártam az órák nagyrészére, aztán "csillagos" ötössel leszóbeliztem. Máskor meg egy ZH-ra nem elég egy hét.
Az egyetemen teljesen átalakul, ahogy tanulsz, meg ahogy befogadod a mennyiséget. De majdnem "helyes" az az összehasonlítás, hogy 1 vizsgaidőszak = érettségi (mármint minden tantárgyból való érettségi).
Ha most kéne érettségiznem, mindenből, lehet 1-2 hónapot kérnék rá, mert a tantárgyak jórészéből semmire nincs szükségem, kémia-bioszra 1-2 hét elég lenne viszont.
Amit sajnálok, hogy az elmúlt félévben csak "tűzoltóként" tudok tanulni, tehát hiába van időm felkészülni egy ZH-ra napokkal előre, ha nincs rajtam nyomás nem megy, ezért mindig az előtte való 1-2 napban készülök fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!