Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A budapesti iskolák a kormány...

A budapesti iskolák a kormány vagy a főváros felelőssége?

Figyelt kérdés
Fehérgyarmatról költöztünk ide (igen, onnan ahol a polgi született :D), de szembeötlő mennyivel rosszabb állapotban vannak az általános iskolák Pesten, mint egy szabolcsi kisvárosban. A szülőin elmagyarázták, hogy semmire sincs pénz. Kit kell szidni érte? A Fideszt vagy a baloldali városvezetést?

2023. márc. 12. 17:38
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

A köznevelési törvény értelmében egy adott oktatási intézmény lehet állami tulajdon (a Klebelsberg Központ és rajta keresztül a szaktárcsa - jelenleg a Belügyminisztérium), lehet egyházi fenntartású vagy éppen magántulajdonosé. Az intézmény épülete pedig túlnyomó részt az önkormányzatok kezébe maradt. Az intézmények állapota nem 10 év alatt lett olyan, amilyen.

Azt vajon miért nem írja le senki, hogy a filctollal szemben a krétát évtizedekig (és bizony talán napjainkban is) sok diák arra is felhasználja, hogy megbetegítsék magukat. Ráadásul bizonyos mértékű kábítóhatása is van, így egyfajta függőséget is ki tud váltani, amit a filctoll nem.

2023. márc. 23. 12:24
 12/24 anonim ***** válasza:
100%

""Van abban a teremben számítógép"

Volt, semmi baja nem lett.

Egyébként csak akkor árt neki, ha nincs karbantartva és sokáig terhelik. Egy normális karbantartott, takarított gépnek nem árt... ki lehet takarítani, ami ha nagyon lassú is vagy, akkor is max 1 óra alatt megvan."

:)

(Mezei, állami) iskolai körülmények között nagyon-nagyon(!) örülhetsz, ha van egy max. félállású rendszergazda, főleg, ha olyan, aki ért is a gépekhez (nem pedig egy olyan pl. bölcsészkaron végzett tanár, aki nem fél bekapcsolni egy számítógépet, ezért ő kapta a feladatot a nemlétező rendszergazda helyett, hogy rendszergazda is legyen...), de hogy a gépek takarítására akkor se lenne ideje, ha főállásban dolgozna az iskolában, abban is biztos lehetsz, hiába csak max. 1 óra a takarítás gépenként, hiszen rendszeresen kellene takarítani őket, miközben gépből egyre több, rendszergazdából meg egyre kevesebb van...

2023. márc. 23. 17:01
 13/24 anonim ***** válasza:

"nem fél bekapcsolni egy számítógépet"

Ha ilyen személyekből áll a felhasználó bázis, akkor ahogy kitértem rá, a gépek nincsenek nagyon terhelve, mivel akkor vannak használva, ha muszáj.

Ahhoz, hogy komoly túlmelegedést elérj, viszont pörgetni kell a gépet rendesen.

"hiszen rendszeresen kellene takarítani őket, miközben gépből egyre több, rendszergazdából meg egyre kevesebb van"

Aha, melyik multimilliárdos emberke pénzeli a te iskolád, ahol egyre több a gép? Egy-két kivételtől eltekintve termenként 1 gép van. Ha egyre több a gép, akkor az azt jelenti, hogy a ti iskolátokban egyre több a terem.

Arról megint nem beszélve, hogy azért mert egy teremben gép van, még nem fog automatikusan arra szállni a krétapor, vagyis elrendezéssel megint csak lehet trükközni.

Ha pedig egyáltalán nem takarítják a gépeket, akkor kb. tök mindegy, hogy van-e kréta vagy sem, mivel a kréta ellen pont az volt az érved, hogy káros. Az is az, hogy nem takarítják a gépet.

Szóval röviden összefoglalva felvetettél egy problémát, amihez ha nagyon ragaszkodunk, mint probléma, akkor is kb. annyival megoldható, hogy informatika teremben vagy egyéb sok gépes teremben lesz filces tábla és normális tábla mindenhol máshol, és azokban a termekben elrendezik úgy, hogy ne zavarja egymást a két dolog.

Én már olyan termet is láttam, hogy a két átellenes falon voltak ezek. Terem egyik végében kréta tábla, másikban számítógép okos táblával.

2023. márc. 24. 15:20
 14/24 anonim ***** válasza:

""nem fél bekapcsolni egy számítógépet"

Ha ilyen személyekből áll a felhasználó bázis, akkor ahogy kitértem rá, a gépek nincsenek nagyon terhelve, mivel akkor vannak használva, ha muszáj.

Ahhoz, hogy komoly túlmelegedést elérj, viszont pörgetni kell a gépet rendesen."

A krétapor viszont akkor is beléjük jut, ha nem pörgetik őket, csak a krétás táblát használják ezerrel.

Egyébként meg lehet, hogy a többiek nagyon is használják, csak - pont azért, mert ők jobban értenek a gépekhez - ők nem vállalták el a rendszergazdai feladatokat (is a többi mellé), mert ők jobban átlátták előre, hogy mit vállal, aki vállalja, mint az, aki nem igazán értve hozzá rábólintott.

"melyik multimilliárdos emberke pénzeli a te iskolád, ahol egyre több a gép? Egy-két kivételtől eltekintve termenként 1 gép van. Ha egyre több a gép, akkor az azt jelenti, hogy a ti iskolátokban egyre több a terem."

Bárcsak úgy lenne! Túl kevés termünk van.

Az történt, hogy tavaly bevezették a digitális méréseket, aminek kapcsán a fenntartónak (KLIK) biztosítania kellett a mérésekhez szükséges gépeket, és így kaptunk kb. 50-et, plusz azokból is maradt néhány, amikre pályázni lehetett tavaly a 9.-eseknek meg a tanároknak, mert a létszámunk alapján kérhettünk volna X db gépet, de nem minden tanár és nem is minden diák kért otthoni használatra. Ez országos ügy volt, nem csak a mi 9.-eseink meg tanáraink pályázhattak gépre.

"azért mert egy teremben gép van, még nem fog automatikusan arra szállni a krétapor, vagyis elrendezéssel megint csak lehet trükközni"

Nincs elég tantermünk, sűrűn vagyunk, és több mint száz éves az épület, úgyhogy a szigetelés hiánya arrafelé viszi a krétaport, amerre csak akarja. :)

"Ha pedig egyáltalán nem takarítják a gépeket, akkor kb. tök mindegy, hogy van-e kréta vagy sem, mivel a kréta ellen pont az volt az érved, hogy káros. Az is az, hogy nem takarítják a gépet."

De ha nem lenne a levegőben "rendes" poron kívül még krétapor is, akkor azért jobb lenne a helyzet egészségügyileg is, meg a gépek szempontjából is, nem?

"Én már olyan termet is láttam, hogy a két átellenes falon voltak ezek. Terem egyik végében kréta tábla, másikban számítógép okos táblával."

Nálunk is akad ilyen, de azért messze nem bármelyikben könnyen megoldható. A kisebb termekben lényegében mindegy lenne, hogy melyik falról kapja a gép a krétaport. :)

2023. márc. 24. 17:01
 15/24 anonim ***** válasza:

"A krétapor viszont akkor is beléjük jut, ha nem pörgetik őket, csak a krétás táblát használják ezerrel."

De azt érted, hogy a probléma a túlmelegedés lenne akkor is? A krétaport azért problémás, mert lerakódik és jobban melegíti a gépet, viszont ez csak akkor igaz, ha van annyira használva, hogy a meleg árt. Ezt mondom.

"nem minden tanár és nem is minden diák kért otthoni használatra"

Most azt mondod, hogy a tanároknak és diákoknak otthon kréta táblája van? Mondhatod, hogy igen, csak akkor úgy fogok rád nézni a továbbiakban is.

"Nincs elég tantermünk, sűrűn vagyunk, és több mint száz éves az épület, úgyhogy a szigetelés hiánya arrafelé viszi a krétaport, amerre csak akarja"

Ez nem teljesen igaz. Akármennyire nincs szigetelés kétlem, hogy hatalmas kereszthuzat lenne, ami miatt ténylegesen bárhol lehetne krétaport találni.

Azt elhiszem, hogy mondjuk az első két sort éri krétapor és nem csak az elsőt, de akkor is le lehet helyezni a gépet máshol.

Egyébként ha tényleg hatalmas probléma, akkor egy olcsó megoldás, hogy becsomagolod a gépet. Ha pl. egy anyag táskába rakod (ksd. dirt bag), akkor a krétaport nem fog beszűrödni és ártani.

Ez egy kifejezetten olcsó megoldás.

"De ha nem lenne a levegőben "rendes" poron kívül még krétapor is, akkor azért jobb lenne a helyzet egészségügyileg is, meg a gépek szempontjából is, nem?"

Egyébként nem feltétlen.

Míg valakinek tényleg van alapból allergiája, viszont ha egy teljesen steril környezetet kreálsz vagy törekedsz rá, akkor az hosszútávon jobban árt.

A szervezeted azért olyan erős amilyen, mert gyerekként földet zabáltál. Gyerekként sok kórokozóval, baktériummal találkoztál, ami miatt erősebb lett felnőtt korodban a szervezeted.

Most elkezdheted kímélni a gyerekeket a krétaportól is, de akinek nincs még baja, annak lehet.

"A kisebb termekben lényegében mindegy lenne, hogy melyik falról kapja a gép a krétaport"

Nyugi, pár év és a kisebb termeket nem fogjátok használni, mivel nem fognak olyan kiscsoportok lenni a tanárhiány miatt.

2023. márc. 26. 14:04
 16/24 anonim ***** válasza:

""nem minden tanár és nem is minden diák kért otthoni használatra"

Most azt mondod, hogy a tanároknak és diákoknak otthon kréta táblája van? Mondhatod, hogy igen, csak akkor úgy fogok rád nézni a továbbiakban is."

:) Nem, azt magyarázom, hogy honnan van egyre több gép: amit nem vittek haza bizonyos tanárok meg diákok a megpályázható gépek közül, azok is a suliban maradtak.

2023. márc. 26. 15:24
 17/24 anonim ***** válasza:

"Most elkezdheted kímélni a gyerekeket a krétaportól is, de akinek nincs még baja, annak lehet."

Nem a gyerekekre gondoltam elsősorban, hanem a tanárokra: kettőről tudok, akik nem bírnak meglenni krétás teremben (de annyi földet már nem fognak zabálni, hogy kigyógyuljanak az allergiájukból :) ).

2023. márc. 26. 15:31
 18/24 anonim ***** válasza:

"amit nem vittek haza bizonyos tanárok meg diákok a megpályázható gépek közül, azok is a suliban maradtak"

De attól még nem lesz valami használatban. Ha egy raktárban tárolom, ahol nem tanítok krétás táblán, akkor a krétaportól nem lesz baja.

Mármint kap az iskola 800 diáknyi gépet. Kétlem, hogy ez mind használatban van.

"Nem a gyerekekre gondoltam elsősorban, hanem a tanárokra: kettőről tudok, akik nem bírnak meglenni krétás teremben"

De én pont arról beszélek, hogy valami, ami az egyiknek jó, a másiknak árthat.

Ezért mondtam, hogy kímélheted a tanárokat a krétaportól, csak akkor a diák is kímélve lesz.

2023. márc. 27. 10:28
 19/24 anonim ***** válasza:

"kap az iskola 800 diáknyi gépet"

Mármint 800-at? Ne vicceljünk már! :D Csak egy évfolyam kérhetett gépet meg a tanárok, ne essünk túlzásba! :)

2023. márc. 27. 16:28
 20/24 anonim ***** válasza:

"Mármint 800-at? Ne vicceljünk már! "

Én is meglepődtem, hogy milyen gazdag egy iskoláról van szó. :DDDD

Egyébként még akkor is kb. 100, vagy nem tudom, hogy hány osztályról, illetve hány fős osztályokról van szó. Azért a 4-szer 25 fő szerintem elég standard évfolyam.

Kétlem, hogy ezt mind használatba helyezték és nem áll egy jó pár valami raktárban, ahol nincs semmilyen krétapor.

2023. márc. 27. 16:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!