Főiskolán/egyetemen előadáson tanár belépésekor
felállás, előadás végén tapsolás?
Mi nem tapsolunk és nem is állunk fel. Mi az előadások végén kopogni szoktunk a padon. A mi karunkon ez a szokás. Az első féléveseknek az első napon, ami ilyen orientációs nap szokott lenni, mindig van egy előadás, ahol még külön le is írják a prezentációban, hogy kopogjanak az előadások végén, ne tapsoljanak. :D
2023. febr. 20. 00:35
#11-es vagyok.
Véletlen azt a szót írtam, hogy prezentáció, pedig azt szerettem volna írni, hogy mindig van egy előadás az első napon, ahol még külön le is írják a kivetített diasorban*, hogy ne tapsoljunk. :D
2023. febr. 20. 00:38
13/22 A kérdező kommentje:
Be kellett volna a kopogást is tenni a szavazásba. Azt olvastam ez a németeknél szokás, de akkor úgy tűnik itthon is. Kellett volna kérdeznem hogy ki hova, vagy legalábbis milyen szakra jár, érdekes adalék lett volna. Nálunk amúgy jogon jogon volt a taps és felállás, de ahogy mondtam, másik évfolyamban már nálunk is csak tapsot láttam. A felállás így a válaszokat nézve valóban kissé röhejesnek tűnik (talán azért volt mert a pázmány egyházi suli?), de a kopogással/tapssal szerintem nincs baj, már csak azért sem, mert általában arányos volt az előadás érdekességével, hasznosságával, így az előadó is kapott visszajelzést.
Egészségügyi szakon nálunk egyáltalán nem megszokott se a tapsolás, se a padkopogtatás pedig osztályvezető főorvos urak, hölgyek is oktatnak minket akik elég nagy tudás birtokában vannak.
Viszont azt hozzáteszem, hogy szerintem a 80%-uk rohadtul pocsék módon tartja az óráit, azzal hogy ott ülsz semmivel sem leszel okosabb, mindent magadnak kell megtanulnod, utánajárni. Konkrétan csak kivetíti a diát és felolvassa a szöveget rajta ami pont nem lesz benne a vizsgában. Múltkor is a gyermekosztályos főorvos úr nagyon szép előadást tartott az EKG görbéről csak azt felejtette el, hogy mi még annak elemzését nem tanultuk így semmit nem ért az előadása. Pedig mi mondtuk neki. Úgyhogy én az elméleti előadásokkal nem vagyok megelégedve.
A gyakorlati előadás az más, azt szeretjük.
2023. febr. 20. 02:57
Nálunk fizikán volt pár mérnök aki átjött velünk hallgatni a matekot, és ők tapsoltak mindig előadás végén. Mi meg néztük hogy miért hülyék.
2023. febr. 20. 14:48
Nálam Corvinus alapon semelyik nem volt szokás, de ELTE mesteren az előadások végén szoktunk tapsolni :D
2023. febr. 20. 15:01
Nálunk semmi nem volt egyetemi előadásokon, kizárólag akkor tapsoltunk (nagyon ritkán), amikor valami eszméletlenül jó előadása, fellépése volt a tanárnak, és tényleg magával ragadta a közönséget.
2023. febr. 20. 15:37
Előző vagyok (17-es), én is jogra jártam, most végeztem.
2023. febr. 20. 15:38
Néha spontán módon tapsolunk az előadás végén. De nem mindig. Sose tudom, ki kezdi, de be szoktam csatlakozni :D
2023. febr. 24. 20:44
Jobb helyeken (ELTE AJK jogász szak) 1997-ben illett felállni (mondjuk akadémikus/egyetemi tanár esetében mindenképp, pár tanársegéd is kikövetelte). De mára már a felsőoktatás nagy része kontraszelektált bunkók gyülekezete (főleg a hallgatók, de pár öntelt kamuprofesszor is). A hallgatók megszólítást sem tudnak írásos kommunikáció során produkálni. (A szóbeli Tanár Úrtól is hülyét kapok. Nem középiskolában vagyunk). Üdítő kivétel persze van.
2023. ápr. 28. 02:08
Kapcsolódó kérdések: