Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Miért kötelező tantárgy a...

Miért kötelező tantárgy a kémia gimiben?

Figyelt kérdés
Nem hiszem, hogy alapműveltséghez tartoznának az optikai izomériák szerves vegyületeknél. Sőt, ha megkérdeznénk bárkit az utcán, fingja nem lenne hasonló anyagról 99/100 embernek. Mondjatok érveket, miért kötelező mégis, kíváncsi vagyok :)

2023. jan. 17. 17:33
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Pontosítok, itt a hangsúly azon volt, hogy miért KÖTELEZŐ a kémia, nem azon hogy miért kell egyáltalán. Értem, általános infókat tanulhatunk róla, de minek mélyen belemenni, majd azt számon kérni, ha mondjuk egy matek szakon 0 ember tanul tovább kémiára. A kérdésnek nem az volt a célja tehát, hogy "fúj kémia" hanem hogy minek kötelező annak, akit nem érdekel.

#1 Ha kettesre meg tudod írni bejössz helyettem? lol

#2 A téren vagyok :D

#3 Annak akit nem érdekel, de. Ez nyilván embertől függ, de akkor miért kötelező?

#4 Na ez az

#5 Lehet hasznos, de miért kötelező ha valakit nem érdekel a terület?

#6 Ha az a cél, hogy érdekessé tegyenek tárgyakat, amik majd vonzzák az érdeklődő diákokat, miért kell kötelezően mindenki fejébe verni az anyagot?

#7, #8 Attól, hogy nem lenne kötelező, választható lehetne akit érdekel, aki olyan szakra menne egyetemre, persze.

#9 Szomorú igaz történet

#10 "aki olyan irányba megy", persze, nem kéne betiltani, csak ne legyen kötelező annak, aki nem olyan irányba megy. mondjuk ha ez a célja a gimnáziumnak, akkor lehet nem oda kellett volna mennem xd

2023. jan. 18. 21:49
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
14-18 évesen sokan nem tudják még, milyen irányba tanuljanak tovább. Mindenki megkapja a lehetőséget a kémiatanulásra (is). Ha biztosan nem érdekel, nem is kell az ötösre hajtani, elég csak nem megbukni.
2023. jan. 18. 22:15
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

#6 os vagyok

Az nem tanulás, hogy érdekességekből áll a tananyag. Azt youtube videóknak hívják. A valóságban egy kémiánál minden napos a tömeg % és egyéb számítása. Ugyan úgy ahogy az izometria is meghatározza az adott anyag kémiai tulajdonságait, többek között hogy mivel reagál és mivé alakul át.

Nem lehet csak az alapján dönteni hogy melyikből lehet a legérdekesebb előadást tartani, az csak egy nagyon pici része a kémiának.

Arról nem beszélve hogy a legtöbb tárgy összefügg valamilyen formában. Matek szakon is tanulhatsz kémiát, vagy fizikát például.

Ha gimibe mész el kell fogadnod hogy általánosan felkészítenek mindenre. De választhatsz szakhimnáziumot ahol valamilyen területre koncentrálsz.

2023. jan. 18. 22:57
 14/21 anonim ***** válasza:
55%
Engem sokkal jobban érdekel az a kérdés, hogy miért kell irodalomból egy csomó verset bemagolni és hibátlanul felmondani, amikor még a magyartanároktól sem elvárt, hogy fejből mondja fel mondjuk az Odüsszeia első énekének a részletét. Ez csak egyedül a szivatásra jó.
2023. jan. 19. 07:08
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

A központi tanterv nem számol azzal, hogy vannak rossz tanárok, akik olyan szinten elveszik a tárgyuktól a kedvet, hogy később már lehet hatékonyan tanítani nekik a tárgyat. A pszichológia sem biztos, hogy elég fejlett ahhoz, hogy az ilyen traumákat lehessen igazolni és ez alapján felmentést adni, vagy tanárokat kirúgni.

Sajnos nem számol a rendszer Piton professzorokkal, akik bármelyik tantárgyat taníthatják. Mi kikaptuk földrajzból, ti kikaptátok kémiából.

2023. jan. 19. 10:27
 16/21 Tom Benko ***** válasza:
90%

Jó, nem kötelező a kémia. Aztán pislogsz, amikor fél megáért rádsózzák a fogyasztáscsökkentő gázmágnest, ami kifésüli a városi gáz molekuláit.

Úgy bírom, amikor egyesek kiemelnek valami jelentéktelen részletet egy tantárgyból, ami nekik nem megy, és nekiállnak hőbörögni.

2023. jan. 19. 15:59
 17/21 anonim ***** válasza:
70%
Előttem mindent elmondtak. Ha nem tudod értelmezni, az már a te bajod. Mindenki kibírja, aki érettségit akar szerezni, előtted is kibírták. Nem értem, hogy miért pont a kémia zavar amúgy ennyire. Matek jól megy? 12 év alatt matekból sokkal több haszontalan dolgot kell tanulni, amit fel sem fognak a legtöbben, a kémia meg akárhogy is nézem, az egyik legrövidebb tárgy, 7-10. osztály között van normál esetben tanítva, és legalább nem csúszik bele az érettségi felkészülésbe sem - és igen, akit ennél jobban érdekel, az az utolsó 2 évben elmegy fakultációra belőle. Lehet nehéz, lehet nem szeretni, de amit kérdezni akarsz, azt az összes többi tantárgynál is ennyi erővel el lehetne mondani. Nem rinyálni kell, tanuld meg csak egy kettesre, és kész.
2023. jan. 19. 17:48
 18/21 anonim ***** válasza:
91%
#16: Ismerem a kémiaundor fő mellékhatását: a vegyszerektől való félelmet, és ezzel együtt a hipó használatát fehér mosáshoz és a híg hipóoldatot edények első öblítéséhez.
2023. jan. 19. 17:57
 19/21 A kérdező kommentje:

Újból kiemelném, nem a kémiával van a probléma, hanem azzal, hogy kötelező.

#12 próbálok nem megbukni xd

#13 érdekessé tétel ≠ érdekességekből áll a tananyag. bár lehet sok esetben ez történne, nem tudom. ja, szakgimibe kellett volna mennem, szerintem átvertek a gimnáziumi matek szakkal, többet tanulok kémiát mint matekot. hát ezt elbénáztam, majd egy másik életben lol

#14 na az meg a másik. minek kell bármit is bemagolni, ha van google. nem életszerű, hiszen bárki használhatja a netet bárhol bármikor.

#15 na vagy Umbridge...

#16 először, ez egy példa volt, és egy szóval nem mondtam, hogy nem menne, csak felesleges megtanulnom. másik meg hogy attól még nem szűnik meg létezni a kémia, hogy nem kötelező tantárgy gimiben, és általánosban is tanulnánk. szóval nem lenne mindenki komplett buta kémiából, csak nem kéne szívatni akiket nem érdekel

#17 a kérdés lényege: miért kötelező? nem azt írtam ki, hogy a kémia egy sz*r és utálom, vagy valami. igen, a matek meg jól megy. az mindenhova kell kábé az életben, de tőlem annak se kéne kötelezőnek lennie. tanulok, próbálkozom lol

2023. jan. 20. 20:23
 20/21 Tom Benko ***** válasza:
Igen, egy példa volt, hogy miért kell legalább az alapokkal tisztában lenni. Amit írtam, éppen nem az optikai izomériához kapcsolódik. Ahhoz kapcsolódóan inkább a cukorhisztit hoznám fel.
2023. jan. 20. 21:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!