Pályavásztás előtt: Tanárszak helyett?
Sziasztok!
Harmadéves gimnazista vagyok, hivatalosan angol szakon tanulok, azonban már tavaly leérettségiztem belőle. A szívem a humán felé húz – a nyelvek, az irodalom mindig is kedvenceim voltak, és érdekel minden ami az emberiséghez kapcsolódik (pszichológia, szociológia, antropológia stb.) viszont a magolás nehezemre esik, a matekot általában tanulás nélkül megértem (még ha osztályelső nem is vagyok). A természeti tantárgyakból világéletemben rossz voltam, bár ez főleg a tanáraimnak köszönhető. Alapjáraton mindenből 4-5-ös vagyok egy középerős gimiben, mégsem érzem úgy, hogy az angolon kívül bármi kimondottan jól menne.
Ezidáig a tanár illetve a gyógypedagógia szakok érdekeltek, főleg az utóbbi, borzasztóan szerelmes vagyok az ötletbe és úgy érzem, személyiségileg teljesen illenek hozzám. Azonban, hogy szépen fogalmazzak, eléggé értekelem a fizetésem. Emelett fontos tudni, hogy külföldön szeretnék élni illetve dolgozni, lehetőleg angol nyelvterületen. Így olyan pályát szeretnék választani, amit külföldön is értékesíteni tudok.
Egyéb infó: Nem bánom a rutinos, ülős munkát, valamilyen szinten érdekel az informatika, de főleg az excel és word használat, nem különösebben a programozás. Fizikai munkák teljesen kizárva.
Tudom, ez most rengeteg információ, és nem várom el hogy néhány idegen az interneten megoldja a krízisemet – Ennek ellenére borzasztó hálás lennék bármilyen tanácsért! Mit ajánlanátok egy ilyen beállítottságú embernek?
A szociológia nagyon jó szak, ha megnyomod a statisztika / adatelemzés részét. Utána pedig elte survey statisztika mesterszak. Egy kis kedvcsináló: [link]
Szociológiából az eltét vagy a károlit javaslom.
1-es: Nagyon köszönöm, ez most kicsit feldobott:) Igazából főleg azért aggódok, mert kimenni nem olcsó mulatság, ott élni, lakást keresni. Reménykedek hogy ott van esélyem összeszedni magam.
2-es: Tudom hogy a szociológiát mindenki büfézi, úgyhogy nagyon érdekel, hogy ha azon végeztél, mit dolgozol jelenleg, hogyan tudtad hasznosítani? A statisztika egyébként érdekel, bár fogalmam sincs milyen nehéz egyetemi szinten.
Semmit sem ér a magyar pedagógusdiploma külföldön.
Nem én vagyok itt (Németország) az egyetlen, aki tanári diplomával takarít. De még ez is jobb, mint otthon tanárként éhen dögleni.
5
A tanár diploma valóban nem, de azt hiszem valami 2 éves ráképzéssel azt is akkreditáltatni lehet, nem kell az egészet újra csinálni.
A gyógypedagógiát viszont azonnal el lehet ismertetni, ahogy a legtöbb szakmát is.
A jog még olyan különc, hogy nem fogadják el.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!