A diplomát most már közepfokú nyelvvizsga nélkül is megkapják a végzett hallgatók?
21#
Még mindig azt gondolom hogy a megszerzett diplomának nincs köze a meglévő nyelvtudáshoz. A Te megközelítésednek akkor lenne létjogosultsága ha az egyetem biztosítaná a nyelvtanulást az adott szakon, vagyis a tantervben is szerepelnének a szükséges nyelvkurzusok és ilyen tárgyak. Teszem azt egy villamosmérnök a szakon megszerzett tudásáért kapja meg a diplomáját nem azért hogy rendelkezik-e nyelvvizsgával vagy sem. Másik dolog amit a 17-es hozzászóló is írt, ha valaki évekkel ezelőtt letette a nyelvvizsgát de nem használta a nyelvtudását és emiatt szinte mindent el is felejtett annak a nyelvvizsgának mi értelme az a nyelvtudás mennyit ér? Nekem még a tanszékvezetőm mondta pár évvel ezelőtt, hogy a nyelvtudás és a nyelvvizsga az egyetemtől független, kívülálló dolog. És nem egy múlt nélküli, neve nincs egyetemről van szó, hanem a Debreceni Egyetemről. Ebből én arra következtetek hogy az egyetemek eddig csak a törvényi szabályozásban előírt nyelvvizsga kötelezettség miatt tartották vissza a diplomákat.
"A Te megközelítésednek akkor lenne létjogosultsága ha az egyetem biztosítaná a nyelvtanulást az adott szakon, vagyis a tantervben is szerepelnének a szükséges nyelvkurzusok és ilyen tárgyak."
Nem csak így "biztosíthatja". Akár úgy is, hogy bemeneteli követelményként előírja a B2-t, amiből azért egy pohár víz megmarad, bármi lesz is. Mondom ezt úgy, hogy nekem is megvolt egy nyelvből a B2 már középiskolában, utána kihagytam belőle kb. egy évet, majd kb. fél évig foglalkoztam vele megint intenzíven, azóta évtizedek óta csak felejtem, mégis tudnék kérni egy pohár vizet még azon a nyelven is.
Persze magasabbra is teheti a lécet most már bármelyik egyetem, ami szerintem jó, hadd döntsék el ők.
Azért vannak szakmák ahol szerintem van létjogosultsága az idegennyelv elvárásának. Manapság bárki, aki multi céghez felvételizik, vagy olyan helyen dolgozik, alap hogy legalább angolul beszéljen - mivel ilyen helyeken biztos hogy lesz külföldi főnöke és/vagy kollégája, akikkel muszáj kommunikálni. Ez nem arról szól hogy tudunk-e egy pohár vizet kérni. De pl egy tanár is kerülhet olyan helyzetbe hogy külföldi diákja van, akit nem ignorálhat.
Megjegyzem, hogy a lepkeagyú focistáink is el kell gagyogjanak legalább középfokon ahhoz hogy külföldön szelfizgessenek a kispadon. És ha nekik megy, akkor bárkinek aki valamilyen felsőoktatásba jár, mennie kell :)
"Akár úgy is, hogy bemeneteli követelményként előírja a B2-t, amiből azért egy pohár víz megmarad, bármi lesz is."
De ez nem előírás egyelőre és ameddig nem is lesz továbbra, sem indokolja a diploma kiadásának feltételét a nyelvvizsga megléte. Aki olyan területen akar elhelyezkedni attól úgyis kérni fogják vagy elvárják vagy a nyelvtudás meglétét vagy a nyelvvizsgát, ha pedig nem olyan területről van szó, pl. szociális terület oda meg úgysem kell nyelvtudás de a diploma megléte sokat számíthat.
Meg attól hogy valaki tud egy pohár vizet kérni vagy egyéb egyszerű szituációkat valaki idegen nyelven tud kezelni, ettől nem lesz semmivel sem előrébb. Egy pohár vizet én is tudok kérni vagy ebédet rendelni egy étterembe,vagy bevásárolni stb. angolul de ezzel nem sokra megyek vele itthon. Legfeljebb aki külföldön él annak hasznos és jó kiinduló alap de itthon nem sokat ér és részemről külföldiekkel sem tervezek angol nyelven cseverészni.
De ez nem csak arról szól, hogy melyik szakmában mennyire kell a nyelvtudás, hanem mondom, presztízskérdés lehet egy egyetemnek, hogy hajlandó-e azzal kvázi lejáratni magát, hogy olyanoknak is diplomát ad a kezébe, akiknek annyira hiányos az alapműveltségük, hogy még X szinten sem tudnak legalább egy idegen nyelvet.
Nem tudom, most hogy van, de amikor én az ELTE-re jártam, akkor is volt ilyesmi: nekem pl. muszáj volt filozófiát tanulnom, ha bölcsészdiplomát akartam, pedig tényleg nem sok köze van az angoltanításnak Descartes-hoz vagy a "logika bölcsészeknek" című tanegységhez. És ha jól tudom, ha valaki katolikus egyetem jogi karára jár, akkor előrás neki, hogy valamennyi egyházjogot is tanuljon még akkor is, ha amúgy ateista. Ilyesmi okok miatt szerintem igenis lesznek egyetemek, amelyek azokhoz a diplomákhoz is előírják majd a nyelvvizsgát, amely szakmákban amúgy tényleg nem igazán van szükség arra, hogy idegen nyelvet használjon valaki - na de ártani nem árt, hiszen ha csak a szabadidejében használja, akkor is jobb szakember lesz, mert nyilván érdekli a szakmája, ezért ha máshol nem, a youtube-on belefut majd épp elég idegen nyelvű videóba, ami a szakmájához is hasznos lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!