Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium vagy a Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a jobb?
Ahogy #1-es írja. Ég és föld a két suli színvonala. Nézd meg az érettségi statisztikákat, igazán beszédesek.
Érdi VMG: [link]
Raoul: [link]
A kötelező érettségi tárgyak + biosz és kémia 2021-ben pl. így alakultak:
Raoul Érdi VMG
angol emelt 64% 4,5 82% 4,96
angol közép 52% 3,22 82% 4,5
német emelt - - 80% 5,0
német közép 42% 2,76 74% 4,33
matek emelt - - 76% 4,76
matek közép 39% 2,5 82% 4,55
magyar emelt 73% 5,0 81% 5,0
magyar közép 60% 3,62 82% 4,71
töri emelt 37% 2,8 73% 4,93
töri közép 41% 2,64 76% 4,4
biosz emelt 43% 3,6 71% 4,77
biosz közép 43% 2,69 70% 4,0
kémia emelt 22% 1,33 59% 4,07
kémia közép - - 87% 5,0
Nézd meg a környékbeli egészségügyi technikumok érettségi statisztikáit a [link] oldalon.
Szerintem nem igazán fogsz sokkal erősebbet találni. Az eü technikumok nem túl acélosak sajnos.
A szakképzés rendszere gyökeresen átalakult 3 évvel ezelőtt, ezért nem biztos, hogy a már végzett mentőápolók tapasztalatai mérvadók lesznek.
Én pl. 25 éve érettségiztem egy vidéki közgazdasági szakközépiskolában, akkor nagyon színvonalas volt a képzés. Most volt a 25 éves érettségi találkozónk, és az osztályfőnökünk elmondta, hogy utánunk még 2 osztálya volt. A voltunk az első osztálya, aztán a mi érettségink után születtek a gyerkőcei, így pár év kihagyás volt köztünk és két minket követő két osztálya között. Azt mondta, hogy óriási a színvonalbeli különbség a három osztály között. A 90-es években még nagyon színvonalas volt a szakképzés, aztán teljesen leamortizálódott.
A 3 évvel ezelőtti átalakítást pont a színvonal növelésének érdekében tették meg. Most kezdett a 3. olyan évfolyam, akik már az új rendszer szerint, 5 éves képzésben tanulnak. Az ösztöndíj talán bevonz néhány jó képességű tanulót a szakképzésbe, illetve van néhány kifejezetten színvonalas technikum, ahol az érettségi eredmények egy közepes gimi színvonalának felelnek meg, de ezek elsősorban közgazdasági és informatikai technikumok. A technikumok többsége viszont sajnos igen gyenge kimenetei eredményeket mutat. De mivel még nem végzett az első olyan évfolyam, amely már az új, technikumi rendszerben kezdte a tanulmányait, így egyelőre nehéz ennek eredményességéről beszélni.
Az eü technikumok sajnos nagyon alacsony színvonalúak, az érettségi statisztikáik igen kiábrándítóak. Sok eü technikum nem is tudja feltölteni az osztályait a rendes felvételi eljárásban (még az ösztöndíj lehetősége mellett sem), pótfelvételit kell kiírniuk.
Szerintem inkább gimit keress, azzal több lehetőséged lesz, mint egy eü szakközéppel.
Köszönöm a választ!
Mi a véleményetek az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumról?
Jelenleg 1126 magyar középiskola kompetencia és érettségi eredmény alapján kialakított rangsora látható 2018-2021 között az alábbi linken.
Érdi Vörösmarty: 40.
Raoul Wallenberg: 614. a rangsorban
Ha változtatod az évszámot egy kicsit módosul a rangsor és az iskolák száma is, de nagyságrendileg hasonló marad a két suli közötti különbség.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!