Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Duplázás érettségin+halasztás....

Duplázás érettségin+halasztás. Hogy működik?

Figyelt kérdés

Biológia szakra szeretnék jelentkezni, és duplázni szeretnék bioszból(emelt) és földrajzból (közép).

A pontszámítás ha jól tudom úgy néz ki, hogy csak ennek a 2 tárgynak az érettségi százalékai számítanak duplán és semmilyen tanulmányi jegy (beleértve amiből duplázok)+ a többletpontok.

Ez igaz?

Még egy dolog, földrajzot nem tanulok hivatalosan,mert nincs fakt.az iskolában.

Ettől még érettségizhetek ebből,ugye?

A halasztásról is lenne pár kérdésem,megpedig,ha 2 félévet halasztok a tanulmanyaim megkezdése előtt,a felvételimet most elbírálják,ugye?

Nem kell újra felv

teliznem?

Valamint ha halasztok, az akkori gólyákkal leszek én is gólya,tehát teljesen olyan,mintha 1 évvel később érettségiztem volna?

A halasztási szándékot általábaeddig kell benyújtani,mi a menete?

Előre is köszönöm annak,aki időt fordít a kérdéseim megválaszolására!🙂

2022. szept. 26. 20:31
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom mikor fogsz felvételizni, de már jövőre is megváltozik a felvételi szabályok közül néhány. Pl. a középszintű érettségi %-a nem ugyanannyi pontot fog érni. Meg kell várni, amíg egyetemekre és szakokra lebontva kijönnek a szabályok.

Ha felvesznek, nem minden egyetemen lehet azonnal passziválni, pláne nem rögtön 2 félévet.

Ha a halasztást úgy érted, hogy felvettek és nem íratkozol be sem, akkor az olyan, mintha nem is vettek volna fel.Semmis a felvételed.

2022. szept. 26. 21:01
 2/6 anonim ***** válasza:

1. Igen, csak a bioszt és a földrajzot nézik így. Nyilván kell érettségizned másból is, meg el kell végezned a középiskolát, de ezt lehet szín kettessel is.

2. Érettségizhetsz földrajzból, osztályozó vizsgát kell tenned. Ha van nálatok földrajztanár, meg lehet oldani házon belül, ha nincs, akkor másik iskolában. Ebben már annyira nem vagyok jártas, így ha nem kapsz az oldalon kompetens választ, keresd fel az iskolatitkárt pl.

3. Ha mondjuk 2023 februárban jelentkezel 2023 szeptemberben induló képzésre, akkor bizonyos egyetemeken kezdhetsz passzív félévvel vagy félévekkel. Ez egyetemfüggő, sok helyen nem lehet így, nézd meg előre, mi a helyzet a kiszemelt helyen. Ha nem lehet, akkor sajnos 2024 szeptemberi kezdéshez 2024 februárban (pótfelvételi esetén 2024 augusztusban) kell jelentkezni, így a 2023-as jelentkezésed elveszik addigra.

Ha "halasztasz" (ezt nevezzük inkább passzívnak, egyetemen is így keresd és ezt fogják érteni) akkor igen, az akkori friss gólyákkal kezdesz, hiszen nem tanultál még semmit, ergo te magad is gólya vagy ilyen téren.

A szándékot, ha lehetséges, akkor beiratkozás környékén, vagyis aug vége-szept eleje kell jelezni a Neptunban, ez egy félperces művelet, passzívra kell állítani a félévet. Kivéve, ha van vmi extra szabály, mondjuk hogy nem lehet passzív félév korábbi aktív nélkül - de előfordulhat, hogy így is van kiskapu, mondjuk ha gyereket szültél a nyáron. Ez megint egyetemfüggő, kinek és hogyan kell jelezni.

2022. szept. 26. 21:03
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem te döntöd el, hogy duplázol-e, automatikusan a számodra kedvező módon számolnak. A pontszámításról szó szerint mindent megtalálsz a Felvin (bár várd meg a 2023-as tájékoztatót, mert már lehet, hogy most kevernek a rendszeren). De egyébként igen, ezt jelenti a duplázás.

Ha amúgy (fakton kívül) tanultál földrajzot pl. 9-10.-ben, akkor simán érettségizhetsz. Ha egyáltalán nem tanultad középiskolában, akkor viszont azzal vannak valami tennivalók, de erről nincs elég infóm, és nem akarok hülyeséget mondani.

Olyan nincs egyetemen, hogy halasztás. Ha felvételizel és felvesznek, akkor eldöntheted, hogy beiratkozol-e. Ha nem, akkor olyan, mintha fel sem vettek volna, nem vagy az egyetem hallgatója, és jövőre újra kell próbálkoznod. Beiratkozás esetén minden félév kezdésekor nyilatkozni kell arról, hogy aktív vagy passzív félévet szeretnél kezdeni. Neked a passzív félév lenne most a lényeg, viszont sok egyetemen nem lehet a képzés elején passziváltatni, és ezáltal "halasztani". Ha esetleg a kiszemelt egyetemen lehet, akkor igen, ugyanúgy az elsőévesekkel lesznek óráid, bár esetleges tantervi változások miatt lehetnek keveredések (hiszen te egy korábbi tanterv alapján tanulnál ilyen esetben, úgy tudom).

2022. szept. 26. 21:08
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Földrajzot tanultam 9.-10.-ben.

Tehát akkor nem kell osztályozó vizsgát tennem?

Az Eltét néztem,ott úgy láttam,hogy akár 4 félévet is lehet egyből passziválni(2-őt szeretnék).

Valaki megerősítene?

Valamint Szeged és Debrecen is érdekelne (nem találtam meg egyértelműen,hogy egyből lehet-e)

2022. szept. 27. 08:36
 5/6 anonim ***** válasza:

Akkor kéne osztályozó vizsgát tenned, ha pl. olyan tárgyból írnál előrehozott érettségit, aminek a tanulását még nem fejezted be, vagy olyanból érettségiznél, amit egyáltalán nem tanultál. Hiszen az az osztályozó vizsga lényege, hogy jegyet szerezz az adott tárgyból. Neked van jegyed, mert a földrajz egy két éves tárgy.

A HKR-ben ezeket találtam:

"A hallgatói jogviszony szüneteltetésére a jogviszony létrejöttét (beiratkozást) követően, már az első félévben sor kerülhet."

"A hallgatói jogviszony több alkalommal, de alkalmanként legfeljebb két félévre szüneteltethető. "

Külön a TTK-s doksiból:

"A hallgatói jogviszony az intézményi Szabályzatban meghatározott módon, összesen négy félévig szüneteltethető, amely két félévvel, különleges méltányosságot indokoló okból legfeljebb a képzés időtartamának megfelelő ideig meghosszabbítható."

A tantervről:

"A hallgatói jogviszony szünetelését követően kérésére – az időközben bekövetkezett tantervmódosításoknak megfelelően, – a hallgató aszerint a tanterv szerint folytathatja tanulmányait, amely a szakra történő beiratkozását követően a szüneteltetés időtartamával megegyező idővel később tanulmányaikat megkezdő hallgatókra érvényes."

"Ha a hallgató a beiratkozást követően legalább két félévben szünetelteti hallgatói jogviszonyát, és időközben tantervmódosítás történt, a hallgató tanulmányainak megkezdésekor, az első aktív félévének elején a TH átteszi az akkor érvényes mintatantervre."

Forrás:

[link]

Szegedről ezt találtam:

"A tanulmányai első félévében kizárólag engedéllyel lehet passzív státuszban! Elutasítás esetén kötelező megkezdeni a tanulmányait, ellenkező esetben a hallgatói jogviszony megszüntetésre kerül."

Debrecenről is olvastam előbb egy ilyesmit (lehet első félévben passziváltatni), de most már nem találom, úgyhogy ebben bizonytalan vagyok. Mindenesetre olvasd el az összes kapcsolódó dokumentumot az egyetemek oldalán, vagy simán keress rá, hogy "X egyetem passzív félév".

2022. szept. 27. 09:39
 6/6 anonim ***** válasza:
74%
Én idén kezdtem a Debreceni Egyetemen, és minket úgy tájékoztattak, hogy az első félév nem lehet passzív.
2022. szept. 27. 10:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!