Miről szól József Attila: Baál című verse?
Ēl (also 'Il, Ugaritic: 𐎛𐎍 ʾīlu; Phoenician: 𐤀𐤋 ʾīl;[2] Hebrew: אֵל ʾēl; Syriac: ܐܺܝܠ ʾīyl; Arabic: إيل ʾīl or إله ʾilāh; cognate to Akkadian: 𒀭, romanized: ilu)
Itt látszik, hogy EL - Il egyazon név "szinonima" ami Isten illetve arabi logika szerint Allahot - istent jelent....ILah
#20.
A saszu nomádok részben a zsidók ősei nagy eséllyel. Ők imádták először a Tetragrammaton nevű Istent, és az életmódjuk is kísértetiesen hasonlít a korai héberekére.
#20.
Nem, nem feltétlenül szinonima.
Ahogy említettem pontosan ugyanolyan szerepe van a szónak héberben, mint a magyar isten szónak. Lehet köznév és tulajdonnév is. Az amoriták Ilnek nevezték Mardukot. Szóval szerinted Marduk=A zsidók Istene?
Sajátosan nyomorék logika.
#20.
Teljesen eltérő népek vallásairól beszélsz.
Egy szóval nem mondtam hogy Marduk lenne a Héber isten (bár nem először hallom ezt az elméletet)
Az hogy azonos EL Yah-val vagy nem lényegtelen számomra, az El / Il jelenti azt hogy isten a fentebb lévő sorok szerint: Ēl (also 'Il, Ugaritic: 𐎛𐎍 ʾīlu; Phoenician: 𐤀𐤋 ʾīl;[2] Hebrew: אֵל ʾēl; Syriac: ܐܺܝܠ ʾīyl; Arabic: إيل ʾīl or إله ʾilāh; cognate to Akkadian: 𒀭, romanized: ilu)
- jól látszik az Araboknál lévő Iláh - Allah átképződés.
Allah jelentése isten, Il jelentése isten El jelentése isten... De nem Allah az egy igaz isten 😉.
De hogy mind ebből hogyan jutottál arra, hogy szerinted én azt gondolom, hogy Marduk a Héberek istene 😂. Szerintem ez a te nyomorék logikád...
Ez mióta néprajz?
Ez vallástudomány.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!