Anglisztika szak kezdetekor mennyire baj ha nem jó valakinek a kiejtése?
Sokan vannak így. Annyi a gond, hogy vannak, akik tévesen a kiejtés alapján ítélik meg valakinek a nyelvtudását, és hát vannak tanárok anglisztikán, akik képesek egy tartalmilag jó tételkifejtést lehúzni a nyelvtudás miatt. De amúgy valószínűtlen, hogy nagy gondot jelentene.
Lesz olyan tárgy, ahol tudsz ezen javítani, de ha nyelvgyakorlat tanárnak szólsz, hogy hogyan tudnál ezen javítani, az is jópont.
A fogszabályzó miatt ne aggódj. Nekem is volt, az elején elég fura meg kényelmetlen hogy "tele" van az ember szája, de nagyon gyorsan hozzászoksz és nem lesz gond a beszéddel. I've got braces, sorry.
2, "vannak, akik tévesen a kiejtés alapján ítélik meg valakinek a nyelvtudását" - A kiejtés is a nyelvtudás része, más nyelvi készségekhez hasonlóan ez is fejleszthető, és vizsgán ez is szempont lehet az értékelésnél, nem csak a tárgyi tudás. Anglisztika szakon azért ez nem egy téves dolog szerintem.
" kiejtés is a nyelvtudás része, más nyelvi készségekhez hasonlóan ez is fejleszthető, és vizsgán ez is szempont lehet az értékelésnél, nem csak a tárgyi tudás."
. Ami ugye nagyon nem ugyanaz, mint amiről én írtam, hogy ÁLTALÁBAN a kiejtés alapján ítélik meg valakinek a nyelvtudását. Én egy szociolingvisztikai jelenségről beszélek, hogy valaki szűkös szókinccsel és nyelvtani ismeretekkel is jobb benyomást tud hagyni másokon kifogástalan kiejtéssel, mintha valakinek nem olyan jó, de gazdag a szókincse.
"Anglisztika szakon azért ez nem egy téves dolog szerintem."
. Kösz, kijártam a szakot, úgyhogy elég jól tudom, mi a helyzet. A nyelvi záróvizsgán a szóbeli értékelésénél csak az egyik szempont a sok közül, és a borzasztóan Hunglish kiejtésnél adnak 8-ból 3 pontot, ha nagyon szigorúak, de inkább 4-et.
De igazából amit írtál, csak megerősíti ezt az előítéletet a jó és rossz kiejtéssel kapcsolatban.
4, Ha arra gondoltál, elhiszem, de pont nem írtad, hogy általában... :)
Én is oda jártam, ezért válaszoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!