Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Felnőttkorban diaszkalkuliát...

Felnőttkorban diaszkalkuliát megállapíthatnak fogyatékosságként, amit a felvételi eljárásban is beszámítanak?

Figyelt kérdés

több olyan emberről hallottam, aki felnőttkorban kapott disz-es diagnózist: diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia.

engem utóbbi érdekel.

jelentkeztem az elte pedagógiai szakszolgálatánál, több mint 1 hónapig tartott minden múltbeli dokumentumot (bizonyítványok, cvolt tanáraim értékelése) összeszedni.

befizettem a 10 ezer forintos vizsgálati díjat is.

kaptam visszahívást, és egy időpontot, 2 órán át beszélgetett velem 2 dzakember.

majd ma azt mondták, hogy vélelmezhetően diszkalkuliás vagyok, de mivel már felnőtt, ezért a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy erről ők igazolást állítsanak ki.

a honlapjukon ez szerepel: 4) A kérelmező vizsgálati kérelmét el kell utasítani, ha a kérelmező által benyújtott orvosi és pedagógiai dokumentumokból, az előzmények feltárásából és elemzéséből megállapítható, hogy a sajátos nevelési igény, fogyatékosság nem áll fenn.

nekem nem utasították el, visszahívták, lement a vizsgálat, hivatalos papírt nem kaptam arról, h. nem vagyok iszes, semmilyen hivatalos papírt nem kaptam.

közel fél tucatszor buktam matekból, a 90-es években nálam nem ismerték fel, h. mi a baj, nem küldtek el ilyen vizsgálatra.

az erről szóló papírt július 7-ig kellett volna csatolnom a mestrképzési eljáráshoz.

kérdezem, hogy van köztetek olyan, aki felnőttként kapott diszes státuszt? mit szóltok az esetemhez? nem értem az egészet...

tehát még egyszer: azt mondták, valszeg diszes vagyok, de ezt ők utólag már nem állapíthatják meg, mivel már felnőtt vagyok.

2022. jún. 8. 16:07
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

10-es, miért mondod, hogy ez nem vonatkozik rám?

Ha a hallgató (jelentkező) fogyatékossága, sajátos nevelési igénye a középfokú tanulmányok ideje alatt nem

állt fenn, illetve fogyatékosságra, sajátos nevelési igényre tekintettel a tanulmányai és az érettségi vizsga során

kedvezményben nem részesült, a fogyatékosság a rehabilitációs szakértői szerv, illetve annak jogelődei által kibocsátott szakértői véleménnyel igazolható.

ha az nem vonatkozik rám, akkor mi vonatkozik? lehet ezen mégsem vehetek részt?

2022. jún. 8. 18:59
 12/20 anonim ***** válasza:
Mit remélsz egy ilyen papírtól?
2022. jún. 8. 19:03
 13/20 anonim ***** válasza:
Mert az a bekezdés másféle fogyatékosságokra vonatkozik. Amit fentebb írnak az vonatkozik rád.
2022. jún. 8. 19:04
 14/20 A kérdező kommentje:
13-as bocs, idemásolnád melyik részre gondolsz pontosan, ami rám vonatkozik szerinted? köszi
2022. jún. 8. 19:05
 15/20 anonim ***** válasza:
Az előzőek mind. Vizsgálat helye, módja, papírok stb.
2022. jún. 8. 19:26
 16/20 anonim ***** válasza:
Az viszont nincs benne, hogy mire jó, ha egy ilyen vizsgálat után kapsz róla egy papírt, hogy diszes vagy... Lehet, hogy csak kapsz mondjuk 30 perc időhosszabbítást a következő felvételin. Attól még a középiskolai jegyeid ugyanazok maradnak - tehát majd duplázol.
2022. jún. 8. 20:08
 17/20 anonim ***** válasza:
Ha a mester szakon a fogyatékosságért jár pont, akkor igyekezz júl. 7-ig végig vinni az ügyet. Ha nem jár pont és felvesznek, akkor pedig a tanulmányok kezdetekor beadod a kiadott véleményt és klf. kedvezményeket kaphatsz.
2022. jún. 8. 20:28
 18/20 A kérdező kommentje:

16

buta, mesterszakon nem középsulis jegyeket vesznek figyelembe, hanem a bachelor diplomád minősítését, a diplomaátlagot.

azokra a pluszpontokra meg jogosult vagyok.

17.

júli 7-ig ezt már nem tudom elintézni.

2022. jún. 13. 09:47
 19/20 anonim ***** válasza:

"buta, mesterszakon nem középsulis jegyeket vesznek figyelembe"

Az attól függ, hogy milyen mesterszakra akarsz jelentkezni.

2022. jún. 13. 11:15
 20/20 A kérdező kommentje:

19

sehol nem a gimis jegyeket nézik, hanem az alapdiplomádat.

2022. jún. 13. 15:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!