Mi lesz a sorsa annak a 11 éves gyereknek akit az anyja felmentetett angolból és matematikából? Hogy fog tudni továbbtanulni?
A kislány szinte mindenből bukásra áll a húga meg közbe jó tanuló de még csak elsős.
A szintén tanulatlan és munkanélküli (nem kissebbségi, de munkakerülő) anyja meg nem fogadja el, hogy a probléma túlnőtt a képességein.
Állandóan az "élet iskolája" szöveggel jön, ahelyett, hogy szaksegítséget kérne.
Pontosabban a segítségkérése annyiban merült ki, hogy aszakszolgálattal felmentette a gyereket a fent említett tárgyakból, aminek hatására a kislány az et követő napokban arról érdeklődött, hogy nem lehetne e a többiből is felmentést kérni...
Vélemény?
Az lesz, hogy a leány úgy végzi el az általánost, hogy a tanárok végigrugdalják kegyelem-kettesekkel meg a felmentéseivel (mert egy idő után szabadulni akarnak majd tőle). Ha ekkor még nem lesz 16 éves, akkor megy valami gyűjtő-középiskolába (mert tanköteles), ha 16 elmúlik eddigre, akkor itt a vége.
Betanított munkás, mezőgazdasági munkás lehet belőle (na ott sem a kvalifikáltabb!!), vagy közmunkás.
Alapvetően az, hogy valakinek részképesség zavara van (diszes), nem feltétlenül "végítélet", szóval ha csak a kérdésedet nézem, kontextus nélkül, csak emiatt nem kell temetni az egész jövőjét a gyereknek. Én fel voltam mentve matekból, és enyhén diszlexiás is vagyok az enyhén az azt jelenti, hogy nem annyira súlyos, hogy felmentést kapjak viszont kaptam kedvezményeket, pl több idő volt megírni a dolgozatot, ilyesmi. Egy pokol volt, mire eljutottunk a felmentésig és a pedagógusok felfogták hogy nem lusta vagyok, de megérte. Most fogok diplomázni és
egyáltalán nem érzem azt, hogy "mire fogok menni az életben", vagy "senkit nem érdekel a kifogás, hogy mit nem tanultam meg a középiskolában". Számolni nem tudok, szar ügy, a boltban 4x kell visszamenjek mert nem bírom megjegyezni a pékárú kódját, de ez van. Nem olyan szakra mentem ahol számokkal kell dolgozni, viszont sok szaktársamnál jobban teljesítettem az egyetemen, mert baromira igyekszem kompenzálni ezeket a dolgaimat, ők meg nem törődnek vele. Bocs az indokolatlan story tellingért, csak azt akartam mutatni, hogy azért mert valakit fel kellett menteni középiskolában, nem jelenti azt hogy selejtes és semmire nem fogja vinni az életben.
Nyilván szükség van támogató közegre, mert a gyerek rohadtul tud ettől szenvedni, nincs sikerélménye bármennyit tanul, rosszabb esetben az osztálytársai is csesztetik érte hogy "különleges bánásmódban részesül", illetve van hogy a tanárok is kikérik maguknak, hiába van szakvélemény, hogy valóban indokolt a felmentés.
Ugyanakkor amit leírtál, az alapján sajnos tényleg elég rosszak a lány kilátásai, mert az otthoni környezet finoman szólva sem ideális. Valaki említette a családsegítőt, őket érdemes lenne bevonni, viszont akkor valószínűleg ti lesztek a rohadékok, hogy beledumáltok
Ha angolból fel van mentve, akkor vannak bizonyos helyek,a hova nem mehet, pl. informatika, ezt konkrétan tudom, mert ismerősöm fia fel van mentve.
A matekot nem tudom, mivel azt mindenhova kérik, ilyenkor a többi tantárgyat szokták erősebben súlyozni. Esetleg a Szakszolgálatot hívd fel, ők meg tudják mondani, hogy milyen következményekkel jár ez a jövőre nézve. De ha ilyen rosszak a jegyei, akkor marad a szakiskola, oda meg fel fogják venni.
Hát vagy valami kisegítő iskola.
Mindegy, elengedem tényleg az egész témát inkább, mert ezeket az embereket egyszerűen nem lehet komolyanvenni ezen a téren.
A célravezető segítséget meg úgysem fogadják el, helyettük meg más nem fogja megoldani és vállalni sem a felelősséget az életben semmiért sem!
Ha felébrednek, amjd elkezdik magukat felküzdeni, ha nem akkor olyan életük lesz amilyet maguknak teremtettek. Ez van...
Köszönöm a reakciókat, véleményeket.
Pont azért mentették fel, hogy ne kelljen kisegítő iskolába mennie.
Nem értelek.
Ha felmentették annak oka van, nem adják azt olyan könnyen, én évekig könyörögtem érte, és nem tették meg. Tehát ez pont a gyerek érdeke, hogy ne bukjon meg. Nyilván ha ilyen képességei vannak, nem számíthatunk rá, hogy diplomás ember lesz. Szakiskolába meg így is felveszik.
Nemtudom, mondom de az anyjának a félévi bukástól számíva sikerült kiharcolni.
Mondom nekem mindegy, elengedtem a témát.
Ő dolguk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!