Általános iskolában a ballagáson a nyolcadikosok mindenki azt vesz fel, amit akar, csak alul sötét, felül fehér ünneplő legyen vagy általában egyforma ruhát készíttetnek a ballagó osztályokban a gyerekeknek a szülők?
Iskola függő, de szerintem ritka az egyenruha Magyarországon.
Egyháziban láttam már, de az inkább iskolaköpeny szerű valami volt, ballagásnál is csak a hosszúsága miatt kellett előre bemutatni a lányoknak a viselni szándékozott szoknyát.
Egyébként nekünk anno közmegegyezéssel egyen sál és nyakkendő volt készíttetve.
Értettem a kérdést, arra írtam, hogy szerintem iskola függő.
Nem hiszem, hogy a költségek miatt sok helyen meg tudnák engedni maguknak.
Középiskolában sok helyen már a matrózblúz sem elvárás a lányok részéről.
Akkor jó.
Van két ismerős lány, ők egyenruhás suliba járnak, év közben is abban vannak, ahhoz a felső helyett van nekik ünneplős felső.
Nem tudom, hogy melyik a jobb.
Ha alapból van egyenruha, meg ünneplős felső, azt a beiratkozáskor közlik, tehát a szülő tud számolni a költségekkel.
Ha esetleg a ballagás előtt valamelyik szülő kitalálja, hogy mekkora buli lenne, ha egyenben ballagnának a gyerekek, sanszos, hogy nem mindenki fogja tudni kifizetni a varratással járó költségeket, pláne, hogy más kiadások is vannak ilyenkor.
A költségeket ilyenkor senki nem veszi át, szóval biztos, hogy lennének olyan osztálytársak, akik kilógnának a sorból.
Nálunk ezért volt az egyen sál, és nyakkendő kitalálva, mert anyagilag kivitelezhetőbb volt, másrészt kifejezte az összetartozást is, az iskola sziluettje volt rányomva, sötétkék alapon fehérrel.
Fehér blúz, fekete szoknya (ne túl rövid), de középiskolában már nem ragaszkodtak a szoknyához sem. Meg a sál.
Fiúk közül páron volt öltöny, de volt aki csak inget-nyakkendőt viselt.
Persze, hogy ünneplő kell. Mégis miért lenne ugyanaz a ruha? Ilyenről még soha nem hallottam, csak olyanról, amit már előttem is írtak, hogy fel kell venni még egyszer utoljára az általában már valamikor régen megkapott közös nyakkendőt/sálat, hasonlót. Amúgy milyen lüke szülőnek kell ahhoz lenni, hogy ezt javasolja? :-D Szeptembertől gimnazisták lesznek a diákok, szóval nem tudnák már többé felvenni a gondosan emblémával ellátott ingeket, nyakkendőket, öltönyöket stb.
Ennyi idősen általában már eléggé van öntudatuk a fiataloknak, szóval szerintem sok diák kiakadna, hogy legalább ballagni ballagjon abban, amiben szeretne.
A tablón szoktak ugyanolyan ruhában lenni a diákok, de ott sem aranyszabály.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!