Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » A magyar közoktatás fejlődött...

A magyar közoktatás fejlődött vagy lezüllött az elmúlt 20 évben?

Figyelt kérdés

2022. máj. 24. 11:10
 1/5 anonim ***** válasza:
64%

Leginkább nem változott. De nem csak az elmúlt 20, hanem az elmúlt 50 évben se. Nyilván nem a technikai dolgokról van szó, hogy elkezdtek informatikát tanítani vagy bekerültek interaktív táblák az iskolákba. Az alapvető szemléletmód nem változik se a tanárképzésben, se magukban az iskolákban.

Csak egy példa: üdvözítőnek találtam, hogy pár évvel ezelőtt még a történelem érettségi gyakorlatilag forráselemzés és szövegértelmezés volt. Annak ellenére, hogy sok tanár magoltatta az évszámokat (aminek a világon semmi értelme), az érettségi abba az irányba ment el, hogy ott vannak előtted a források, adatok, gondolkozz és használd őket. Ahelyett, hogy a tanárokat is elkezdték volna abba az irányba terelni, hogy gondolkodni tanítsák a diákokat, inkább kitalálták, hogy mégse ez a jó irány: ne használhassanak kronológiai táblázatos atlaszt, inkább s_ggeljen be a diák egy rakat felesleges évszámot ahelyett, hogy az összefüggéseket értené meg.

2022. máj. 24. 11:21
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Egyértelműen züllött, szerintem. Én 20 éve érettségiztem, és a mai érettségi kimondottan r*hejes a korábbihoz képest. Az érettségizők készségei és tudása is sokkal szegényesebb, pedig ha több diplomásként leülök egy anno érettségizett 70-80 éves emberrel beszélgetni, bizony, én is sokszor szégyenlem magam a hiányosságaim miatt:(
2022. máj. 24. 11:56
 3/5 Kólauborkával ***** válasza:
88%
Utolsóval èrtek egyet, a 80as években sokkal nehezebb volt pl. egy matek èrettsègi mint a maiak, én azokat szoktam minden èvben s átnèzni szóval arról tudok nyilatkozni.
2022. máj. 24. 12:10
 4/5 anonim ***** válasza:
35%

Mire gondolsz pontosan kérdező?

Mihez vagy kikhez viszonyítva?

- Gyermek, tanulóközpontú lett?

- Fontos a tanuló önbizalom növelése?

- Lelkigyakorlatozás, érzelmi tudatosság, viselkedéstan már az oktatás részét képezi?

- Fontos a tantárgyak megszerettetése?

- Pénzügyi ismereteket, pénzügyi tudatosságot oktatnak mindenhol?

- Az adott természettudományos tárgy lebutított “tudománya” helyett, hétköznapi tantárgyhasznosítást oktatnak?

- Gondolkodás- és tanulásmódszertanokat oktatnak?

- Politika ismeret és érdekérvényesítés már létező tantárgy?

- Kérdezés tudománya, intelligencia fejlesztés már létező tantárgy?

- Van szakmai tolvajnyelv (mert az adott szó jelentése tárgyanként eltérő, felhívva ezekre a figyelmet) tantárgy?

- Informatikát (office, programozás alapjai és látásmódja, választhatóan hálózati ismereteket, modellezést, internetes információ szűrés szempontjait) heti 5 órában oktatják?

- Beszédművelés és a szóbeli érvelés mestersége szabad témaválasztással létező tantárgy?

- A szövegértés részét képezi az albérleti-, munka-, adásvételi szerződés és egyéb jogi nyelvezetű szövegek elemzése?

- A hétköznapi szervezés és vezetést, döntéstudományt oktatják már?

- A tanárok bérét rendezték? Megoldott a folyamatos, minőségi, pszichológiai, szakmai szempontok szerint meghatározott kiválasztás, utánpótlás a tanároknál?

2022. máj. 24. 12:25
 5/5 anonim ***** válasza:
3. Kevesebb volt a matek régebben és jól orientált volt emiatt. Ma más leterheli is a gyereket és óraszamba is kevesebb lett, de nem tudják jól orientálni. Mindegy mennyit kérnek számon, ha nem is marad meg jól az se.
2022. máj. 28. 19:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!