Milyen egy doktorandusz hallgató élete?
Én ugyan nem PhD zok, de van jópár ismerősöm aki igen, illetve dolgoztam már párszor Phd sokkal.
Magyarországon a gond az, hogy egyetemen bellül maradsz. Gyakorlatilag egy 40 órás munka, hacsak nem nyersz valami nagyon jó pályázatot akkor minimálbéren élsz 4 évig(vagy több).A legtöbb Phd típusnál nem igazán tudsz mellette dolgozni, talán programozó tud freelance cuccokaz elvállalni de kb ennyi . Sok esetben kell órákat tartani és a profok rád fogják dobni a kijavítandó ZH-kat. Derogáló feladatokról mondjuk nem igazán hallottam.
Az időd egy nagy hányadát tudod kutatással végezni, de őszintén, muszáj is, mert össze kell gyüjtened a publikált cikkeket.
Nekem azt ajánlották, hogy külföldre menjek, ha szeretnék, mert cégnél lehet dolgozni, jó bérért és sokkal nyugodtabban élsz mint itthon.
Nem mindegy, hogy bölcsész doktori vagy természettudományos, esetleg jogi. Kinek melyikben van tapasztalata... persze hasznunkra válna, ha írna ide mindenki, aki érintett.
Engem a bölcsész érdekel a leginkább.
Nézz utána a témavezetőnek. Van aki ingyen titkárt/titkarnőt csinál a PhD hallgatóból, de vannak korrekt jó kutatásvezetők is.
PhD hallgatóként sok pályázat van pl kongresszus részvételre, amiből félre lehet tenni, ha nem 5*szallodában alszol és nem business classon repülsz.
PhD fokozattal nagyon jó posztdoktori helyeket lehet szerezni külföldön, igy anyagilag kompenzálódhatsz a PhD inséges évekért. Minél idősebb vagy, annál nehezebb PhD-t csinálni. Ha hosszútávon gondolkodsz, a jó karrier alapja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!