Ha konduktor szeretnek lenni, hova kell jelentkeznem?
A SOTE Pető András Karára kell jelentkezni. Ugyanakkor fel kell készülnöd több nehézségre és negatívumra:
1. A képzés maga elég középszerű és tartalmában idejétmúlt. Alig vannak jó oktatók. A hallgatókat pedig nem készítik fel megfelelően az értelmileg sérült gyerekek fejlesztésére, annak ellenére, hogy a mozgássérült gyerekek többsége mostanra értelmileg is sérült. A konduktív nevelés módszereit annak idején értelmileg egészséges gyerekekre dolgozták ki, s ezt próbálják ráerőltetni egy másfajta gyerek-populációra.
2. Évente jóval több konduktor végez, mint amennyi Magyarországon konduktorként el tud helyezkedni; s aki elhelyezkedik, az is csak szerény jövedelemre számíthat. (Külföldön ennél jobb a helyzet.)
3. Konduktor diplomával nem helyezkedhetsz el normál óvodában vagy iskolában. Erre ez nem képesít.
4. A munka komoly lelki és fizikai állóképességet és kitartást, lelkesedést kíván. Fizikailag sok a hajolgatás és az emelés. A kevésbé erős testalkatúak emiatt gyakran kénytelenek otthagyni a pályát idősebb korukra mozgásszervi panaszok miatt.
Egyszóval ez a pálya nem könnyű, és kimondottan csak elhivatott embereknek való.
#3: A pedagógia alapképzés csak pedagógiai asszisztensi állás betöltésére jogosít. Más szóval egy képzett pedagógus osztályában kisegítőként dolgozhatsz az órákon. Ha két évet ilyen pedagógiai asszisztensként eltöltesz egy iskolában, akkor utána jelentkezhetsz fejlesztő pedagógus szakirányú továbbképzésre (estin vagy levelezőn), ami további két évig tart. Így összesen 3+2+2=7 év alatt válhatsz fejlesztő pedagógussá.
Én a helyedben a pedagógia alapszak helyett inkább a tanító vagy az óvodapedagógus alapszakot céloznám meg. Egy ilyen diplomával sokkal könnyebb elhelyezkedni, s az osztályban is többé-kevésbé a magad ura lehetsz. Továbbá 2 év gyakorlat után ezekről a szakokról ugyanúgy jelentkezhetsz a fejlesztő pedagógus szakirányú továbbképzésre.
Nem teljesen értek egyet a kettes válaszolóval. Én most végeztem konduktorként és többségi óvodába megyek dolgozni, mint óvodapedagógus.
Én felkészültem az értelmileg akadályozott gyermekek fejlesztésére, 3 évig halmozottan sérült gyermekekkel töltöttem a szakmai gyakorlatomat, így nem érzek hatalmas hiányt e téren.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!