Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hogyan dolgoztátok fel az...

Hogyan dolgoztátok fel az első kudarcotokat egyetemen?

Figyelt kérdés
Mindig is kitűnő tanuló voltam, de úgy látszik egyetemen már nem tudom hozni ezt a szintet. Heteket készültem egy elég nehéz zh-ra, tényleg úgy éreztem hogy simán meglesz a négyes, vagy akár az ötös, mégiscsak kettest kaptam. Ez először eléggé meghatott, de úgy voltam vele hogy legalább nem kell pótra mennem. Van egy még számomra ennél is nehezebb matekos tárgy, ahol viszont nem sikerült megajánlott jegyet szereznem és vizsgáznom kell. Épp csak egy pár ponttal csúsztam le a 60%-ról, de ez nem is lényeg. Próbálok készülni a tárgyra, de állandóan azon jár az eszem hogy megint szerencsétlen leszek és olyan feladatokat kapok amiket nem tudok rögtön megoldani. Így visszatekintve a zh-ra is tuti megtudnám oldani jobban,de stresszhelyzetben alig tudtam gondolkodni, és szerintem ez is lehet az oka a bukásomnak, nem a tudás hiánya.. Épülős tárgy, szóval muszáj hogy meglegyen, nem akarok emiatt csúszni. A többi vizsgával nincsen probléma, készültem rájuk év közben is, így nem hiszem hogy meglepetés érhet.

2021. dec. 21. 11:52
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
37%
Melyik az a tantárgy amivel gondod van?
2021. dec. 21. 12:07
 2/14 anonim ***** válasza:
55%

Nekem nem voltak illúzióim, tudtam, hogy nem akkora eresztés az iskola, ahonnan jövök, hogy bármit jelentsen az, hogy színötös vagyok és azt is tudtam, hogy nem éri meg nekem az egyetemen mindenből ötösnek lenni, mert azt én csak úgy tudnám elérni, ha mindenhez értenék, de semmiből nem lennék igazán jó és igazán érdeklődő. Szóval én viszonylag hamar kezdtem a specializációt és soroltam előre azokat a tárgyakat, amikkel a szakmámban is akarok foglalkozni, a többihez pedig egy 3-as szint lett belőve, ami vagy annyi lett, vagy 2 vagy 4.

Én is buktam sok dologból, de nem csúsztam semmivel... Időbe telt megtanulni, hogy hogyan kell itt tanulni a középsulihoz képest és hogyan kell menedzselnem az időm hatekonyabban. Sok tervezést igényelt egyenesben maradni úgy, hogy mellette volt életem is. Azért mégis csak ezek azok az évek, amik tele vannak szakmai és egyéb lehetőségekkel, egy néhány tizeddel jobb átlag számomra nem volt annyival kecsegtetőbb, hogy látástól vakulásig tanuljak.

Mivel műszaki szakra jártam, szerintem azok közé tartozom, akiknek húzósabb volt a képzés, lehet, hogy mások nem így élik meg. A zhkkal hasonlóan voltam, mint te, nem volt más megoldás, mint elindítani a stoppert és úgy oldani otthon is a feladatokat, mintha élesben menne. Egyszerűen nem érsz a végére, ha nincs rutinod, az pedig csak így lesz. Felsőbbévesektől szereztem vizsga/zh feladatokat a korábbi évekből, főleg azokat oldogattam otthon.

2021. dec. 21. 12:08
 3/14 anonim ***** válasza:
68%
Szerintem még a legerősebb gimnáziumok sem tudják felkészíteni a diákokat a nehezebb egyetemi szakokra. Lehet, hogy újfajta módszerekre van szükséged, meg tényleg ne legyél görcsös. Engem is nagyon megviselt, de nem voltam illúzióban már az egyetem kezdetén sem. Szerintem fontos, hogy legyen kikapcsolódásod. Én annyira görcsösen tanultam, mindent kizártam az életemből, hogy igazából elmondhatom magamról, hogy semmit nem csináltam az egyetemen, azon kívül, hogy tanultam otthon. És nem érte meg. Maradj kapcsolatban az élettel, szerezz élményeket, mert lehet észre sem veszed, de nem fog az agyad, és nem vagy hatékony. Kell a szórakozás, hobbi. És engedd el a csúszást is. Én is ezen görcsöltem, aztán csak megcsúsztam. És akkor mi van. Nyilván, ha sorozatosan megcsúszik az ember, akkor valamit át kell gondolni, de sajnos 1 év csúszás az embernek simán összejöhet. Ne görcsölj tényleg semmin, és akkor minden jobban fog menni!
2021. dec. 21. 12:53
 4/14 anonim ***** válasza:
26%
Gondolj bele abba, hogy az egyetem tele van csupa olyan emberrel rajtad kívül, aki szintén kitűnő volt, vagy ha nem is, akkor legalábbis hasonló érdeklődésű. Ez egy válogatott társaság már, nem ugyanaz a szint, mint a középiskola. Alapértelmezés, hogy mindenki sokat tanul, függetlenül attól, hogy hogyan teljesített középiskolában, és senki nem várja el, hogy ugyanazt az eredményt hozd mint anno.
2021. dec. 21. 13:17
 5/14 anonim ***** válasza:
24%

Vigasztaljon az, hogy a végeredménybe nem fog beszámítani egyáltalán semmi.

Lényeg a diploma minősítése, vagyis az sem mindig fontos, van olyan, hogy csak a "megléte" szükséges.

2021. dec. 21. 15:47
 6/14 anonim ***** válasza:
6%

Mit szólnál, ha a hageni egyetemre járnál, ahol 75%-tól kettes, nem úgy, mint a gagyi magyarországi egyetemeken, ahol tanárok arra nem képesek, hogy normálisan leadják az anyagot, vagy, hogy segítsék a hallgatót.

Tisztelet a kivételnek.

Szokj hozzá, hogy nem is biztos, hogy azt a jegyet érdemelted a selejt tanártól, amire számítottál.

2021. dec. 21. 16:48
 7/14 anonim ***** válasza:
34%
Nekem két diplomám van, és mindkét egyetemen voltak szórótantárgyak. Igen, és az elején a matek. És minden félévben lesz egy vagy kettő ilyen tárgy, ez nem jelenti azt, hogy veled van a gond, lehet, hogy a tanár kérdez nehezet, vagy nem jó a tankönyv. Én matekból jártam amúgy különtanárhoz, és sokkal jobban elmagyarázta, mint az órán a tanár. Utána már nem volt többet gondom. Egyébként meg tényleg csak az a lényeg, hogy meglegyen. Sok tanár direkt az uv-pénz miatt is buktat. Amúgy nálunk az volt a gyakorlat, hogy aki már a 3. uv-n is megjelent, azt már átengedték. Leginkább azok morzsolódtak le, akik feladták, az iskolából nem nagyon tettek ki senkit.
2021. dec. 21. 19:57
 8/14 anonim ***** válasza:
16%

7-es megerősítette a válaszom, erre a sok ostoba leszavazott.

Az a baj, hogy alacsony a szellemi színvonal. A sok hallgatót felveszik felvételi nélkül, szar közoktatásban szerzett, elavult érettségivel, aztán elhiszik, hogy jó egyetemre járnak, pedig a magyarországi oktatás egy vicc.

Sok alkalmatlan, selejt oktató miatt szívatják a hallgatókat.

Szar tankönyvek, szar jegyzetek, ahogy a 7-es válaszoló is írta.

Elavult rendszer.

2021. dec. 21. 20:08
 9/14 anonim ***** válasza:
31%

Egyetértek a 7-essel én is. A legtöbb számonkérésemen nem saját hibámból buktam, hanem mert valaki nem látta el a kötelességeit.

Nem voltak kiadva feladatok vagy nem magyarázták el rendesen a példákat. Programozásból rendszeresen játszottuk azt, hogy olyan mintazht raktak ki, ami vázát tekintve valóban hasonló az éleshez, de a nehézsége közelében sincs. A mintazhban sima típusok voltak, szám, szöveg, az éles zhban meg mindenféle típuskonverziót kellett csinálni, dátum, felsorolástípus, a mintazhban egyszerű lekérdezések voltak, a rendes zhban többszörösen összetett lekérdezések, speciális beépített függvényeket igénylő feladatok, a minta zhban egy-egy adatszerkezet volt, a rendes zhban összetett, többszörösen összetett adatszerkezetek (például adatszerkezetek, amik szintén adatszerkezeteket tartalmaztak, amikben további adatszerkezetek voltak, mind másfajta). És álltam ott, mint egy f*sz, időm sem volt leellenőrizni, csak próbáltam kitalálni, hogy ez most hogy nézhet ki akkor a gyakorlatban. Senki meg sem említette, csak egy félmondatra, hogy amúgy számítsatok arra, hogy gráfokban lesznek bináris fák például. Pedig ez a félmondat már segített volna, hogy magamnak találjak ki feladatot (mondjuk azt sem értem, miért nekem kell, ha már fizetek azért, hogy valaki kezelésbe vegyen, de jól van). És nyilván a többségnek legalább egyszer meg kellett buknia azért, hogy legyen egyáltalán feladatsor a kezében, amin tud gyakorolni. Aztán hogy a pót mégnehezebb volt, az már csak hab volt a tortán néha, szerencsére nem mindig volt az, de ja, bőven vannak itt rajtunk kívüleső bajok is.

2021. dec. 21. 20:28
 10/14 anonim ***** válasza:
71%
Nekem is magy pofáraesés volt, mert ugyan én nem voltam kitűnő, de azokból, amik érdekeltek (matek, fizika) mindig a legjobbak között voltam, meg szívesen is foglalkoztam velük. BME, villamosmérnökire jártam, és első félévben a számítástudomány alapjaival jártam hasonlóan, mint te, illetve digitből voltam úgy a vizsgán, hogy egész egyszerűen nem tudtam készülni az órai/gyakorlati anyagokból, túl kevésnek találtam őket, ahhoz, hogy készségszinten menjenek a dolgok. Mindkettőből csak hármas lettem. Egyrészről örültem, mert sokkal rosszabb is lehetett volna, másrészről elgondolkodtam, hogy akarom-e én ezt az egészet. Később voltak még mélypontok, de elvégeztem, és nem bántam meg. Szakmában dolgozom, és érdekel is, viszont az MSc-t a hátam közepére kívántam volna. Elég volt ennyi nekem. 😅 (Így sem keresek rosszabbul amúgy, mint pár szaktársam MSc-vel.)
2021. dec. 22. 09:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!