ELTE-GTK Pénzügy-számvitel BA mellett érdemes-e elkezdenem az ELTE-ÁJK osztatlan jogász képzését? (hosszabban lent, kérlek olvasd el)
Sziasztok!
2020 Szeptemberében kezdtem el az ELTE-GTK-n a pénzügy-számvitel alapszakot, mellette sikerült rendkívül jó helyen elhelyezkednem gyakornoki pozíciókban, illetve most fogok kezdeni a Morgan Stanleynél Finance gyakornokként. Ez önmagában egy rendkívül nagy lehetőség számomra, hiszen érdekel a pénzügy világa, látok benne potenciált és szeretem amit tanulok.
Mindemellett, már középiskolában meg volt bennem a jog iránti érdeklődés, így nagyon gondolkozok, hogy jövő Szeptemberben jelentkezzek-e az ELTE-ÁJK (vagy Pázmány, Károli) osztatlan jogász szakára levelező formában. Természetesen, a folyamatban lévő PSZ alapszakomat befejezném mellette, amiből még 4 félév van hátra.
Tanácstalan vagyok, hiszen biztos vagyok benne, hogy ez a két diploma nagyszerű lehetőségeket adna a kezembe külön és együtt is, azonban nem tudom, hogy a pénzügyi vonalon lenne-e érdemesebb haladni inkább (Pénzügy/számvitel Msc, MBA, külföld stb. ezekre is vannak terveim) vagy pedig érdemesebb lenne elkezdenem a jogot.
Mindenképpen együtt szeretném kamatoztatni a kettőt, de nem tudom hogy melyik idő,pénz és energia befektetés lenne inkább megtérülő számomra a későbbiekben.
Amennyiben van ebben tapasztalatod, vagy hasonló területen dolgozol/tanulsz, kérlek segíts!
Ha pedig nem tudsz építő jellegű választ írni, kérlek mellőzd a válaszolást.
Köszönöm, hogy eddig elolvastad!
10. “Ennyi erővel a szociológia is gpme light”
Azért nem, mert a szociológia csak egy kis részét fedi le a közgazdaságtannak. Azért az AK közelebb áll a GPME-hez, minusz matek.
“Egy programozó hiába látja a program által generált mérlegsorokat, pénzügyi adatokat, arányszámokat, nem tud vele mit kezdeni, mert nem ért hozzá. Nem ismeri sem a pénzügy sem a számvitel nyelvét.”
Igaz, igaz. Csakhogy mi nem programozók vagyunk, hanem data scientistek, közgazdasági, banki, pénzügyes, marketing stb. háttérrel (ki melyikkel). Az osztályunk eleve egy finance szervezet része. Plusz a rendszert a kontrolling, pénzügyi stb. osztályokkal közösen fejlesztjük. De amúgy tényleg nincs miért aggódnod, a gép csak megkönnyíti a munkát, jelenleg a “másodvélemény” státusban van, azaz nem hoz önálló döntéseket. Csak segít.
Én most kíváncsiságból megnéztem az excel tantervet, amiért annyira sztárolod a szakot.
Nem láttam adattudományhoz, deep learninghez, machine learninghez, sem mesterséges intelligenciához kapcsolódó tantárgyat. Viszont van egy rahedli üzleti tantárgy, több számvitel, vállgazd, vállalati pénzügyek, még adótan is :D Meg gondolom a közgáz tantárgyakban is akad nem kevés magolós, nem pedig matekos rész.
Persze, a stat meg a valszám alapok biztos jók lesznek a data science-hez... De egyáltalán nem olyan nagy durranás a szak. Szerintem aki Quantitative Finance területen akar dolgozni, az ne a gagyi magyar egyetemekre menjen, maximum a természettudományi szakokra (matek, fizika). Vagy legalább a mestert külföldön csinálja. Egyébként csak összehasonlításképpen egy 1(!!!) éves ökonometriai mesterszak Amszterdamban ezeket is tartalmazza (csak hogy pár tantárgyat kiemeljek):
Data Science Methods
Data Analytics
Machine Learning for Econometrics
Quantitative Models in Online Marketing
És akkor egy CEU egyszerű kis pénzügy mesterszakán ezeket tanulhatod:
Data Analysis, Data Engineering, Data Visualization, Introduction to Python, Python Programming, SQL for Business
12. Először is ha csak matekot és statisztikát tanulnának 5 éven keresztül, az is klafa szak lenne adattudományhoz, tekintettel arra, hogy a Pythont és ökoszisztémáját, de még a machine learninget is összeszeded magadnak a Udemyről, Courseráról, könyvekből, de a statisztikát soha nem fogod.
Na de a GPME-sek tanulnak (vagy tanulhatnak) VBA-t, SQL-t, R-t és Pythont. Van data science, ML és DL kurzusuk is, legalábbis a szakkolijukban biztosan. És az egész csapat a Morgan Stanleynél, JP Morgannál, Citibanknál stb. quantoskodik. Az AK-sok is egyébként. Ma Magyarországon toronymagasan ez az egyik legjobb szak ahhoz, hogy data scientistté képezd magad.
Nyilván vannak külföldön ennél célzottabb és jobb szakok (röhej például, hogy Magyarországon nincs statisztika szak sem ?!), de azért a GPME nem rossz szak. A tapasztalat szerint a programozás rész netről tanulható, a matek-statisztika nem. És a GPME-sek ezekben jó alapokkal rendelkeznek.
"a statisztikát soha nem fogod"
azért tanulja minden egyetemista matekingről xddd
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!