Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Hogyan lehet szakgimnáziumból...

Hogyan lehet szakgimnáziumból továbbtanulni, ha nem arra a szakra szeretnél továbbmenni?

Figyelt kérdés

A lányom pszichológus szeretne lenni, viszont úgy nézem, hogy a helyi gimikbe csak a kitűnő tanulókat veszik fel. Akkor marad a szakgimi. Úgy néztem, ha tovább akarsz tanulni, akkor 5 tárgyat néznek: matek, magyar, töri, idegen nyelv és egy természettudományos tantárgy. Viszont abban a szakgimiben, ahova továbbmenne nincs külön fizika, kémia, biosz, csak egyben egy természettudomány. Ezt lehetne vinni pontnak? Lehet így egyáltalán érettségizni pl. biológiából?

Lehet, hogy nem értem, bocsánat, de annyira nem mélyedtem bele.

2021. nov. 15. 09:45
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:
Jó látom, rossz helyen kérdeztem. Az egyes válaszolón kívül úgy látom senki már nem tud érdemben válaszolni.
2021. nov. 15. 15:41
 12/27 anonim ***** válasza:
100%
Na, próbálok válaszolni egy pszichológiára készülő gyerek anyukájaként... Szóval őszinte leszek, piszok nehéz. Tényleg 435-445 pont körüli eredményekkel lehet bejutni. Amit hogy el tudj képzelni, egy emelt érettségi minimum 80% plusz egy közép érettségi minimum 90%* és egy felsőfokú nyelvvizsga. Vagy két emelt érettségi hasonló százalékkokkal, akkor nem kell nyelvvizsga. Bármelyik emelt vizsgát iszonyú nehéz 90 felé írni. Még az angolt is. Ha meg az első verziót választod akkor az emelt érettségi nem lehet angol, ha a nyelvvizsga is angol, mert egy nyelvért nem adnak 2x többletpontot. Hogy egy szakgimibe meg lehet-e emelt szinten tanulni 2 tárgyat is ennyire, nem tudom. Szerintem még gimnáziumban is nehéz. A természetismeretet nem fogadják el pszichológián felvételi tárgynak. Magyar, történelem, biológia, idegen nyelv lehet, matematika, ebből kell kettőt választani. Mi idén futunk neki másodszor, mert csak egy 90%-feletti érettségi jött össze+felsőfokú. A másik tárgyat újra kell írni, javítani. Ha nem is lehetetlen Szakgimnáziumból, de biztos, hogy még nehezebb, mint gimnáziumból. Mindenképp kérdezz rá vannak-e fakultációk, készítenek-e fel emelt érettségire. Nem csak nyelvből, hanem mindenképp még egy tárgyból is. Esetleg még olyan szakgimi lehet jó, ami szakirányű, ahol tanítanak pszichológiát, csak ilyen nem nagyon szokott lenni, mert szakmai előkészítő tárgyat is elfogadnak.
2021. nov. 15. 18:25
 13/27 anonim ***** válasza:
100%
Még annyit tennék hozzá, hogy a Szakgimnázium persze lehet jó és erős, járhatnak oda is okos gyerekek, csak egyszerűen nem az a célja, hogy pszichológia szakra felkészítsen. A plusz óraszámot általában a szakmai tárgyakra fordítják, nem arra, hogy Pl magyarból vagy biológiából feltornásszák a tanulókat emelt szintre. Idejük nincs rá fizikailag, nem fér bele az óraszámba. Még egy közepes gimnáziumból is jobb eséllyel indul, mint egy nem szakirányú szakgimnáziumból sajnos, mert ott vannak fakultációk. De tényleg kérdezz rá a suliban erre, milyen tárgyból vállalják, hogy felkészítenek emelt érettségire.
2021. nov. 15. 18:41
 14/27 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem te csak egyszerűen nem érted még az egyetemi pontozási rendszert és hogy a pszichológia ponthatára mennyire magas. Semmi gond, senki nem értette még a gyereke nyolcadikos korában, csak próbáld elfogadni a választ a kérdésedre: Szakgimnáziumból, ami nem szakirányú nagyon nehéz pszichológia szakra továbbtanulni. Van egy csomó egyetemi szak, ami abszolút elérhető szakgimnáziumból, vagy azért mert szakirányú, vagy azért mert picit emberibb a ponthatár, ezért jogos, hogy csomó mindenkit ismersz aki onnan ment egyetemre. És igen, a pszichológia ponthatára irreális és teljesen elszállt,nem igazságos, mert sokszor nem olyanok kerülnek be akiknek való a szakma, de amíg azok a kitűnő tanulók tömegével adják be oda a jelentkezést, akik most azokba a bizonyos gimikbe mennek,mert valami miatt minden 3. ember pszichológus akar lenni, addig nem nagyon lehet mit tenni.
2021. nov. 15. 19:02
 15/27 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm szépen. Közben megnéztem én is a pontszámítást.

Pedagógia szak az egyik, ami érdekelné szakgimiben, ott tanulnak pszichológiát. Barátnőm ott tanít, azt mondja, hogy nagyon nagy a túljelentkezés, nagyon szorgalmas, hajtós gyerekek vannak ott, tehát az nem egy alja szakképzés. A másik, amit néztünk az a turisztika, mert ott tanítanak 2 nyelvet nekik.

Továbbra is azt gondolom, hogy egy szakgimnáziumban könnyebben kap év végén ötöst, mint egy elitgimnáziumban. Azt látom, és le is írtad, köszi, hogy 2 érettségi eredményt visznek, azt kell nagyon jól megírni, a többi nem annyira számít. A pedagógia szakon elvileg a biológiát emelt szinten tanítják, és azt olvasgatja önszorgalomból is, mert azt szereti. Nyelvérzéke jó, tehát azt meg tudja tanulni, itthon is mind a ketten beszélünk angolul a férjemmel, tudunk neki segíteni. Sni-re kap 40 pontot, tehát nem is kéne felsőfokú nyelvvizsga második nyelvből. Mivel az összes plusz pont max. 100 lehet. Az tényleg baj, hogy a pedagógia szakon csak egy nyelvet tanítanak.

Továbbra sem értem, hogy egyesek mit gondolnak, hogy megkérdezed a 14 éves gyereket, hogy mi szeretnél lenni, azt mondja pszichológus, erre rá kéne vágnom, hogy te gyerekem ahhoz úgyis hülye vagy? Hát, így biztos egy életre letörném minden ambícióját. Inkább próbálom bátorítani. Nem lehetetlen megcsinálni, próbálkozzon, aztán vagy sikerül, vagy nem.

2021. nov. 15. 19:54
 16/27 anonim ***** válasza:
100%

Két féle pontszámítás van. Az egyik, ahol számít a tanulmányi jegy+ehhez jön a teljes érettségi átlag pontszáma. Ez akkor működik ha mindenből jól érettségizik, tehát megy a matek, magyar, szakmai, töri, minden, jól. A másik a duplázás. Itt két tárgyból kell nagyon jól, kiemelkedően érettségizni, cserébe lehet botlani, Pl ha nem ment a matek. Mindig a számodra kedvezőbbet számolja a rendszer, nem kell választani.

Amúgy persze, hogy bíztatni kell, senki sem mondta, hogy nem. Csak ha megvan a cél akkor abba az irányba kell elindulni. Szerintem a pedagógiai akkor már jobb sokkal pszichológia elé. A turisztikán jól hangzik a két nyelv, de nagyon ritkán fordul elő a valóságban hogy azt tényleg megfelelő szinten még is tanulják. Inkább csak egy szokott menni komolyabban.

Ugyanakkor ha közben változtat a tervein, és ez tini korban előfordul sűrűn, akkor meg jobb a turisztika talán, mint a pedagógia. Nagyon nehéz ezt 14 évesen eldönteni. A pszichológia 3 éves alapszakkal egyébként csak viselkedéselemző lesz, erre jön 2 év mesterképzés és több év szakosodás, klinikai gyakorlat, mire olyan pszichológus lehet mint akihez ő is jár az kB 10 év, ezt is jó ha tudod.

Az SNI-ről az jutott eszembe, hogy azért a plusz pontok előtt nézz utána, mert van ahol az SNI kizáró ok a felvételinél. Pl tanítóin, óvópedagógián tuti. Nehogy gond legyen belőle.

2021. nov. 15. 21:49
 17/27 A kérdező kommentje:
Ezt jó, hogy mondod. A diszlexia, diszgráfia és a beszédhibák minősülnek kizáró oknak. Figyelemzavar nem.
2021. nov. 15. 22:10
 18/27 anonim ***** válasza:
76%
A gyermeked így első ránézésre gyenge ehhez a szakmához. Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de ez van. Elit gimnáziumban kitűnők szoktak menni pszichológia szakra. Szakgimnáziumból gyakorlatilag lehetetlen. Próbálj meg valamilyen reálisabb célt elé állítani, például valamilyen gyengébb gazdasági szak, HR például megfelelő lehet, és a személyiségéhez is esetleg jobban illeszkedik. De elsősorban HAGYD ÉLNI, ne akarj neki karriert álmodni 14 évesen. Hadd pasizzon, sminkeljen, ezeket csinálják a 14 évesek, nem szupermagas pontszámos egyetemi szakokról ábrándoznak 14 évesen… de szerintem itt is inkább te tolod ezt a témát, nem a gyerek.
2021. nov. 15. 22:26
 19/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a segítő szavakat. Nem én tolom neki, a pályaválasztási tanácsadó mondta. Továbbra is azt mondom, hogy nem kéne 14 évesen leírni a gyereket. Ha ez az álma, én nem állok elébe.

Tény, hogy nem néztem meg, hogy mennyire magasak a pontszámok a pszichológiára, de amennyiben ezt szeretné, tegyen is érte. Nem én fogom azt mondani, hogy hülye vagy te ehhez kislányom. Ha nem veszik fel, mert nem elég jók a jegyei, hát az már nem az én hibám. De lebeszélni nem fogom, mondván, hogy neked ez úgysem sikerülhet. A magyarok kedves jellemére vall, hogy így kell hozzáállni. Még meg sem próbálta, de én már eldöntöttem helyette, hogy képtelen rá? Te így neveled a gyereked? Sajnálom szegényt.

Egyébként addig még százszor meggondolhatja magát, ez igaz. Egy 14 éves nem tudhatja mit szeretne. Egy biztos, nagykorában ne engem okoljon, hogy nem segítettem neki eléggé.

2021. nov. 15. 23:32
 20/27 A kérdező kommentje:
Egyébként ez is szép magyar tulajdonság, valaki feltesz egy kérdést, és egyből jön az ítélkezés. Ilyen meg olyan anya vagy, szegény gyerek. Nem lehet, hogy ilyenkor egyszerűen csak továbbpörgetsz? Nem az volt a kérdés, hogy a gyerekem gyenge-e, ha nem tudsz a kérdésre válaszolni, inkább kímélj meg.
2021. nov. 15. 23:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!