Csak számomra furcsa az, hogy bizonyos egyetemeken 30 éve semmit se változott se a tananyag, sem a módszerek, sem a technológia? Még olyan esetekben sem amikor már rég elavult a dolog?
Nekem meglepően pozitívak a tapasztalataim az egyetemi felszerelésekkel kapcsolatban. Tavaly kezdtem új szakot és mivel a járvány miatt nem járhattunk be, mostanában csak ámulok, hogy milyen cuccai vannak az egyetemnek. Nyilván nem mind a legmodernebb, de pl a legtöbb terem légkondicionált, mindenhol van projektor meg távvezérlésű táblák és vetítővásznak, minden szép minimalista, tiszta és rendezett.
A tananyag van, hogy ócska és elavult, de ez inkább oktatótól függ. Van, aki eléggé up to date anyagokat ad le vagy legalábbis felhívja a figyelmét a hallgatóknak az aktuális trendekre. Illetve nyilván vannak dolgok, amik nem változnak (mint a matematika), vagy szükséges megérteni az unalmas, poros alapokat is. Szóval ebben vannak eltérések, érthető és kevésbé érthető esetek is. Viszont minket több fiatal tanít, mint idős, az is sokat segít.
Korábban jártam egy másik intézményben ugyanerre a szakra fél évet, na ott tényleg engem is kiidegelt az ósdiság. Öreg tanárok, unalmasan tartott órák, diafelolvasás... Nyáron a szellőztetés nélküli tetőtéri teremben kellett rohadni, egyetlen épület volt, ami fel lett újítva és hasonló hangulatú volt, mint ahova most járok.
Neveket szándékosan nem írok, nem célom egy intézményt sem lejáratni vagy magasztalni. Mindkettő mérnöki szak.
Én két egyetemre jártam, szintén műszaki képzés. Az egyik helyen régi tantermek, felújítás évek óta nem volt, a vizsgálóeszközök vegyesen vannak. A másik egyetemen most végzik a felújításokat.
Az oktatás színvonala és az előadás élvezhetősége valóban főként oktatófüggő. Na ebből van kevés, az egyetemeken nagyrészt az 50+os oktatók vannak, akik már nem akarnak/tudnak váltani, az egyetemi bér egy vicc, a fiatalok menekülnek, ha tehetik, aki ott marad, annak nagyon kis %-a tud rendesen tanítani.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!