Egyetemista kollégisták, heti hány alkalommal esztek meleg/főtt ételt egy átlagos héten?
Jövőre valószínűleg Budapesten leszek egyetemista, viszont nem tudom elképelni hogyan kellene megszerveznem az étkezéseket.
Messze lakom Pesttől, ezért leszek kolis, viszont ott nincs menza, maximum büfé de az nem életmentő. A reggelit szerintem megoldom a közös konyhán, ahogy a vacsit is, de ebédre jó lenne "normális" ételt enni, ami laktatóbb, mint a rántotta, melegszendvics vagy stb., amit könnyen elkészítek magam. Főzni nem lenne időm hétköznap, és ez amúgy is sok energiát elvenne. Hétvégére nem mennék mindig haza, akkor akár főzni is tudnék, de ez is csak 2-3 napra előre lenne elég kb.
Úgy hallom, hogy drágák az éttermek, ezért menüznék, mondjuk minden második, harmadik napon egy közeli helyen. Elég keveset szoktam enni, így az ebéd maradék még talán vacsira is elmenne.
Milyen bevált módszeretek van, esetleg egymásnak főztök a koliban? Vagy nagyon elterjedt a menüzés és minden ebédet onnan rendeltek?
Én minden nap ettem meleget.
Hétfőre vittem otthonról, maradék két nap meg 1200-1500 Ft közt ettem egy menüt valamelyik menzán...
Meg persze soxor a kínai leves, konzerv csilisbabbal vagy egy sarki patkánygirosz...
Ők is heti 1x vállalhatók! 😁
Én úgy oldottam meg, hogy hétvégén itthonról vittem kaját, ami kb keddig tartott. Utána, főztem magamnak vagy vettem kínait.
Amikor nem mentem haza e s a szobatársam is maradt hétvégén, akkor összedobtuk a pénzt vettünk kajákat, amit megsütöttünk, főztünk. Kettőnknek kitartott szerdáig, utána vagy rendeltünk, vettünk valamit egy kajáldából, összedobtunk megint valamit vagy hideget ettünk, ez igazából változatos volt.
Volt olyan nap is az egyetemen, amikor reggel 8-tól este 7-ig volt órám 10 perces szünetekkel és ingáznom kellett 2-3 épület között, akkor vettem szendvicsnek valót vagy a pékségben valamit, ami laktató volt és ez volt a napi ebédem.
Én hétvégente mindig hazajártam és dobozolva vittem magammal főtt ételt, az elég volt az első 2-3 napban (inkább kettő). A hátralévő napokon pedig eljártam valahova enni / rendeltem, általában menüt (ez itt ilyen 1500 forintnál nem volt több, de általában ennél olcsóbban is meg tudtam oldani és sokféle választék volt, finomak. Ha úgy adódott, akkor elmentünk barátokkal valahová enni, beültünk pizzázni stb., illetve valamikor gyorsétterembe mentem enni (gyros, meki, burger king és hasonlók). Én sem tudok sokat enni egyszerre, így egy-egy adag sokszor két étkezésre is elég volt. Nagy ritkán összedobtam valami gyors, egyszerű kaját a koliban pl. tészták, zacskós leves, saláták, tojás, valami sült serpenyős husi stb., illetve a reggelit és vacsorát általában hideg kajával oldottam meg (szendvics, müzli, saláta, péksüti stb.).
Szóval én nagyon ritkán főztem a koliban és én azt tapasztaltam, hogy általában elég kevesen főznek. Sajnos nem feltétlenül van ez jól megoldva a kolikban (pl. hely, felszereltség, kialakítás). Egy ideig például olyan szobában laktam, ahol volt egy kis saját "konyhánk" (=rezsó, mosogató, polc, kis hűtő), de ez nem volt elválasztva a szobánktól és így az egész szobában terjengett a kajaszag, hely sem volt csak a szobában az íróasztalon, illetve reggel például nem akartam nekiállni ott csörömpölni stb., amíg a szobatársam aludt tőlem egy-két lépésre. Nekünk kellett vinni pl. mikrót is stb., de annak is nehéz volt helyet találni és ugyanúgy nem fért el kb. semmink, a szobában tartottuk ezeket a cuccainkat dobozokban. Később már blokkban laktam (= két 2 fős szoba, konyha, fürdő és valamivel nagyobbak voltak a közös helyiségek is) és ott már többet főztem (amit felsoroltam és inkább csak akkor, ha jobban kedvem volt hozzá, ráértem). Viszont alapvetően feleslegesnek éreztem, mert csak magamra vásároltam és főztem (mi mindig külön kezeltük ezeket a dolgokat a szobatársaimmal), így nehéz volt belőni az adagokat, sokszor megmaradt, tárolni sem volt sok helyem stb. és anyagilag sem volt sokkalta kedvezőbb. Ha azt nézem, hogy egyszerűbb és gyorsabb volt mondjuk beülni valahova enni (nem kellett bevásárolni, előkészíteni, főzni, mosogatni stb.), akkor nekem igazából ez így tök jól megérte.
néha vittem otthonról, de nem járok haza minden hétvégén
általában főztem a koliban kb 3-4 adagot, nem volt a legnagyobb a konyha, de azért meg lehetett oldani, szerencsére én simán eszem ugyanazt 3 napig ha finom, nem szokott zavarni
ha valamiért nem volt időm főzni, akkor pedig rendeltem valamit, vagy elmentem ilyen menüs helyre
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!