Hülyeség 38 évesen levelező mesterszakot kezdeni egyetemen, ha nem a karrierem indokolja leginkább, hanem ez egy saját célom?
Műszaki, mérnöki területről van szó. A felvételi már megvolt, a pontjaim jók lettek, előző évi ponthatárok alapján simán felvesznek, és szeptembertől elkezdhetem a sulit.
Az alapdiplomát is főállás mellett, levelezőn végeztem, így ismerős a dörgés.
A karrierem annyira nem indokolja most a mesterszakot, viszont mindig is vágytam egy mesterdiplomára is. Családom nincsen, az nem fog bezavarni, inkább a munkám illetve a szabadidős programjaim "kárára" mehet ez a 2-3 év. Azért esélyes a harmadik év, mert kb. 30 kredit különbözeti tárgyat is fel kell vennem, a kissé eltérő alapszak miatt.
Mennyire gyakori, hogy valaki ilyen idősen vág bele?
Amikor csináltuk az alapdiplomát, akkor volt egy 40 éves csoporttársunk, eléggé UFO-nak gondoltuk, mert akkora élettapasztalata és karriertapasztalata volt, hogy az akkori meséi pl. az agyelszívó multikról eléggé idegennek hatottak. Aztán utólag tökre igaza volt.
A 9/11-es vicceskedik, csak azt felejti el, hogy ő is lesz egyszer 50 éves…
… nagyon kevés szakma az, amely nem újul meg 20-30 év alatt sem. Mondjuk a matek nagyrészt ugyanaz marad, csak közben meg kell tanulni programozni. Az építészet is hasonló, csak jönnek az új szoftverek, anyagok, technikák, formák, projekt menedzsment módszerek…
… és nem mindenki szeretne ugyanazzal foglalkozni 50 éven keresztül… ki is lehet égni, vagy vannak felfedező típusok, mint én, akik szeretnek új dolgokat tanulni…
… szóval ma már nem irreális a 70 éves egyetemista sem. Az 50 éves meg még csak nem is szokatlan.
Nem savanyú, csak egy szakmát nem az iskolában tanulsz meg. Lehet hitegetni magad, hogy 30-40 évesen ez meg az nem késő, de össze sem lehet hasonlítani, ha valaki mérnökként szocializálódik egy iparágban, vagy hogy kábelt gyárt 20 éve és egyszer csak mérnöknek képzeli magát.
Tehát persze, középszerűnek lehet lenni, csak nem érdemes. Szerintem.
Ja, és kit fognak felvenni? Egy 25 éves pályakezdőt, vagy egy 40-est? Na hát ez az.
Inkább 38 évesen is képezze magát valaki, minthogy 50 évesen arra gondoljon, hogy: "Mi lett volna ha belekezdek.."
Én értékelem az ilyen embert aki nem reked meg egy szinten és szeretne változtatni. Hidd el, ilyen hozzáállással sikerülni is fog neki az iskola és a munkahely is. Mert a befektetett tudás előbb-utóbb megtérül. :)
“egy szakmát nem az iskolában tanulsz meg”
Ehhez képest ha orvos, jogász, mérnök stb. akarsz lenni, akkor elvárás, hogy iskolába járj. Vajon miért? Elárulom: mert az egyetem messze a leghatékonyabb módja az összefogott, magas színvonalú tanulásnak.
“Na és kit fognak felvenni? Egy 25 éves pályakezdőt, vagy egy 40-est?”
Ez attól függ, milyen szakmáról beszélünk. Ha mondjuk szoftverfejlesztésről: tök mindegy, hogy 25 vagy 65 éves írja-e a kódot, de az már nagyon nem mindegy, hogy van-e munkatapasztalata, tud-e emberekkel kommunikálni, lelkiismeretes-e, vannak-e esetleg további skilljei… nyilván orvosi egyetemnek nem érdemes már nekikezdeni 50 évesen, de van, aminek igen.
Komolyan ennyire gyenge vagy agyilag? Nem azt mondtam, hogy nem kell iskola, hanem, hogy nem ott tanulod meg a valódi szakmát.
A többi megint álomvilág.
"Tehát persze, középszerűnek lehet lenni, csak nem érdemes."
Túlnyomtad a life kócsok videóit, ideje lenne picit többet tanulnod ennél ;)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!