Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Angol szakos tanárként lehetsé...

Angol szakos tanárként lehetséges brit / amerikai irodalmat tanítani, normál közoktatási keretek között, vagy engedjem el?

Figyelt kérdés

Nyelvszakos tanárképzésen veszek részt, és a képzési háló keretében vannak brit illetve amerikai irodalommal kapcsolatos óráink is, ahol 1-2 gondolat, szerző, illetve irodalmi mű megtetszett, és azon gondolkozom, hogy ezeket hogyan lehetne átültetni majd egy-egy normál középiskolai angol nyelvórára.

Ami viszont problémásnak tűnik, az a diákok nyelvtudásának szintje, illetve az idő limit (45 perc).

Szerintetek meg lehetne valósítani?

2021. jún. 10. 22:17
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
59%

#1, #4 vagyok.

Azért azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy hivatalos fordításban "nem jön át egy vers lényege".

Ezeket a szövegeket a mezei magyar-angol szaktanároknál (mint pl. én) kb. 150x olvasottabb, az adott szerző teljes életművében otthonosan mozgó, valamint stilisztikában és verstanban járatos (mármint nem 3 egyetemi kredit erejéig...) műfordítók készítik, akik általában maguk is elismert költők. Szóval a fordításokkal többnyire nincs probléma. (Természetesen van aki pl. Aranyt, van aki Nádasdyt preferálja, mert árnyalati különbségek lehetnek - de a "lényeg", az mindenhol ugyanaz.)

A középiskolai angol viszont a klasszikus versekhez sehol sem elegendő, és nem is ez a cél. Chaucernél nem a történelmi kontextus hiánya lenne a helyes értelmezés legfőbb akadálya, hidd el.

Ha te mindenképpen irodalmat szeretnél oktatni, lehet, hogy inkább a felsőoktatásban kellene elhelyezkedned, és diploma után tanársegédnek menni, bölcsészkaron tanítani.

2021. jún. 11. 00:54
 12/12 anonim ***** válasza:
Szerintem nagy óraszámú suliknál meg lehet csinálni. Emlékszem, mi is beszélgettünk néha művekről, ha röviden is.Kéttannyelvű sulikban van egy célnyelvi civilizáció nevű óra, barátnőm mesélte, hogy ott konkrétan volt pár hónap, amikor angol irodalmi műveket dolgoztak fel. Ezen az órán simán elképzelhető lenne ilyeneket tanítani.
2021. júl. 15. 12:00
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!