Szerintetek is rossz a magyar közoktatás?
Én 10 éve "tanulok" heti két alkalommal angolul (csak az iskolában), egy pizzát nem tudnék megrendelni.
Más is van hasonló helyzetben?
Katasztrófális.
Idén érettségiztem, minden erőmmel azon vagyok, hogy felvegyenek külföldre egyetemre, mert én ebben az oktatási rendszerben nem akarok maradni. Anyukám alsós osztályfőnök, neki is meg van a véleménye a dologról.
Nyeltanulási nehézségek: ha az osztályban csak neked megy ilyen nehezen, lehet a diszlexia enyhébb foka.
De pl. engem 8 évig tanítottak oroszul, s "nem voltam hajlandó" megtanulni csak a minimumot. (Bár Puskin: Tatjána levelét ma is tudom oroszul.) Ellenben megtanultam másik két nyelvet.
Ált. iskola első osztályától kezdve tanulok angolul, és egy mondatot nem tudok magabiztosan elmondani, és az is annyi, hogy My name is X Y. Egy tanár kísért végig, és köszönöm szépen neki, semmire nem volt jó. Nem tanultam meg nála, hogy mi miért, a szárazon megírt szabályokat pedig versként kérte vissza a tankönyvből, az már mellékes, hogy nem értettem meg, ő pedig kijelentette, hogy nem tud velem mit kezdeni, ha nem értem meg, ami ott van feketén-fehéren. Utána volt szerencsétlenségem több (3) szakiskolát megjárni. Első szakiskolában 1 évet, másodikban 1 hónapot, harmadikban pedig 3 évet voltam, ott lett meg a szakmám. Most meg ugyanabban a suliban még 2 évre az érettségi miatt, új tanárral. Egyik tanár sem volt jó, és nem azért, mert semmi érzékem a nyelvhez vagy mert nehéz felfogású idióta vagyok, esetleg világ lustája.
Három hónapja lett magántanárom, és köszönöm szépen, többet tanultam tőle ennyi idő alatt, mint az előző tanárimtól a tizenvalahány év alatt. Persze, általános iskolás tanáromtól annyi alapom lett, hogy szavakat tanultatott meg, de csak a szavakból nem lesz (jó) mondat, ha nem tudom, hogy pl: is miért kell a mondatba, és miért oda. Mindig azt hittem, hogy én vagyok a világ leghülyébb embere, hogy soha nem tudom megtanulni, aztán a magántanárnál kiderül, hogy köszönöm szépen, mégsem. Megjegyzem, sokan mások is tettek panaszokat a volt tanáromra, de csak a diákok maguk között, hogy elégedetlenek. Akinek meg jól ment, otthon volt ki segítsen, vagy fogadtak magántanárt, és vagy magántanár + a szülő is tud angolul. Nekünk meg se pénz nem volt tanárra régen, se nyelvtudás, mert apám oroszt tanult, és azt is elfelejtette, a (szerinte) világ legutáltabb nyelvét.
Rengeteg angoltanár hibája, hogy szinte mantrázzák a tantervet. Volt aki év elején már elkezdett hibáztatni minket, hogy le vagyunk maradva, és bele kell húznunk, aztán bírd tartani a tempót, mert normálisan, pláne lassú ütemben nem lehet haladni, hogy a hülye megértse. Olyanra is volt példa, hogy nem fejeztünk be egy könyvet, ki is hagytuk, pedig nem olyan osztály voltunk, hogy gyakran zavartuk az órát, mert mindannyian tartottunk a tanártól és a "jóindulatától", mégis mi voltunk a hibásak az állítólagos lemaradásért.
19/l
🤣🤣🤣
Amúgy ezen a legjobban egy magántanár tud segíteni, legolcsóbban pedig neked magadnak kell otthon fejlesztgetned magad. Nekem sem azért lett meg 11.-ben a felsőfokú angolom, mert olyan hű de jó oktatás volt a suliban, hanem mert 14 éves korom óta rengeteg sorozatot néztem angolul, először magyar, később angol felirattal. Plusz sok Youtubert is néztem, és így a kiejtés is rád tud ragadni. Videójátékokból is rengeteget tudsz tanulni, plusz ha szeretsz olvasni azt is csinálhatod angolul. Nagyon sok lehetőség van az interneten keresztül, ha igazán meg akarnál tanulni angolul, megtudnál. 14 éves gyerekként én sem direkt kezdtem el vele foglalkozni, hanem a kedvenc sorimhoz nem jött ki szinkron, szóval gondoltam egye fene, nézem angolul. Egy idő után néhol feltűnt, hogy a feliratot elrontották, mert nem azt mondták a filmben, ami le van írva, és ezek után váltottam angol feliratra. Közben a játékokkal is fejlődött a szókincsem stb. Tök akaratlanul el lehet jutni minimum a B2-ig. És ezekkel így az órai munka is full easy lenne, lehet jobban értenétek az anyagot is.
Az is jó, amikor a tanár teljesen rosszul ejt ki egy szót. Ilyenkor elgondolkozok, melyikben sarokban vette a diplomáját.
Arról meg ne is beszéljünk, hogy az egyetemi tanárok is totál magyar akcentussal ejtenek ki mindent, persze, hogy egy középiskolai tanár sem lesz jobb, mert azokat meg ők tanítják.
Nálunk angol tanár anno oroszt tanított, csak átképezték.
Most így a válaszokat elolvasva megfontoltam a magántanár fogadását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!