Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » BME VIK tényleg olyan szívatós...

BME VIK tényleg olyan szívatós, mint amennyire azt mondják?

Figyelt kérdés

Gondolkozom, hogy ÓE-re vagy BME-re menjek (mérnökinfó): ÓE mellett szól az, hogy már elkezdhetnék dolgozni hamarabb, míg a BME mellett erre nem lesz lehetőségem, ahogy hallottam. Nem vagyok lángész, így nem tudom, hogy a BME-t mennyire bírnám, még ha szorgalmas is vagyok.

Tényleg ennyire szívatós a BME még mindig? Régen tudom, hogy az volt, de esetleg azóta nem változtak a dolgok? Mekkora a szakadék a BME és ÓE között és ez mennyit fog jelenteni a későbbiekben munkahelyen stb.?

2021. máj. 2. 10:22
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
62%

Nézd, nincs baj azzal, hogy nem értesz a módszertanhoz, de akkor inkább ne vitázz arról, amit nem értesz.

Nem véletlenül nem a THE rangsorát hoztam, de jó, akkor menjünk bele.

Egyrészt, a 600-800 nem rossz hely, mivel - mégegyszer - a VILÁGON 20 ezer egyetem van.

Ha egy egyetem pl. a BME overall-ban az 1000-ben van, akkor top 5%-ban van.

Másrészt, a THE sok olyan dolgot is vizsgál, ami az oktatás minőségét nem határozza meg. Pl. az idézettség, az idézettség nem tesz hozzá semmit a képzés szintjéhez ténylegesen, viszont elég nagy hangsúlya van a THE rangsorában, ahogy az international outlook is ilyen.

Ha megnézed a tényleg jelentős részeket, teaching és research (esetleg industry income, de az sem olyan fontos mint az előbbi kettő), akkor látható, hogy kb. egy szinten vannak. A teaching kicsit jobb a SOTE-n, míg a research kicsit jobb a BME-n.

(Az industry income pedig jobb a BME-n.)

Harmadrészt, ha random hozol egy rangsort, akkor az önmagában nem fog igazolni, meg kell magyaráznod, hogy miért azt használod és miért jobb az, mint pl. amit én hoztam.

Ja, ezért van a QS rangsorán ugyanolyan helyen a saját területén a két egyetem. :DDD

Nevetséges, hogy módszertanok közti különbséget kell magyaráznom. Ebben az országban mindenki azt hiszi, hogy mindenhez ért.

2021. máj. 2. 13:51
 12/28 anonim ***** válasza:
62%

11. “ Nézd, nincs baj azzal, hogy nem értesz a módszertanhoz, de akkor inkább ne vitázz arról, amit nem értesz.”

Nem értem, ezekre a személyeskedő beszólogatásra mi szükség van… ettől okosabbnak képzeled magad?

Nézd ezzel a “BME a top 5%-ban van” vergődéssel már sokszor lejárattad magad. Nyugodj meg, a diploma, amid van, egy “elmegy” diploma. Kb mintha Zágrábban szerezted volna. Nem akarta senki sem kisebbíteni, csak a helyiértékén kezelni. Szerencsére más BME-sek akiket ismerek, képesek erre.

2021. máj. 2. 14:21
 13/28 anonim ***** válasza:
75%

Egyébként ha már QS Ranking:

Szeged: 501-510

Debrecen: 521-530

ELTE: 601-650

Pécs: 651-700

Miskolc: 801-1000

Corvinus: 801-1000

BME: 801-1000

Szerintem erre nagyon nincs mit nagyképűsködni, de persze engem nem zavar. 🤷🏼‍♂️

2021. máj. 2. 15:05
 14/28 anonim ***** válasza:
40%

"Nem értem, ezekre a személyeskedő beszólogatásra mi szükség van… ettől okosabbnak képzeled magad?"

Személyeskedés: "A vitában a személyeskedés azt jelenti, hogy a partner álláspontja vagy érvelése helyett a személyét kritizálják."

Én érveltem, és annak következményében derült ki, hogy nem értesz hozzá, így ez nem személyeskedés volt, hanem egy tény.

De ne zavarjon, csak középiskolás tananyag.

"Nézd ezzel a “BME a top 5%-ban van” vergődéssel már sokszor lejárattad magad."

Ez nem érv, ez személyeskedés, mivel nem érvelsz.

"Egyébként ha már QS Ranking:"

Ciki, amikor menőnek akarsz tűnni, de egy ilyen egyszerű kifejezést nem értesz, mint a "saját területén".

Itt szépen keress rá a BME-re:

[link]

2021-ben 273. volt és 2020-ban 295.

Itt pedig a SOTE-ra:

[link]

Ami 2021-ben 272. volt és 2020-ban 295.

"Szerintem erre nagyon nincs mit nagyképűsködni, de persze engem nem zavar."

Semmi nagyképű nincs abban, hogy én - veled ellentétben - értem, hogy hogy működik a módszertan.

Az a helyzet, hogy nem létezik olyan rangsor, amit minden egyetem összehasonlítására minden szempontból jó.

A BME és a SOTE azért jó ilyen szempontból összehasonlításra,m ert többnyire mindkettő 1-1 területet ölel fel, az egyik a mérnökit, a másik az orvosit.

Ezekkel összehasonlítani mondjuk egy ELTE-t ténylegesen lehetetlen.

A másik pedig, hogy fontos, hogy melyik rangsor használod és milyen szempontból. A QS a vitatott kérdésről sokkal pontosabb képet ad, mivel az, ami számít pl. a presztízse, az jobban megjelenik a QS módszertanában.

A THE kifejezetten kedvez az orvosi egyetemeknek, mivel sokat számít a doktori cím megszerzése a pontszámban.

Nyugodtan tanulmányozzátok át, mivel láthatóan szőkségetek van rá. Ha valami meg nem megy, akkor nem hülye gyerek módjára kell kiabálni a marhaságokat, hanem kérdezni kell.

Itt vannak a módszertanok:

[link]

[link]

2021. máj. 2. 17:09
 15/28 anonim ***** válasza:
59%

"Én érveltem, és annak következményében derült ki, hogy nem értesz hozzá, így ez nem személyeskedés volt, hanem egy tény."

Mármint mihez nem értek, hülyegyerek? A "módszertanhoz" [sic!]? 😅😅 Most nincs kedvem tovább etetni a trollt, így a vitából kiszálltam. Szerintem mindenki el tudja dönteni magában, hogy egy 1001+ (THE) vagy 801-1000 (QS) ligában játszó egyetem "top", "kiemelkedő" stb.-e, vagy csak egy közepesen teljesítő kelet-európai egyetem. Ahogyan azt is, hogy ha elkezdjük szűrögetni ("a műszaki egyetemek között 295."), akkor ez legit összehasonlítasi módszertan-e (például kizárni az ELTE-t ilyen alapon 😅), de ez már tényleg az óvodás szint. Felőlem leszűrheted a Duna-melléki egyetemek rangsorára is, és lehet ebben akár 100 alatti is a BME, ettől még a száraz tények tények maradnak. A száraz tényeket fent elmondtam, a troll etetést ezzel befejeztem.

2021. máj. 2. 17:32
 16/28 anonim ***** válasza:
59%

Zárszóként még egyszer álljon itt a magyar egyetemek rangsora a QS ranking alapján:

Szeged: 501-510

Debrecen: 521-530

ELTE: 601-650

Pécs: 651-700

Miskolc: 801-1000

Corvinus: 801-1000

BME: 801-1000

Röviden ennyi a történet sava-borsa. Illetve még egy cikk:

[link]

2021. máj. 2. 17:35
 17/28 anonim ***** válasza:
39%

"zerintem mindenki el tudja dönteni magában, hogy egy 1001+ (THE) vagy 801-1000 (QS) ligában játszó egyetem "top", "kiemelkedő" stb.-e"

Hát, tőlem megnézhetjük, hogy a BME mit ír magáról:

"Nemzetközi szinten a 200-800. közötti helyezések általában a világ legjobb 2-6%-át jelentik, így a BME mindenféleképpen a világelithez tartozik."

[link]

SZánalmas vagy. :DDD

"Zárszóként még egyszer álljon itt a magyar egyetemek rangsora a QS ranking alapján:"

Oké.

2021:

BME: 273.

SOTE: 272.

2020:

BME: 295.

SOTE: 295.

Szegény hozzá nem értő idióta. :DDD

2021. máj. 3. 08:45
 18/28 anonim ***** válasza:
33%

17. "Nemzetközi szinten a 200-800. közötti helyezések általában a világ legjobb 2-6%-át jelentik, így a BME mindenféleképpen a világelithez tartozik."

Jézus. Ez a szánalmas magyarázkodás már hivatalosan, az egyetemi honlapon is megy? Ez valami iszonyú kisstílű és égő már ne is haragudj... legalja. (De ezek szerint ez még csak nem is a saját ötleted volt, hanem innen vetted? xD xD xD)

"BME: 295. SOTE: 295."

Nem tudom te milyen anyagot szívsz, de jóféle lehet, hagyj belőle nekem is! Itt ülök a QS ranking előtt és azt mondja:

SOTE QS WUR ranking by subject: 201-250

BME QS WUR ranking by subject: 273

Ez azért nagyon nem ugyanaz a liga. Éppen azért, amit te is említesz, hogy az orvosi karok általában véve jobban szerepelnek, ezért nem ugyanaz egy 200. hely egy orvosi kartól (mivel erősebb a verseny), mint egy 200. hely egy műszaki kartól. Hogy egy példával éljek: nem ugyanaz az NBI-ben harmadiknak lenni, mint az NBII-ben. Hiába bizonygatod, hogy a Videoton meg a Gyirmót is harmadik lett, amikor az egyik az erősebb ligában lett harmadik, a másik meg a gyengébben. Úgy emlékszem ilyen logikai példákat ált. 7. osztályban oldottunk meg a Fazekasban. ;)

2021. máj. 3. 11:13
 19/28 anonim ***** válasza:
46%

"De ezek szerint ez még csak nem is a saját ötleted volt, hanem innen vetted?"

Nem innen vettem, csak nem vagyok ostoba.

Mondjuk sokkal szánalmasabb, amit te csinálsz, hogy megmondod, hogy az egyetem biztos jobban tudja, belinkelem, és akkor egyből az lesz a legalja. :DD

Véletlelnül sem arról van szó, hogy ennyi eszed van. :D

"Nem tudom te milyen anyagot szívsz, de jóféle lehet, hagyj belőle nekem is! Itt ülök a QS ranking előtt és azt mondja:"

Elég ciki, amikor még a beállításokat sem tudod jól kezelni.

Az amit sikerült kiválasztanod az már egy alkategória.

Neked a "Broad subject area"-n belül kell kiválasztani a "Life Sciences & Medicine" kategóriát.

Itt keress rá a Semmelweis-re, kedves rételmi fogyatékos. :)

[link]

"Éppen azért, amit te is említesz, hogy az orvosi karok általában véve jobban szerepelnek, ezért nem ugyanaz egy 200. hely egy orvosi kartól (mivel erősebb a verseny), mint egy 200. hely egy műszaki kartól."

Akkor nem sikerült felfogni, amit írtam.

Az orvosi és műszaki területek közt nagy az eltérés. Egymáshoz képest az orvosi egyetemek relatíve ugyanolyan versenyben vannak, mitn a műszaki egyetemek.

A két terület közt viszont azért van eltérés, mert egy orvosi egyetem több doktorit ad, mint egy műszaki egyetem.

2021. máj. 3. 11:29
 20/28 anonim ***** válasza:
79%

Módszertani megjegyzés: értem én, hogy addig szűrögetsz, keresgetsz, amíg valamilyen beállítások szerint kijön kb. ugyanaz a helyezés, de ezt már kitárgyaltuk. Örülök, hogy van azért olyan beállítás, ahol sikerült a BME-t 300 alá kihozni. Az overall ranking azonban továbbra is 1001+ vagy 801-1000, rankingtől függően. Ez az egyetemek között kb. olyan negyedosztály. Csak mondom, mert látom erre nincs rálátásod, hogy top egyetemnek a top 10-et esetleg top 20-at nevezzük világviszonylatban, jó rankingnek a 21-100-at (nézd majd meg egyszer, hogy hány holland egyetem játszik ebben a ligában!), elmegy kategória a 101-300. hely, bár ha felnézel egy komolyabb platformra, akkor ott ezt már low rankingnek nevezik.

Na de fókuszáljunk a másik kijelentésedre:

"A két terület közt viszont azért van eltérés, mert egy orvosi egyetem több doktorit ad, mint egy műszaki egyetem."

Aha. Na és ez mit jelent? Hogy jobb az egyetem. (Őszintén remélem, hogy itt doktori alatt nem a magyar foglalkozásdoktorit érted, hanem a PhD programokat, mivel például Amerikában nem is használnak foglalkozásdoktorit, helyette MD van, Németországban tételesen be van tiltva a foglalkozásdoktori, azaz ez nem játszik szerepet a rankingben.) Tehát akkor őszintén: ha egy egyetemnek nagyobb a PhD-outputja, sikeresebb a PhD-képzése, esetleg több PhD-zett oktatója van, akkor szerinted ez mit jelent? Igen, azt, hogy ez egy jobb, sikeresebb, erősebb egyetem (feltéve, hogy nem futószalagon ontja magából a fake doktorikat, de egy orvosi egyetem ezt pláne nem engedheti meg magának).

Na de figyelj. Nekem nincs veled problémám. A te szintedhez, elvárásaidhoz mérten a BME egy top egyetem, rendben, okés. Örülök, hogy sikerült elvégezned. Nincs ezzel baj, különbözőek az emberek önmagukkal szemben támasztott elvárásai. Neked a BME a top, nekem nincs ezzel bajom. Peace. 🤝🍻

2021. máj. 3. 11:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!